Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Een volledig ingerichte operatiekamer in 3D
Het volledig ingerichte model kan ook gebruikt worden om toekomstige gebruikers te laten zien hoe hun nieuwe afdeling eruit komt te zien.

Een volledig ingerichte operatiekamer in 3D

Maar het toevoegen van alle informatie op dezelfde manier en op het juiste moment, is niet altijd even makkelijk. VAMED coördineert deze informatie in het model en voegt hier de medische apparatuur in een vroeg stadium aan toe. 

Een project begint met een idee. Een afdeling moet gerenoveerd worden of er moet een nieuw gebouw komen, om te zorgen dat het ziekenhuis weer up-to-date en klaar is om de beste zorg te leveren aan de patiënt. Een eerste stap in zo’n project is het vertalen van de ideeën voor dit nieuwe gebouw of de renovatie naar een duidelijk plan. VAMED begint zo’n project met het maken van een medische brief. Wat zijn de plannen voor de afdeling? Welke behandelingen moeten er plaatsvinden en hoeveel patiënten worden er behandeld in het ziekenhuis? Deze vragen worden besproken met de gebruikers van het ziekenhuis. Doktoren, verpleegkundigen, infectiepreventiedeskundigen en andere gebruikers worden vanaf het begin betrokken bij de planning van het ziekenhuis. Deze holistische aanpak begint niet met het gebouw, maar met de zorg. De in kaart gebrachte medische processen geven VAMED de input die nodig is om samen met de architect te kijken naar de ruimteplanning. Dankzij een internationale ervaring in de ziekenhuisbouw kan VAMED advies geven over de ruimte die nodig is voor specifieke kamers (zoals een OK) en analyseren of het totale vloeroppervlak efficiënt gebruikt is.

BIM-uitwerking en -coördinatie

De plannen worden uitgewerkt en opgeslagen in het Bouw Informatie Model (BIM). De plannen voor de constructie en de installatie worden door de partijen verantwoordelijk voor de bouw en installatie toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat het model voor iedereen toegankelijk is, dat het model compleet is en dat er geen fouten in zitten, is coördinatie van BIM belangrijk. En omdat het BIM-model ook na de bouwfase door het ziekenhuis gebruikt kan worden, moet er in een vroeg stadium besproken worden met welke programma’s het BIM-model later moet verbinden. VAMED is gewend om met verschillende programma’s te werken om het BIM-model te maken en kan het proces voor het maken van zo’n waardevol model coördineren.

VAMED kan de medische apparatuur in een vroeg stadium toevoegen aan het model. De informatie is afkomstig uit het Digital Roombook, een database met daarin alle informatie met betrekking tot de medische apparatuur, gebaseerd op de medische brief.

Naast de coördinatie is ook de volledigheid van het model belangrijk. Dus naast de informatie van de bouw- en installatiebedrijven moet ook de medische apparatuur worden toegevoegd aan het model. VAMED kan de medische apparatuur in een vroeg stadium toevoegen aan het model. De informatie is afkomstig uit het Digital Roombook, een database met daarin alle informatie met betrekking tot de medische apparatuur, gebaseerd op de medische brief (foto). Deze leveranciersonafhankelijke modellen, gemaakt door het eigen BIM-team, kunnen toegevoegd worden in BIM voordat er een besluit is genomen voor de daadwerkelijke leverancier. Dit heeft als voordeel voor het bouwproces dat eisen voor de medische apparatuur (zoals de connectie naar medische gassen, warmteafgifte, wateraansluitingen, etc.) in een vroeg stadium in het model staan. Dit vermindert de kans dat er in een later stadium veranderingen moeten worden gemaakt. Daarbij komt dat met ‘botsingdetectie’ kan worden gekeken waar alle installaties moeten worden geplaatst, zonder in problemen te komen met de medische apparatuur. 

Inzicht

Het volledig invullen van het model is niet alleen waardevol voor de bouw. Het volledig ingerichte model kan ook gebruikt worden om toekomstige gebruikers te laten zien hoe hun nieuwe afdeling eruit komt te zien (zie foto). Door het aanmaken van een simpele QR-code kan iedereen die geïnteresseerd is de plannen bekijken op een telefoon of tablet. Dit geeft een goede basis voor discussie met doktoren, verpleegkundigen en andere partijen met betrekking tot de plaatsing van de medische apparatuur en hun functies.

Binnen budget en tijd

Als het model af is, moet het gebouwd en ingericht worden in het echt. Met de informatie die is verzameld in de eerdere fases met betrekking tot de medische processen en de eisen voor de apparatuur, kan VAMED de apparatuur aanschaffen die past bij de eisen van de gebruiker. Daarbij worden de levering en installatie hiervan begeleid, om te zorgen dat alles binnen budget en binnen de gestelde tijd gebeurt.

VAMED is graag uw partner voor complexere projecten, zoals de nieuwbouw of renovatie van OK’s, IC’s of radiologieafdelingen. Door de ervaring met planning en BIM, maar ook door VAMED’s ervaring in meer dan 1.000 gezondheidszorgprojecten wereldwijd en in de bedrijfsvoering voor meer dan 207.000 bedden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details