Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuizen

Efficiënter werken in het bouwproces:

‘Wij geven met BIM alle plafondtillift-wensen vorm’.

Tekst | Willem de Volder

Beeld | Willem de Volder, Lopital

7 april 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Bij Lopital Nederland hebben ze er geen spijt van dat iets meer dan vijf jaar geleden werd gekozen voor het werken met BIM, het 3D Bouw Informatie Model. Roland Hommen van de Oisterwijkse zorgdienstverlener geeft aan dat daardoor in het bouwproces veel efficiënter wordt gewerkt, wat zich voor de opdrachtgever vertaalt in snelheid maar ook in kostenbesparing.

In BIM verwerkt Roland Hommen de wensen van Lopital wat betreft de ophanging van de plafondtillift(en).

Hommen, bij Lopital Nederland verantwoordelijk voor Research en Development, vat BIM even krachtig samen: “Een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector, van architecten tot installatiebureaus. We kunnen daardoor in een vroeg stadium al aangeven wat er door ons wordt verlangd voor de aanleg van onze producten.” Hij doelt daarmee op onder meer de hoogwaardige plafondtilliften. Die vragen om stevige ophangpunten en stroomaansluitingen voor het opladen van de accu’s van liften.

Kant-en-klaar plan

“Voorheen”, zegt Hommen, “was Lopital Nederland vaak de laatste partij in een zieken- of verzorgingshuisproject. Alle techniek zat dan vaak al in het plafond, wanneer wij met onze wensen voor het ophangen van de rails voor de plafondtilliften kwamen. Dat leidde nog al eens tot meerwerk. In het voortraject leveren wij nu onze planning aan in een 3D-model en dat wordt door de BIM-coördinator geïntegreerd in de totale planning van elektro en werktuigbouw. De bouw start dan met een kant-en-klaar plan en vraagt op het einde weinig tot geen aanpassingen. Kortom, een flinke kostenbesparing, want het leidde nog al eens tot meerwerk.” Om zijn verhaal beeldend te maken, toont Hommen een 3D-tekening van een ontwerp van een plafond in het Amsterdam UMC locatie AMC. In een wirwar van leidingen en buizen zijn ook de bevestigingspunten en stroompunten voor de plafondtilliften van Lopital Nederland haarfijn verwerkt. “Op voorhand ligt alles vast. Inderdaad, het is een hele puzzel, misschien een idee om er een Jumbo-legpuzzel van te maken”, lacht hij.

Achter een systeemplafond schuilt heel wat techniek.

Maatwerk toepassingen

Al meer dan veertig jaar ontwikkelt, produceert en implementeert Lopital Nederland hygiëne- en transferoplossingen. Wat betreft laatstgenoemde zijn de plafondtilliften een gewild product door hun flexibiliteit en toepassingsmogelijkheden. Een ideaal hulpmiddel dat cliënten ook in de thuissituatie veilig en eenvoudig verplaatst, van het bed naar het bad of de rolstoel bijvoorbeeld. Tevens werkt het ontlastend voor het verzorgend personeel, aangezien de fysieke belasting vele malen kleiner is. Hommen: “Wij analyseren de wensen van de opdrachtgever en zorgen aan de hand daarvan voor maatwerk toepassingen. De standaard plafondtilliften hebben al een tilcapaciteit van 200 kilogram en we gaan tot zo’n 500 kilogram.” 

In de showroom van Lopital Nederland in Oisterwijk wordt de efficiëntie van de plafondtilliften beeldend gemaakt met tal van voorbeelden. “Van bed naar bad en vice versa of naar een andere ruimte. Met de rails kunnen we overal heen. Steeds is er een overspanning van twee tot vijf meter (afhankelijk van de keuze van lift) om van bevestigingspunt naar bevestigingspunt te gaan. Dat is de enige vereiste. Er is keuze uit rails aan het plafond, vaak in een thuissituatie, of verwerkt in het systeemplafond. Daarvoor hebben we een kunststof profiel ontwikkeld waarmee de rails mooi is weggewerkt.” Op de ‘eindpunten’ vragen de plafondtilliften om een stroompunt voor het opladen van de accu van de motor van de lift. Hommen verschaft uitleg over de verschillende rails, van de H70 tot H100 en H180. “Afhankelijk van de toepassing – linksaf, rechtsaf, over de gang of van toilet naar zitkamer – zijn er mogelijkheden te over. De klant komt met zijn vraag en wij geven zijn ‘tilwensen’ vorm.”

Mooie referentieprojecten

Dat Lopital Nederland met de plafondtilliften niet over één nacht ijs gaat bij de aanleg, hebben ze in veel vooraanstaande ziekenhuizen al ervaren, blijkt uit een opsomming van Hommen. In het Amsterdam UMC locatie AMC maken de liften in 155 kamers deel uit van de inrichting, in het Radboud UMC in Nijmegen in 270 kamers, in Rijnstate in Arnhem in 70 kamers, in het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in 400 kamers en in het ZNA in Antwerpen in 125 kamers. De twee laatstgenoemde opdrachten geven aan dat de efficiënte aanpak van Lopital Nederland ook in het buitenland tot tevredenheid heeft geleid. “Het zijn slechts voorbeelden. Ook voor zorginstellingen (Kempenhaeghe in Sterksel, epilepsiewoonzorg) en zorgpartijen die bij de particulier in onze hulpmiddelen voorzien, zijn wij een meedenkende partner.” Hij komt nog even terug op de verbouwing van het AMC. “Een forse renovatie van een bestaande situatie, maar ook voor die beperking hebben we een passende oplossing. Met onze flexibiliteit in combinatie met die van andere partners komen we tot een aansprekend resultaat; ook in een zorginstelling in bedrijf.”

Hommen benadrukt nog dat Lopital Nederland meer te bieden heeft dan plafondtilliften. Het bedrijf in Oisterwijk, dat ook beschikt over een eigen werkplaats, voorziet in een uiteenlopend spectrum van sanitaire, medische en revalidatiehulpmiddelen voor de professionele zorg, van tilliften en stoelen voor comfortabel douchen tot aankleedtafels en obesitaszorg, en dat ondersteund met service en onderhoud.     ′

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details