Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Duurzame installaties, ultrafiltratie op drinkwater

ULC-BAM-4_0001
De ‘ultrafiltratie poortwachter’ filtert al het leidingwater bij binnenkomst.

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | BAM Bouw en Techniek en ULC Installatietechniek

8 mei 2023 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Met het nieuwe Tergooi MC in Hilversum realiseert Installatiecombinatie Tergooi (BAM Bouw en Techniek en ULC Installatietechniek) een van de meest ‘schone’ drinkwaterleidingnetten in een Nederlands ziekenhuis. Het waterbeheer in het ziekenhuis is minutieus geregeld, op maat van het eindgebruik. Een ultrafiltratie poortwachter filtert het leidingwater bij binnenkomst, waarna het op niveau ‘log 5’ virus- en bacterievrij is.

“De aanvoer van drinkwater geschiedt in het kader van leveringszekerheid met een redundant systeem op basis van twee voedingsleidingen van Vitens”, aldus technisch specialist Sanitaire Installaties Ferry Kok van ULC. Deze voedingen worden cyclisch gewisseld om stilstand te voorkomen. “In de ‘poortwachter’ wordt het water met fijnmazige rietjes (met poriën van 0,03 micrometer) gefilterd, zodat het bacterievrij het ziekenhuis binnenkomt.” Die rietjes zijn zo fijnmazig dat twee hydro­foren (drukverhogingsinstallaties) zijn gebruikt: een voor en een na het filter. “In vele opzichten is de Nederlandse drinkwaterkwaliteit de beste ter wereld. Juist de bacterieresistentie is een aandachtspunt”, zegt projectleider W-installaties Gabe Westra. “Het is redelijk uniek dat wij dit aandachtspunt op deze manier ondervangen in het nieuwe Tergooi MC.”

Klasse 5

Het voorgefilterde water wordt voornamelijk gebruikt als douche- en drinkwater op de patiëntenkamers, met straks een minimale kans op legionella-uitbraken. Op basis van het eindgebruik wordt het water voor sommige afdelingen nog verder gezuiverd. Voor de CSA-afdeling wordt het water verder behandeld/gefilterd tot een waterkwaliteit van klasse 5, benodigd voor de sterilisatie van instrumenten voor bijvoorbeeld oogoperaties. 

Afvalstromen

Westra: “Duurzaamheid en healing environment staan centraal in het installatieconcept. De energievoorziening op basis van WKO middels bodemopslag wordt ondersteund met warmtepompen. In de uitvoeringsfase hebben we zoveel mogelijk onderdelen in de fabriek laten prefabriceren en onverpakt aangevoerd, zodat afvalstromen op de bouwlocatie tot een minimum zijn beperkt. Op deze manier kan efficiënter en duurzamer gebouwd worden.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details