Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
EXPO 60+:  Een waardevol forum voor investeerders en zorgbedrijven

EXPO 60+: Een waardevol forum voor investeerders en zorgbedrijven

Van 7 tot en met 9 oktober konden onze zorgprofessionals hun hartje wederom ophalen op EXPO60+, de tweejaarlijkse vakbeurs rond ouderenzorg die de laatste jaren steevast plaatsvindt in de Nekkerhal in Mechelen. De beurs lokte opnieuw enkele duizenden bezoekers en vormde als dusdanig een ideale ontmoetingsplek voor investeerders en zorgbedrijven die samen een eerste stap richting nieuwe, innovatieve realisaties wilden zetten.

Veel bekende gezichten, een gezellig sfeertje en een beproefd beursconcept: het succesrecept dat EXPO60+ nu al achttien jaar voorschotelt, voelt vertrouwd aan. Op EXPO 60+ krijgen spelers uit de zorgmarkt enerzijds de kans om zich te profileren op fraai uitgedoste stands en kunnen bezoekers anderzijds in contact treden met een grote verscheidenheid aan zorgprofessionals en decision makers, die de Belgische zorgmarkt kleur en kwaliteit geven. De focus ligt op allerhande toepassingen in diverse domeinen die het leven van hulp- of zorgbehoevende ouderen makkelijker en aangenamer kunnen maken: Care & Hospitality, Facility Services, Building Projects en Management & IT.

Inspirerende innovaties
EXPO 60+ wil een antwoord bieden op actuele maatschappelijke thema’s die de zorgsector raken. Dat dit niet zomaar een slogan is, bleek tijdens de beurs. Het is immers niet enkel het rijk gevulde seminarprogramma dat deze woorden in daden omzet (onder meer met een topdebat over heden en toekomst van de Belgische ouderenzorgsector, zie verslag in dit magazine). Ook de vele inspirerende innovaties doen meer dan hun duit in het zakje. Aangepaste bedden en matrassen, mobiele communicatietechnologieën, meubilair, accessoires, integrale interieurconcepten enzovoorts. Met wat je op EXPO 60+ aan zorggerelateerde nieuwigheden en revolutionaire producten vindt, kun je gerust het woonzorgcentrum of de assistentiewoning van de toekomst vormgeven. De 260 exposanten boden samen een uitgebalanceerde mix van concepten en toepassingen, die ervoor zorgt dat de beurs relevant en aantrekkelijk is/blijft voor een enorm breed doelpubliek.

Inspelen op potentieel
“Waarin schuilt nu de waarde van EXPO60+?”, vragen sommigen zich ongetwijfeld af. De vraag stellen is ze beantwoorden, zeker als je de moeite neemt om een dag op de beurs te vertoeven. Op geen enkele andere gelegenheid zie je de Belgische ouderenzorgsector in al zijn geledingen. Partijen die anders veel moeilijker of via tal van omwegen met elkaar in contact komen, drinken op EXPO60+ samen een glas en kunnen na een gemoedelijke babbel meteen zaken doen. De zorgmarkt is een economisch domein met een groot, maar nog niet volledig verzilverd groeipotentieel. EXPO60+ speelt hier prima op in. Het beursconcept stimuleert bedrijven om zich open en constructief op te stellen, terwijl de aanwezige bezoekers beseffen dat hun investeringsplannen op de beurs meer dan ooit vorm kunnen krijgen. Dit creëert een bijzondere dynamiek die leidt tot belangrijke beslissingen en initiatieven, hetgeen de sector in zijn geheel uiteindelijk ten goede komt.

I2C-innovatiewedstrijd
Een vaste waarde op EXPO 60+ en zusterbeurs Healthcare zijn de I2C Awards. Deze werden op vrijdag 9 oktober al voor de achtste keer uitgereikt. Ze bekronen de ideeën, concepten en ontwikkelingen die het comfort, de leefbaarheid of de duurzaamheid van ouderen en/of patiënten in een zorginstelling bevorderen. De I2C Awards zijn een initiatief van beursorganisator Probis, de Bond van Vlaamse Architecten, ORI (de Overkoepelende Organisatie van Raadgevende Ingenieurs) en Redactiebureau Palindroom. Zoals altijd werd er in drie categorieën (I2C Concept, I2C Tools en I2C Industry) een jury- en een publieksprijs uitgereikt.

