Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Een gebruiksvriendelijke wandoplossing die voldoet aan de strengste brandveiligheidseisen

Een gebruiksvriendelijke wandoplossing die voldoet aan de strengste brandveiligheidseisen

Voor de renovatie van een oude vleugel in het Openbaar Psychiatrische Zorgcentrum in Geel zocht interieurbouwer Herman Leyten naar een flexibele en kostenefficiënte oplossing om extra ruimtes te creëren. De eisen waren niet mis. Herman Leyten: “Ziekenhuizen en zorgcentra leggen de lat hoog op het vlak van brandveiligheid. Maar het was ook belangrijk dat het decor van de binnenwanden paste bij de kleur van de meubelen. Zulke details maken van een zorgcentrum een aangenamere plaats om te verblijven.”

Met een ruim aanbod aan uitvoeringen bracht ClicWall, het innovatieve wandsysteem van UNILIN, uitkomst. Maar de standaarduitvoering voldeed helaas niet aan de brandveiligheidsvoorschriften voor openbare gebouwen. Gelukkig kwam UNILIN op de proppen met een alternatief.

Clicwalls brandvertragende broertje
“UNILIN wilde tegemoetkomen aan de vraag naar brandveilige oplossingen voor openbare gebouwen”, zegt Jorgen Vanrobaeys, de grootste distributeur van ClicWall in België. “Daarom ontwikkelde het bedrijf vorig jaar een brandvertragende variant: ClicWall Fire Retardant (Euroklasse B-s2, d0).” Ondertussen behaalde UNILIN een aanvullend Europees certificaat voor een systeemopstelling van een tussenwand. Het EI60-certificaat garandeert dat ClicWall in deze specifieke opstelling een brandweerstand van zestig minuten heeft.

EI60-certificaat
Met dit EI60-certificaat voldoet ClicWall aan de strenge brandvoorschriften voor openbare gebouwen. Het product biedt alle pluspunten van de originele ClicWall, zoals een snelle, eenvoudige en naadloze plaatsing en een spatwaterdicht, kras- en UV-bestendig oppervlak. Maar het kan nu ook de nodige Europese brandveiligheidscertificaten voorleggen. Herman Leyten: “Toen we eenmaal de zekerheid hadden dat de panelen brandvertragend werken, richtten we een testkamer in. Iedereen was meteen weg van het eindresultaat.”

Tussenwandsysteem
Herman Leyten bouwde een tussenwandsysteem op basis van een metalen frame. Nadat hij dit frame opvulde met isolatiemateriaal, bevestigde hij aan beide zijden met houtschroeven een brandvertragende Antivlam-spaanplaat. MS polymeer dots zorgden ten slotte voor een goede aanhechting van de ClicWall-panelen op de Antivlam-spaanplaat. Op deze manier werd een gegarandeerde brandweerstand van zestig minuten bereikt.

Kant-en-klaar, gebruiksvriendelijk en flexibel
Het gebruiksgemak van ClicWall levert veel tijdswinst op. Het unieke, gepatenteerde Uniclic-kliksysteem van Quick Step zorgt ervoor dat de panelen eenvoudig in elkaar klikken, met een naadloos en onmiddellijk afgewerkt resultaat tot gevolg. Hierdoor plaats je ClicWall tot vijf keer sneller dan traditionele wandsystemen. Herman Leyten: “Plamuren, lakken en schilderen behoort tot het verleden. De panelen zijn een volwaardig en budgetvriendelijk alternatief voor gipswanden.” De krasbestendige binnenwanden bestaan uit een 10 mm dikke MDF-plaat, aan beide zijden afgewerkt met een hoogwaardige melaminelaag. Een krasbestendig en spatwatervast oppervlak zorgt ervoor dat de panelen eenvoudig te onderhouden zijn. De wanden zijn verkrijgbaar in een ruime variatie aan kleuren en verschillende trendy uitvoeringen. Als het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in de toekomst onderhoudswerken wil uitvoeren of de ruimtes anders wil indelen, dan komen daar geen ingrijpende werkzaamheden bij kijken. De wanden kunnen probleemloos verwijderd of verplaatst worden.

Honderd procent tevredenheid
Dankzij het nieuwe Europees brandweerstandcertificaat kan ClicWall ook gebruikt worden in openbare gebouwen. Jorgen Vanrobaeys: “Architecten zullen rekening moeten houden met deze vorm van bouwen. Budget en tijd zijn bijna altijd beperkt. ClicWall helpt op beiden te besparen. Het laatste struikelblok om de binnenwanden te gebruiken in openbare gebouwen valt nu ook weg.” Hij vervolgt: “Wij merken dat al onze klanten tevreden zijn over ClicWall. We verdelen het product al geruime tijd, maar hebben nog geen enkele klacht binnen gekregen. Dat is uitzonderlijk. Het is leuk om zo’n goed product aan de man te brengen.” Ook Herman Leyten zal na een eerste kennismaking blijven werken met ClicWall: “Ik kan geen enkele reden bedenken om het niet te doen. Zowel de installateurs als de eindklanten varen er wel bij.”

FEITEN EN CIJFERS

PROJECT Renovatie vleugel in Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis
Plaatser Interieurbouwer Herman Leyten
Waar Geel
Product ClicWall EI60

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details