Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Een mobiele oplossing voor verbouwingsuitdagingen
Twee gecombineerde mobiele eenheden zorgen voor een dubbele productiecapaciteit.

Een mobiele oplossing voor verbouwingsuitdagingen

Het aanbod van mobiele units of prefab units heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Voor diverse toepassingen worden zowel mobiele units, plaatsing voor korte tijd, als prefab units, semi permanent of permanent, aangeboden. De voordelen van het snel kunnen plaatsen van een complete dan wel in delen geleverde unit geven diverse sectoren de mogelijkheid om snel projecten te realiseren. Zowel in de woningsector, de entertainmentsector als ook de zorgsector heeft deze wijze van bouwen een vaste plek ingenomen naast traditionele bouw.

Tijdelijke CSA voor het UMC Utrecht.

Binnen de zorg is het tekort aan vierkante meters steeds zichtbaarder. Herinrichtingen van bestaande gebouwen vinden aan de lopende band plaats. Kantoorruimtes worden steeds vaker opgeofferd voor ruimtes waar zorg plaats moet gaan vinden en administratieve taken worden ondergebracht op zogeheten flexplekken.

Grote impact

Een verbouwing op een Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) is van grote impact op alle zorgbehandelingen binnen het ziekenhuis. Zo kunnen bouwwerkzaamheden op de CSA van een ziekenhuis van invloed zijn op de levering van opgewerkte instrumenten op het gebied van hygiëne, kwaliteit, tijd en/of kosten. Ziekenhuizen hebben op dat moment de keuze om tijdelijk instrumentopwerking uit te besteden. Het risico van volledige uitbesteding van instrumentopwerking zijn echter verminderde kwaliteit en onderbrekingen in de levering van instrumentensets aan operatiekamers en afdelingen. Tegelijkertijd moeten de werknemers worden doorbetaald.

Bouwwerkzaamheden op de CSA van een ziekenhuis kunnen van invloed zijn op de levering van opgewerkte instrumenten op het gebied van hygiëne, kwaliteit, tijd en/of kosten. Een mobiele unit kan dan een oplossing bieden.

Het is ook mogelijk om te upgraden in fasen, terwijl de werkzaamheden op de CSA doorgaan, of om een tijdelijke oplossing te bieden in alternatieve gebouwen. Upgraden duurt over het algemeen aanzienlijk langer in tijd, naast de bijkomende hoge kosten. En ook het verhuizen naar een alternatief gebouw om de productie in stand te houden, is een tijdrovende klus. De uitdagingen zitten in de te nemen maatregelen ter plaatse, die nodig zijn om aan de strenge hygiëne-eisen (bijv. stofdichte wanden) te voldoen en stellen het personeel van de CSA onder aanzienlijk belasting (bijv. geluidsniveaus).

Mobiele of prefab CSA

Steelco’s antwoord op tijdelijke wensen is een mobiele of prefab CSA. De Steelco Mobiele CSA is een volledig functionerende en gevalideerde CSA voor tijdelijk gebruik. De mobiele CSA is uitgerust met alle verschillende ruimtes en de juiste technische uitrusting, waarbij de klant alleen verantwoordelijk is voor de levering van nutsvoorzieningen (water, elektriciteit en afvalwateraansluitingen), verbruiksgoederen (proceschemicaliën en verpakkingsmateriaal) en personeel.

De keuze tussen een kant-en-klare voorziening (mobiele unit) of prefab wordt bepaald door de tijdsduur die het ziekenhuis inschat om de verbouwing te verwezenlijken. Bouwprojecten die langer dan een jaar duren, vragen vaak om een prefab oplossing. Dit wil niet zeggen dat de kant-en-klare mobiele CSA dan eventueel niet ook geschikt is.

Evenzo is de capaciteit die nodig is om de productie te halen, bepalend voor de grootte van de mobiele CSA. Steelco biedt mogelijkheden vanaf 70.000 STE (sterilisatie-eenheden) tot wel 175.000 STE op jaarbasis.

Economisch de juiste keuze

Het belangrijkste voordeel van het inzetten van een mobiele CSA is dat de kwaliteit van de opwerking van medische hulpmiddelen onder controle van het ziekenhuis blijft. Bovendien is er geen blootstelling van de CSA aan de spanningen en stress van een bouwplaats. De totale inspanning van het ziekenhuis is in vergelijking met andere opties zowel wat betreft werkdruk als financieel de meest economische keuze. 

De kosten van een tijdelijke mobiele CSA zijn aanzienlijk lager, ook al zijn deze afhankelijk van de huurperiode en de kosten van het wegvervoer, de installatie, de inbedrijfstelling en de validatie. In vergelijking met de markttarieven per STE, in rekening gebracht door derden opwerkingsbedrijven, is een mobiele CSA altijd economischer.

Dankzij de diverse mogelijkheden binnen de ­Steelco groep is er voor elke klant een pasklare oplossing om de werkzaamheden doorgang te laten hebben tijdens een ingrijpende verbouwing. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details