I2C Concept
I2C Concept richt zich op vernieuwende ontwerpen van zorginstellingen, totaalconcepten die in hun geheel het comfort, de sfeer, de huiselijkheid en de duurzaamheid van de (leef- en zorg)ruimte ten goede komen. De vakjury selecteerde uit de negentien ingezonden projecten initieel een shortlist van zes kandidaat-winnaars.De jury riep Huize Walden in Malle (Lava architecten) uit tot winnaar. Huize Walden is een instelling voor mensen met een ernstige fysieke beperking. De zorgstudio’s bevinden zich op de begane grond, terwijl de verdieping plaats biedt aan appartementen voor mantelzorgers en familie. Eervolle vermeldingen waren er voor het zorghotel van Rode Kruis-Vlaanderen in Zuienkerke en Eigen Thuis in Grimbergen, een ‘zelfstandig wonen’-project voor dertig zwaar motorisch gehandicapten. Het publiek sprak zijn voorkeur uit voor de afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

I2C Tools
Voor I2C Tools gingen de organisatoren op zoek naar specifieke toepassingen, hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel veraangenamen en/of vergemakkelijken. De prijs van de vakjury ging naar de Halve Deur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Deze vermijdt wegloopgedrag zonder bewoners het gevoel te geven dat ze opgesloten zijn. WZC ten Kouter en het OCMW van Laarne kregen een eervolle vermelding voor hun zorgrobot en generatieoverschrijdende activiteiten, waarbij residenten in contact treden met kinderen van de kinderopvang. Foyer de Lork kaapte de publieksprijs weg met zijn ‘warme zorg’-idee – kleine kaartjes met lieve en motiverende boodschappen.

I2C Industry
De categorie I2C Industry buigt zich over gecommercialiseerde innovaties van standhouders op de beurs. Uit de 22 kandidaten kwam de Doff n’ Donner van Compad NL naar voren als winnaar van de vakjuryprijs. Deze ontwikkeling biedt hulp bij het aantrekken van steunkousen, ongeacht het type kous of de drukklasse. De publieksprijs ging naar het Fietslabyrint van Enraf-Nonius, dat mensen die niet meer buiten kunnen fietsen een interactieve indoorfietstocht laat beleven met behulp van een beeldscherm en een bewegingstrainer.


wissner-bosserhoff
Zorgbedspecialist wissner-bosserhoff pakt steevast uit met enkele bijzondere nieuwigheden op EXPO60+, en ook dit jaar was het niet anders. Allereerst was er het intelligente bed, dat in realtime gegevens over de patiënt doorspeelt aan een centraal systeem dat op afstand gemonitord kan worden. Daarnaast stort wissner-bosserhoff zich binnenkort ook op de markt van de drukverlagende, hybride en actieve matrassen, inclusief totaalservice met indienststelling en desinfectie met waterstofperoxide, hangmatige reiniging en een wasstraat in een eigen ‘decon centre’. Geïnteresseerden kregen alvast een voorproefje en konden de nieuwe matrassen zelf uittesten.


Engels
Engels Logistics kan bouwen op een jarenlange ervaring in de zorgsector en toonde dat ook als exposant op EXPO60+. Het gamma van Engels varieert van papiermand tot ondergrondse container, van opslagrek tot waskorf en cateringbak. Engels heeft zowel standaard- als maatwerkproducten voor keukens, magazijnen, apotheken en technische ruimtes in huis. Kortom: alles om de logistieke behoeftes in woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere zorginstellingen te vervullen.


Goelst
De Nederlandse firma Goelst had haar stand naar analogie met haar productgamma opgedeeld in twee stukken: aan de voor- en de linkerzijde diverse types gordijnophangsystemen, aan de rechterzijde ophangsystemen voor schilderijen, foto’s of kaartjes. De aanwezige zorgprofessionals konden er kennismaken met separatierails rond bedden, al dan niet elektrisch gestuurde raamrails en doucherails, die Goelst volledig op maat maakt. De ophangsystemen maken het boren in de muur overbodig. Via haakjes, kabeltjes en één centraal bevestigingspunt voor het geheel (bijvoorbeeld in het valse plafond), kun je schilderijen of andere decoratieve objecten ophangen waar je maar wil. De ophangsystemen zijn uiteraard geschikt voor verschillende lasten en gewichten en zijn optioneel verkrijgbaar met een verlichtingselement.


Lopital
Lopital bemande op EXPO60+ zoals altijd een stand met stijlvolle snoezelbaden en functionele douche- en toiletstoelen. Dankzij een ruime keuze aan kleuren, patronen en schakeringen, kunnen zorginstellingen hun hoog-laagbaden een personal touch geven. Uiteraard kreeg de Lanira, een designbad dat patiënten onder meer ontspant via licht-, aroma-, whirlpool- en/of muziektherapie, wederom een prominente plek in de stand. Naast luxebaden stelde Lopital met de Indra echter ook een nieuw budgetbad voor – een functionele standaarduitvoering met een hoge kwaliteit, maar zonder extra toeters en bellen. Een andere opvallende eyecatcher was de Liko XL-plafondlift die maar liefst 363 kilo kan tillen.


