Erfgoeddag
01:11
29-03-2017

Erfgoeddagen over zorg in Brugge

Op zaterdag 22 en zondag 23 april vindt het erfgoedweekend plaats. Brugge opteert in tegenstelling tot andere steden niet voor één maar voor twee dagen vol rondleidingen, lezingen, tentoonstellingen, wandelingen en fietstochten. Dit jaar is het thema ‘zorg’. Er is ook een fotowedstrijd rond erfgoed voor alle Bruggelingen.

Brugge heeft een lange en gerenommeerde zorggeschiedenis. “Het Sint-Janshospitaal is een van de oudste ziekenhuizen in Europa en in Onze-Lieve-Vrouw Ter Potterie wordt al eeuwenlang aan bejaardenzorg gedaan”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw. Tal van Brugse zorginstellingen zetten hun zorgverleden in de kijker op de Erfgoeddagen. Maar ook de zorg voor het erfgoed krijgt meer dan gewone aandacht. Zestig partners

De Erfgoeddagen in Brugge komen volgens burgemeester Renaat Landuyt tot stand door de samenwerking met meer dan 60 erfgoed-, cultuur- en zorgspelers. Samen staan zij in voor meer dan 80 activiteiten. Wie niet kan kiezen uit het uitgebreide aanbod, kan terecht in het Centraal Infopunt in het Rijksarchief in de Predikherenrei 4 a, waar vrijwilligers een programma op maat voor de bezoekers kunnen uitstippelen. Het Rijksarchief is niet alleen de startplek voor wandelingen en fietstochten, je kan er ook terecht voor lezingen, demonstraties en tentoonstellingen.

Enkele suggesties ? Inzake de zorg voor erfgoed is er een expo ‘naar een geschreven taal voor blinde mensen’, een organisatie van vzw De Kade – Spermalie. In de Openbare Bibliotheek Brugge geven boekrestaurateurs demonstraties. Montanus en Hello Bruges organiseren lezingen, wandelingen en fietstochten onder de noemer ‘Barmhartig Brugge’.

Native healing
“Er is ook aandacht voor zorg en erfgoed in intercultureel Brugge, met lezingen over native healing door Afrikanen en de vergrijzing van migranten in de Brugse Moskee. Mexicaanse vrouwen geven een workshop rond het maken van een natuurlijke verzorgingscrème…”

Fotowedstrijd
Tenslotte is er de fotowedstrijd ‘hoe draag jij zorg voor je erfgoed ?’. De Erfgoedcel roept Bruggelingen op om een selfie te nemen met een erfgoedstuk waarvoor je persoonlijk zorg draagt : een kledingstuk, een zakhorloge, oude platen, een muziekinstrument of familierecepten ? Nog tot 12 april kun je je foto en je verhaal inzenden. De hoofdprijs is een exclusieve daguitstap in Brugge voor tien personen, inclusief lunch.

Info en inschrijvingen : www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2017 of 050 44 50 45

Foto: © Benny Proot

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

separatiegordijnen