Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
ETZ doet nieuwbouw in etappes
Een artistieke impressie van het nieuwe acute centrum en kliniekgebouw.

ETZ doet nieuwbouw in etappes

Nieuwbouw Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis start in 2024

Een acuut centrum en een nieuw kliniekgebouw met 84 verpleegbedden, gereed in 2026 en een parkeergarage uiterlijk operationeel in 2031 op locatie ETZ Elisabeth. Zo ziet de planning van de nieuwbouwplannen van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en Waalwijk eruit. Daarmee speelt het ziekenhuis in op de veranderende omstandigheden in de bouw.

Een impressie van bovenaf.

In 2024 gaat de eerste fase van start op locatie ETZ Elisabeth. Uiterlijk in 2050 staat op deze locatie een volledig nieuw ziekenhuis.

De bouwplannen blijven hetzelfde, maar worden meer in etappes uitgevoerd. Zo schuift het plan voor een nieuwe parkeergarage door naar fase 2 in 2031 en blijven twee lagen van de nieuwe kliniek leeg om de bouwkosten te drukken. Deze worden afgebouwd in 2028-2031. “Door de plannen op deze manier aan te passen, kunnen we de concentratie van spoed- en verpleegzorg op locatie ETZ ­Elisabeth zoals gepland in 2026 realiseren”, zegt zorgmanager Robert Janssen.

Acute zorg en verpleegafdelingen

Hij vervolgt: “Door de acute zorg en standaard verpleegafdelingen op één locatie te concentreren, kunnen we nog beter samenwerken. Het ETZ is het grootste acute ziekenhuis in Brabant; dit vraagt om innovatie en high performance.” Op de begane grond van het acute blok komen de Spoedeisende Hulp, een grote Huisartsen Spoedpost (HASP), de Eerste Harthulp en een deel van de röntgenafdeling. Ook is er ruimte voor andere partijen uit de keten, zoals tandartsen en GGZ. Manager Vastgoed en Nieuwbouw Wessel Griffioen: “Met deze nieuwe functies houden we bij de bouw al rekening, dus deze partijen denken mee in het hele proces. Het grote voordeel van deze integratie is dat de patiënt niet verplaatst hoeft te worden, ongeacht waarvoor hij komt.”

De nieuwbouw op locatie ETZ Elisabeth is onderdeel van een langlopend masterplan in meerdere fases. Dit is de eindsituatie in 2050.

Interventie en OK

Op de eerste verdieping van het nieuwe pand komen de Intensive Care en Cardio Care unit. Bewust naast elkaar, ook met het oog op de schaarste aan IC-verpleegkundigen. “Zo kunnen de afdelingen elkaars capaciteit gebruiken, waardoor we veel flexibeler kunnen werken.” Daarnaast komen hier een simulatie- en trainingsomgeving en een werkcafé. Op de tweede etage komt het OK-complex en interventiecentrum (zie kader). In fase 1 zijn zes OK’s gepland, uiteindelijk worden dat er twintig. Griffioen: “Dan hebben we een volledig nieuw OK-complex op één plek en op één laag. Het is de bedoeling dat het gebouw zoveel mogelijk als geheel functioneert. Om dat zichtbaar te maken, komen er twee grote vides in het gebouw. Daardoor kun je vanaf de OK’s de Spoedeisende Hulp zien.”

Uiteraard wordt het nieuwe ziekenhuis voorzien van alle technische mogelijkheden. Zo wordt er geïnvesteerd in hightech-oplossingen en in kennis en kunde van medewerkers. Daarnaast is er goed gekeken naar hoe er kan worden doorgewerkt, mocht er nog een pandemie uitbreken. Griffioen: “De plannen voor techniek en ventilatie zijn door corona nog eens tegen het licht gehouden. Tot op zekere hoogte dan, want de omstandigheden kunnen bij een nieuwe pandemie totaal anders zijn.” De uitvoering van de nieuwbouwplannen is uiteraard een miljoenenproject. Recent is een start gemaakt met de selectieprocedure van de bouwende partijen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details