Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Een hybride zorginnovatie voor Franciscus Gasthuis & Vlietland

Een hybride zorginnovatie voor Franciscus Gasthuis & Vlietland

Daarom realiseert Jan Snel in samenwerking met Medexs een hybride OK voor Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Met behulp van deze specialistische ruimte wordt de ligduur in het ziekenhuis voor patiënten aanzienlijk ingekort en blijft alle logistiek in dezelfde ruimte, gekoppeld aan een bestaande OK. Een welkome innovatie voor de algehele zorgsector, en een kans voor iedereen die betrokken is.

“Het coronavirus oefent een enorme druk uit op de zorg. Met alle inspanning die nodig is om de gevolgen te dragen, is een hybride operatiekamer een uitgelezen kans om een kleine verlichting te leveren.” Jelco Knoop, Projectleider bij Jan Snel, legt uit dat deze ontwikkeling in de zorgsector een verschil kan maken. Met name het behouden van de bijkomende apparatuur en andere benodigdheden in dezelfde ruimte dragen bij aan een vernieuwing voor zowel de patiënt als de specialist. “Opereren en scannen vinden tegelijkertijd plaats; zo ziet de arts
direct tot in detail hoe een operatie verloopt.”

Verwerkelijking

Het realiseren van een hybride OK begint
allereerst met een aanvraag of opdracht. Daarna gaat het team van Jan Snel en Medexs aan de slag met het uitwerken van de precieze opdracht. Na het akkoord van alle partijen vindt de eerste opzet plaats in de fabriek van Jan Snel in Montfoort. Daar worden de eerste modules opgebouwd, rekening houdend met de nodige voorzieningen zoals pendels in de operatiekamer en aansluitingspunten die vooraf al worden verwerkt in de vloer. Aan de hand van het bestaande ontwerp wordt zo een nagenoeg volledige operatiekamer opgeleverd. “Binnen aanzienlijk korte tijd werd ons gasthuis voorzien van een hybride operatiekamer”, vertelt Eelko Murk, Senior Projectleider Bouw & Infra bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Deze innovatie is van enorme toegevoegde waarde voor zowel het personeel als onze patiënten; we verwachten de duur van de operaties terug te dringen, maar ook minder heroperaties en minder complicaties. Bovendien kunnen we röntgenstraling voor patiënten en medewerkers minimaliseren.”

Op locatie

Na de vrijwel volledige opbouw van de operatiekamer in Montfoort, wordt deze in slechts enkele losse modules naar de zorglocatie vervoerd. In dit geval gaat het om Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Daar is op de eerste verdieping een extra zogeheten ‘OK-laag’ toegevoegd met behulp van de hybride operatiekamer. Knoop: “Doordat de laag moet worden toegevoegd aan de eerste verdieping, maken we gebruik van een funderingsbalk en staalconstructie. Op deze constructie komen de modules te staan voor de hybride OK. Daarnaast is er een verbinding met een module op de tweede verdieping. Daar bevindt zich de technische ruimte voor alle elektra, ondersteuning voor de medische apparatuur en de luchtbehandelingsinstallatie voor de OK.”

Verschuiving

Steeds meer ziekenhuizen willen een hybride operatiekamer inzetten. “De vraag naar hybride operatiekamers is enorm gestegen. Niet alleen de mogelijkheid tot het combineren van twee ingrepen, maar ook de manier waarop we deze specialistische ruimte realiseren, draagt daaraan bij”, licht Jorrit Janmaat, Accountmanager Healthcare bij Jan Snel toe. “Terwijl de hybride OK gereed wordt gemaakt en wordt gekoppeld aan de zorginstelling, kunnen bestaande ruimtes zonder problemen doordraaien. Ondanks de bouwwerkzaamheden, ondervinden zij dus geen hinder van het proces. Dat is een uniek voordeel.”

Snel opgeleverd

De hybride operatiekamer voor Franciscus Gasthuis & Vlietland is in januari 2021 opgeleverd. Knoop: “Na de feestdagen zijn we gestart met het inregelen en valideren van alle apparatuur. Daarbij levert Medexs alle benodigde expertise. Daarna is Siemens aan de slag gegaan met het testen van alle apparatuur. Ook heeft zij applicatietrainingen gegeven aan het personeel.” Daardoor heeft het totale proces vanaf de start in september slechts een half jaar tijd gekost om te realiseren. Een verbluffende tijdlijn, maar volgens Knoop hoort dat bij de praktijk van Jan Snel en Medexs. “Het is heel uitdagend omdat er veel aspecten bij komen kijken. Van medische apparatuur tot modulaire bouw, iedereen moet volledig op de hoogte zijn van het gehele proces. Uiteindelijk kunnen we samen de zorg verbeteren, en dat maakt het werken aan zulke initiatieven enorm motiverend.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details