Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Dynamische verlichting voor een warme zorgomgeving
Lichtkoepels voor de gangen.

Dynamische verlichting voor een warme zorgomgeving

Daglicht is essentieel in het menselijk functioneren, maar niet altijd voldoende beschikbaar of gewenst. Goede verlichting kan ons leven beter maken, in dienst van het slaap-/waakritme. Met dynamische verlichting voor zorginstellingen met een wisselende behoefte biedt specialist Leerkes Lichtconcepten oplossingen op maat, voor ieder zorggebouw. “Uw zorg is ook onze zorg”, zegt directeur Franc Koelman. Ieder mens heeft een biologisch ritme van 24 uur. Licht is daarin een belangrijke factor; het menselijk lichaam ontwaakt bij zonsopgang en gaat in de ruststand als de zon onder gaat.

Leerkes Lichtconcepten werkt met eigen monteurs met doelgroepervaring.

Bewoners van zorginstellingen brengen veel tijd binnen door, waarmee het bioritme een aandachtspunt wordt. Dynamische verlichting bootst de dagelijkse cyclus van de zon na om het ritme te simuleren. Hiermee verbetert de kwaliteit van leven in een kunstmatig verlichte omgeving aanzienlijk, weet Koelman. “Bij sommige mensen is het nacht-/dagritme niet meer zo vanzelfsprekend, zoals bij ouderen met ­Alzheimer en mensen met een beperking. Door middel van gesimuleerd daglicht kan een verstoord ritme worden hersteld. Dit proces gaat geleidelijk, maar zorgt er op den duur voor dat het normale slaap-/waakritme weer gelijk loopt aan de gewenste tijden.”

Huiskamers

Behoeften kunnen verschillen, afhankelijk van het soort zorgverlening, het moment van de dag en de ruimte. Ervaring met advisering op maat is essentieel. Leerkes Lichtconcepten is actief in vele markten, in nieuwbouw en renovatie, en specificeert de zorg tot het uiterste als nichemarkt. Koelman: “Om deze reden werken wij met eigen monteurs, die rekening houden met de doelgroep. Zeker bij bewoonde renovatie, die wij uitvoeren voor zorggroepen met meerdere locaties, is dat van belang.” De huiskamer is, samen met de gangzone, overdag een belangrijk verblijfsgebied voor bewoners. “In de huiskamer worden zij geprikkeld voor een goede en nuttige dagbesteding.” Leerkes Lichtconcepten haalt in deze ruimte overdag het buitenlicht naar binnen met dynamische verlichting, aangevuld met een aantal lampenkappen voor de avond en nacht. “In de ochtend gaat het lichtniveau traploos naar daglichtkleur. Tussen de middag zal het langzaam teruggaan naar een warmere kleurtemperatuur voor het middagdutje. Na de middag schakelt de verlichting weer langzaam terug, om in de loop van de dag traploos naar een warmere lichtkleur te schakelen en bewoners het gevoel van avond te geven.”

Badkamers en gangen

Teveel licht en de verkeerde kleur licht in de nacht in de badkamer en de gangzones kan leiden tot overgevoeligheid en het verstoren van de prikkelbalans. Als gevolg hiervan kan na een bezoek aan de badkamer of gang de slaap moeilijk worden gevat, is de ervaring. “Wij kiezen ervoor om twee kleuren licht en lichtsterktes te gebruiken. De juiste verlichting in de gangzones voorkomt en vermindert dwalen, struikelen en angstsituaties in de nacht, waarmee dynamische verlichting naast de bewoner ook de zorgverlener helpt. Wat wij recentelijk zien – omdat bewoners een aanzienlijk deel van de dag op de privékamers doorbrengen, is dat de slaapkamers van verpleeghuizen steeds meer worden voorzien van dynamische verlichting. Ook daarvoor hebben wij een conceptuele aanpak, met een handgeschakelde lichtkoepel die daglicht simuleert.” 

Leerkes Lichtconcepten zorgt ervoor dat iedere ruimte of gebouw het licht krijgt dat gebruikers een prettige en behaaglijke omgeving geeft, op ieder moment van de dag. “Wij ontwerpen, produceren, installeren en onderhouden op maat van de klantvraag, met garanties – ook op het gebied van brandveiligheid en levensduur. Wij leveren op dat gebied 10 jaar garantie, en kunnen dat doen als zelfstandig bedrijf – liefst in directielevering, tegen een goede prijs en met eigen leveranciers en montage. Het lichtplan staat centraal, niet de armaturen. Uw zorg is ook onze zorg.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details