Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Een spoedoperatie heeft natuurlijk altijd voorrang

Een spoedoperatie heeft natuurlijk altijd voorrang

Albert Bok is een van de directeuren van MedicomZes, onderdeel van Visser & Smit Bouw bv, een VolkerWessels-onderneming. Zijn focusgebied bestrijkt vooral west- en midden-Nederland, terwijl Jos Roewen, zijn pendant in de Groningse vestiging, het noorden en oosten van Nederland onder zijn hoede heeft.

Interieur van PRA Health Sciences in Assen. (Beeld: Chantal van den Berg)

In 1974 opgericht als bouwcombinatie, heeft MedicomZes zich gaandeweg ontwikkeld tot specialist in het ‘beter maken’ van huisvesting in de gezondheidszorg. “Bedrijfsbreed bouwen wij huisvesting in de complexe utiliteits- en industriebouw,” vertelt Albert. “Dat doen we vaak in een operationele omgeving. Je kunt je voorstellen dat ziekenhuiszorg 24/7 door moet gaan, dus daar passen we onze werkzaam­heden voortdurend op aan. Dat vraagt niet alleen specialistische kennis en expertise, maar ook flexibiliteit. Een spoedoperatie heeft natuurlijk altijd voorrang.”

Controlled environment

Bouwen in controlled environments, hoog technische omgevingen bij organisaties in pharma, hightech, research of healthcare, vereist specialistische kennis. Die is bij MedicomZes ruimschoots voorhanden, zegt Albert. “We hebben zeer uitgebreide ervaring in het uitvoeren van werkzaamheden in complexe en kwetsbare omgevingen, van het ontwerpen en realiseren tot het beheer en onderhoud ervan. Bouwen in een operationele omgeving is onze kracht.” 

MedicomZes onderscheidt zich bovendien van andere aannemingsbedrijven door het opbouwen van een lange termijnrelatie met de opdrachtgever, benadrukt hij. “Daarin investeren we enorm. We willen dat iedere klant op het eind van de rit tevreden is. Kwaliteit is uiteraard belangrijk, maar vertrouwen speelt daar ook een belangrijke rol in.” 

Atriumview van het nieuwe onderkomen van SRON in Leiden. (Beeld: Ector Hoogstad Architecten)

Vertrouwen

Hij wijst op de al tientallen jaren durende vertrouwensband tussen het bedrijf en Amsterdam UMC. “In de jaren zeventig van de vorige eeuw bouwden wij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Zuidoost, nu locatie AMC, en sindsdien zijn we er nooit meer weggeweest. We zijn echt vergroeid met het AMC. Onze medewerkers lopen er de hele dag rond voor beheer en onderhoud, sommigen zelfs al meer dan twintig jaar.”

Momenteel bouwt MedicomZes, samen met andere VolkerWessels-ondernemingen als HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, aan het visitekaartje van dit ziekenhuis: een nieuw, transparant entreegebouw middenin een groene oase. “Een prachtig voorbeeld van bouwen aan een nieuwe healthy environment voor patiënten en medewerkers,” noemt Albert dit project. 

Up-to-date laboratoria

Ook in Groningen zitten ze niet stil. Zo was collega-directeur Jos, in opdracht van PRA Health Sciences, verantwoordelijk voor de Design & Construct van een up-to-date laboratorium in Assen. Dit laboratorium herbergt, naast standaard labs, clean rooms en moderne kantoren, ook een isotopenlaboratorium en een ML I en ML II laboratorium. Het bestaande gebouw werd hiervoor met 3.000 m2 BVO uitgebreid. En in het Universitair Medisch Centrum Groningen bouwde MedicomZes een protonentherapiecentrum, waar patiënten met kanker een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling wordt geboden.

In het protonen-therapiecentrum van het UMC in Groningen krijgen kankerpatiënten nieuwe behandelingen aangeboden.
(Beeld: Chantal van den Berg)

Een ander hightech-project van MedicomZes is de bouw van het nieuwe onderkomen voor het SRON Netherlands Institute for Space Research, op het Bio Science Park in Leiden. Dit project valt onder Alberts verantwoordelijkheid, net als de realisatie van twee hybride operatiekamers op locatie OLVG Oost in Amsterdam, dat hij als ‘een bijzondere operatie’ bestempelt. In deze nieuwe OK’s kunnen minimaal invasieve ingrepen, ook wel opereren zonder snijden genoemd, worden uitgevoerd. “We bouwen in het atriumgebied als het ware een operatiekamer in de lucht, tussen twee bestaande verdiepingen.” 

Impressie van het nieuwe SRON-gebouw in Leiden. (Beeld: Ector Hoogstad Architecten)

Goed samenspel

Dergelijke technische hoogstandjes schreeuwen om een buitengewoon goed samenspel van alle betrokken partijen, zegt hij. “Er komt veel bij kijken. En je wilt natuurlijk zo min mogelijk overlast bezorgen, want het ziekenhuisproces moet ondertussen doorgaan.” Ook op locaties als Schiphol, waar VolkerWessels Bouw Schiphol (ook onderdeel van Visser & Smit Bouw) continu aan terminals en andere voorzieningen bouwt, moet de winkel tijdens de verbouwing openblijven. Albert: “Er lopen daar overdag duizenden passagiers, dus werken we er, in overleg met onze stakeholders, vaak ook ‘s nachts.”

In het Amsterdamse OLVG Oost bouwt MedicomZes hybride operatiekamers.(Beeld: EGM Architecten)

Positieve toekomst

Ondanks de coronacrisis ziet de directeur de toekomst positief tegemoet. “Vanwege onze knowhow weten steeds meer mensen uit de zorgwereld ons te vinden. Bovendien vloeien uit deze crisis ook weer projecten voort, zoals het bouwen van noodvoorzieningen.”
Zo heeft MedicomZes inmiddels faciliteiten gerealiseerd voor OLVG, Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek. Voor het UMC Groningen verzorgde het bedrijf een interne verbouwing voor een speciale coronakliniek. “Al deze noodvoorzieningen waren binnen een week operationeel,” klinkt het met onverhulde trots.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details