Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Europese architectuurprijs voor zorgomgevingen toegekend aannieuw Hoofdgebouw van Radboudumc
Daglicht valt van alle kanten naar binnen en overal is uitzicht op de binnen- en daktuinen.

Europese architectuurprijs voor zorgomgevingen toegekend aannieuw Hoofdgebouw van Radboudumc

Op 13 juni is het door EGM architecten ontworpen Hoofdgebouw van het Radboudumc verkozen tot categoriewinnaar ‘Healthcare Design’. Dit gebeurde tijdens de feestelijke ceremonie van de European Healthcare Design Awards in London. De prijs is de belangrijkste Europese architectuurprijs voor zorgomgevingen en wordt toegekend aan een uitmuntend project dat een hoge mate van duurzaamheid laat zien, maximale zorgverlening biedt en het welzijn en comfort van personeel, patiënten en hun families bevordert. Juryvoorzitter Kate Copeland (Voorzitter Australian Health Design Council) reikte de prijs uit tijdens het driedaagse congres in Londen.

Het nieuwe Hoofdgebouw biedt een vriendelijk en warm welkom aan medewerkers en patiënten. De ingebruikname markeert de transitie naar een nieuwe zorgcampus waar 30 jaar geleden de eerste plannen voor zijn gemaakt. In het 11 verdiepingen tellende gebouw – met een vloeroppervlak van circa 46.000 m² – is met veel daglicht en uitzicht een groene en gezonde zorgomgeving verwezenlijkt waar ontmoeten, samenwerken en kennisdelen centraal staan. Hier komt de missie van het Radboudumc tot leven: voorop lopen in het vormen van gezondheid en gezondheidszorg van de toekomst door te vernieuwen en innoveren, op een persoonsgerichte manier en door samen te werken in netwerken. 

Altijd licht, altijd zicht

Daglicht valt van alle kanten naar binnen en overal is uitzicht op de binnen- en daktuinen. Verrassende doorkijkjes maken elke ruimte prettig. Werken en verblijven in natuurlijk licht – de hele dag door – ondersteunt het bioritme en is cruciaal voor lichamelijk en geestelijk herstel. Volwassen bomen en groene planten halen de natuur naar binnen. De getrapte polipleinen, ontvangstgebieden en het restaurant grenzen aan een tuin en liggen achter een glazen gevel, die zich in één beweging omvouwt tot glazen kap. Zo wordt de natuur overal voel- en tastbaar.

Verrassende doorkijkjes maken elke ruimte prettig.

Meest duurzame ziekenhuis

Het Hoofdgebouw bezit als eerste UMC in Nederland het BREEAM-NL ‘Excellent’ certificaat, met ook nog eens de hoogste score van alle ziekenhuizen. Bestuursvoorzitter Lahuis “We zijn het duurzaamste ziekenhuis van West-Europa. En dan duurzaam in de breedste zin van het woord, wat ook onze belangrijkste opgave is: de zorg beschikbaar en bereikbaar houden voor iedereen. Dit gebouw weerspiegelt dat; het is een belangrijke representatie van vitaliteit.”

European Healthcare Design Congres

De award ceremonie, georganiseerd door Architects for Health en ­Salus, vond plaats tijdens de 9e editie van de European Healthcare ­Design Conference op 13 juni in het Royal College of Physicians in Londen. Tijdens het congres presenteerde het team van EGM architecten (Willemineke Hammer) en Radboudumc (Iris Hobo, Marc Cox, Harry van Goor, Paul Grotens en Ron Janssen) samen het nieuwe Hoofdgebouw en het research paper ‘Less Bricks, more bites, different behavior’.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details