Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Een healing environment als totaalbeleving

Een healing environment als totaalbeleving

Een healing environment is een omgeving met een verzorgend en therapeutisch effect, om zo angst en stress te verminderen, een herstel te bespoedigen en het gevoel van welzijn te bevorderen. Zo’n omgeving vraagt een gastvrije en belevende totaalaanpak waar bewoners, bezoekers en personeel zich thuis voelen. Ook bij de hospitality creators van Studio M zit deze opvatting goed ingebakken. Dankzij een combinatie van gastvrije concepten, diverse interieurstijlen en geschikte decoratie die inspeelt op de zintuiglijke beleving kom je tot een totaalconcept dat leidt naar een healing environment. 

De leefruimte of brasserie worden aangepakt als echte ontmoetingsplekken.

Het creëren van zo’n healing environment vraagt een persoonlijke aanpak. Als hospitality creator voor het zorglandschap richt
Studio M zich op een doordachte aanpak van de omgevingsbeleving. “Een totaalbeleving die draait rond zowel gezelligheid, comfort, hygiëne als veiligheid tilt je concept meteen naar een hoger niveau”, zegt Serge De Rouck, art director en hospitality creator bij Studio M. “Enerzijds creëer je een leefomgeving voor de bewoners. Deze nieuwe thuis is voor hen vaak een moeilijke omschakeling, daarom moet dit in het verlengde liggen van wat ze gewoon zijn. Anderzijds is een woonzorgcentrum ook een gastvrije plek voor bezoekers. We pakken gemeenschappelijke ruimtes dan ook aan als echte ontmoetingsplekken.”

De boodschap is dus een gezellige omgeving te creëren waar iedereen welkom is. (Beeld: Ronald Zijlstra).

Meer dan alleen een slaapkamer

Met het juiste totaalconcept creëer je een open sfeer waar iedereen zich welkom en goed voelt. “Een woonzorgcentrum is dan ook zoals een minidorp, een kleine maatschappij. Onze totaalconcepten zijn er dan ook naar ontworpen. Woonzorgcentra omvatten meer dan alleen een slaap- en leefkamer, bewoners gaan breien in een breiclub, lezen een boek in de bibliotheek, kijken een film in de cinema of eten een pannenkoek of mosselen in de brasserie met hun (klein)kinderen. De dagdagelijkse activiteiten verder zetten binnen de muren van de zorginstelling en zoals ze gewoon waren voor hun intrek in de zorginstelling versterkt het welbevinden van de bewoners.” 

Dat versterken van die healing environment vereist dan ook aandacht voor alle elementen. “Denk maar aan de tuin of terras bijvoorbeeld. De buitenlucht, het groen en natuurlijk zonlicht, allemaal hebben ze een effect op onze gezondheidstoestand en gemoedsrust. Met een aangepast visie en inrichting voor de buitenruimtes maken we die buitenlucht voor iedereen aangenaam en toegankelijk. Zelfs het kleinste detail, kan het verschil maken tussen de bewoner motiveren om een stapje buiten te zetten.” 

Laat de bewoners zoveel als mogelijk genieten van het zonlicht.

Aandacht voor alle factoren

De boodschap is dus een gezellige omgeving te creëren waar iedereen welkom is. “Het summum van beleving staat gelijk aan het summum van een healing environment”, beaamt Serge. “Een visie creëren waar een totaalbeleving centraal staat leidt dan ook naar een omgeving waar iedereen beter van wordt. Want ieder woonzorgcentrum is uniek, met eigen werknemers en bewoners. En die eigen identiteit vertalen wij naar een doordacht totaalconcept waar zintuiglijke beleving centraal staat.”

“Dit doen we overigens ook voor ziekenhuizen of centra voor geestelijke gezondheidszorg. We luisteren en analyseren hun noden tot een passend concept”, vertelt de art director. Ieder zorginstelling kan bij Studio M terecht voor diverse diensten, gaande van het meedenken over de visie van het project, aangepast ontwerp en interieuradvies naar visualisatie tot advies in meubilair, materiaalgebruik, styling en decoratie.    

Het helende effect van groen en natuur.

Meer informatie kunt u vinden op de website www.stu-m.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details