Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Duurzaamheid troef in nieuwe kinderopvang
Het gelijkvloers is ingericht op maat van de allerkleinsten en grenst aan een ruim terras met tuin.

Duurzaamheid troef in nieuwe kinderopvang

De aftandse parochiezaal van Stevoort moest onlangs plaats maken voor een hypermoderne kinderopvang annex eetzaal voor de nabijgelegen lagere school. Met deze investering slaat het stadsbestuur van Hasselt twee vliegen in één klap. De architectuur van ’t Noppertje geeft de buurt een totaal nieuw elan. Tegelijkertijd is er nu genoeg capaciteit om de vraag naar naschoolse kinderopvang volledig in te vullen. En dit alles op een bijzonder duurzame manier!

De gevel is opgevat als een patchwork van kunstharsbeplating met een houtmotief.

‘t Noppertje werd opgetrokken op de site waar zich jarenlang parochiezaal Den Opper bevond. Hoewel de aanpalende school dit gebouw nog als refter gebruikte, had het zijn beste tijd gehad. “Omdat een afbraak zich toch opdrong, vormde de site een ideale locatie voor een nieuwe en grotere kinderopvang”, aldus architect Bertie De Gauquier van dbv architecten. “Samen met het gemeentebestuur besloten we er een state-of-the-art gebouw van te maken, zeker op het vlak van duurzaamheid. En daar zijn we bijzonder goed in geslaagd. Een BEO-veld en een omvangrijke PV-installatie maken ’t Noppertje bijna-energieneutraal. Natuurlijk werd de buitenschil extra goed geïsoleerd en waar nodig is er een buitenzonwering geplaatst. Om bijkomend groen in de omgeving te implementeren, hebben we de daken maximaal ingericht als groendak. Ten slotte wordt het hemelwater gebufferd en na filtratie gebruikt als sanitair water.”

De overkraging met grote glaspartij fungeert als overdekte inkom.

Op maat van de kinderen

De opvang is niet alleen duurzaam, maar oogt ook erg aantrekkelijk. De architecten creëerden een eigentijds gebouw met een speels karakter dat vanuit de beleving van het kind is ontworpen. “De gevel is opgevat als een patchwork van kunstharsbeplating met een houtmotief”, aldus De Gauquier. “De overkraging met grote glaspartij fungeert als overdekte inkom. Aan de andere kant van het gebouw bevindt zich een tweede inkom. Deze biedt toegang tot een multifunctionele ruimte met aangrenzende keuken en sanitair. In de week is dat de refter voor de school, op andere momenten kan ze door derden gehuurd worden. De opvang zelf bestaat uit twee niveaus die veel verschillende soorten ruimtes omvatten en allen met maatmateriaal zijn ingericht. Het gelijkvloers is afgestemd op de kleuters, terwijl de bovenverdieping is voorbehouden voor de oudere kinderen. Verder is er nog sprake van een ruime kelder, die dienstdoet als opberg- en technische ruimte.”

Geen alledaags project

Voor de concrete realisatie sloegen Bouwbedrijf Margema en ­Concept Building & Services de handen ineen. “Met deze tijdelijke handelsvereniging combineerden we de kennis van twee bouwpartners die erom bekendstaan kwalitatieve totaalprojecten af te leveren voor een scherpe prijs”, vertelt Marie-Paul Claessens van Margema. “‘t Noppertje onderscheidde zich van traditionele gebouwen omdat de buitenschil niet met metselwerk, maar volkernplaat werd gerealiseerd. We hebben dus eerst de binnenschil opgetrokken, om dan in een latere fase de isolatie en buitenbeplating aan te brengen. Gezien deze aanpak moest het binnenmetselwerk erg kwalitatief worden uitgevoerd om een perfecte haaksheid te creëren. Een belangrijke uitdaging situeerde zich aan de binnenzijde. Het was immers niet zo evident om de niet-alledaagse akoestische materialen van het meubilair en interieur af te stemmen op de wettelijke vereisten inzake brandveiligheid. Omdat de openingsdatum van de kinderopvang vast stond, moesten we bovendien voortdurend een strijd tegen de klok leveren. Gelukkig werkten we met betonnen prefabbalken en -kolommen die we zelf fabriceren. Toch was dat niet voldoende om de eindstreep tijdig te halen. Dat we daar toch in geslaagd zijn, is volledig te danken aan de excellente coördinatie en de inzet van alle onderaannemers waarmee we al vele jaren samenwerken.”  

Feiten en cijfers
  • Bouwheer Stad Hasselt
  • Architect dbv architecten (Hasselt)
  • Hoofdaannemers Bouwbedrijf Margema (Lanklaar) en Concept Building & Services (Dilsen-Stokkem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details