Topclass
Een van de voornaamste trends in de ouderenzorgsector de voorbije jaren is het elimineren van het beklemmende rusthuisgevoel door (woon)zorgomgevingen in te richten naar het beeld van hedendaagse zorghotels. Een onderneming die zich hier specifiek op richt, is Topclass. Het begon in eerste instantie met de ontwikkeling van eigen relaxzetels en evolueerde nadien tot een totaalinrichter van (woon)zorgruimtes: stoffen, meubilair, kleuren, decoratie, behang enzovoorts. Alle producten zien er trendy uit, maar zijn uiteraard aangepast aan de behoeften van ouderen en de hedendaagse normen (ergonomisch zitcomfort, aangepaste bekleding, functionaliteit en duurzaamheid). Op EXPO60+ liet Topclass zien wat het in huis heeft door de stand op te vatten als een hedendaags (woon)zorginterieur.


Delabie Benelux
Delabie Benelux presenteerde zoals altijd een compleet gamma sanitaire voorzieningen met modern, innovatief kraanwerk, handgrepen en tal van andere accessoires. Bovendien had het de bezoekers van zijn stand mooi nieuws te bieden: sinds de overname van de Portugese fabrikant Senda heeft Delabie ook sanitaire toestellen in rvs in zijn assortiment: wastafels, urinoirs, toiletten, wastroggen enzovoorts. Rvs beantwoordt immers perfect aan de steeds groeiende behoefte aan hygiëne en gebruiksveiligheid in zorginstellingen. Zo kan Delabie voortaan een totaalpakket leveren aan diverse types ziekenhuizen en zorginstellingen en kunnen de producten zowel in de standaard zorgkamers als in gespecialiseerde zorgruimtes (bijvoorbeeld een operatiekwartier) een enorme meerwaarde bieden.


Kusch+Co
Wie langs de stand van Kusch+Co liep, kreeg met de ARN-stoel een knappe nieuwigheid voorgeschoteld. De eerste stoel die Kusch+Co ooit maakte was de ‘100’, een houten stoel met een gescheiden zit- en
ruggedeelte. Naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van het bedrijf (vorig jaar) kregen designers de opdracht om er een hedendaagse versie van te maken. Dit resulteerde in de ontwikkeling van de ARN-stoel (‘arend’ in het oud-Noors). De inspiratie voor de opbouw van de stoel werd gehaald uit de vormgeving van vogelbeenderen – luchtkamers en compartimenteringen die het geheel sterk maar ook licht maken. Het chassis houdt het geheel bij elkaar: de poten en de armleuningen vertrekken vanuit deze zitbasis, zodat je aan de buitenkant geen verbindingen ziet.


Signburo
Wie op EXPO60+ op zoek was naar efficiënte en stijlvolle bewegwijzering voor woonzorgcentra, ziekenhuizen of andere zorginstellingen, was bij Signburo als vanouds aan het juiste adres. In een fraai vormgegeven stand konden geïnteresseerden inventieve signalisatietoepassingen ontdekken, zoals de SignTouch, een digitaal scherm van 40 inch met touchscreen waarmee bezoekers snel en efficiënt kunnen nagaan in welke kamer een bepaald persoon verblijft. Een andere blikvanger was Sirius, een combinatie van aluminium, inox en glas die bevestigd wordt op basis van magneten. Bewegwijzeringselementen in aluminium of glas worden op een centrale inoxdrager geklikt, zodat er een strak en modern ogend signalisatiepaneel ontstaat dat in elke hedendaagse (woon)zorginstelling tot zijn recht komt.


Crea-Decor
Een stand als een levend visitekaartje, dat is het devies van Crea-Decor (Convents Group) – altijd present op EXPO60+. Als leverancier van los meubilair werkt Crea-Decor samen met zusterbedrijf Convents (vast meubilair) telkens een beursstand op maat uit. Waar wit vorig jaar overduidelijk de dominante kleur was, waren het ditmaal zwart en rood die de klok sloegen. De Convents Group staat voor totaalinrichtingen en stijlvolle interieurontwerpen. Binnenkort presenteert de Convents Group een nieuwe huisstijl. Elk van de zes dochterfirma’s krijgt een aangepast logo dat zowel de karakteristieke, kleurrijke driehoek als een eigen visueel accent zal bevatten.


Nora flooring systems
Decoratieve, functionele rubber vloerbekledingen voor zorgomgevingen, daar draait het om bij nora flooring systems. Naast vaste waarden als de norament- en noraplan-vloeren presenteerde nora met de noraplan valua een nieuwe collectie die inzet op warme kleuren en een gemarbreerde houtuitstraling. Belangrijk om weten is dat het gaat om een uitvoering in de massa, en niet om een basisstructuur met coatings of afwerklagen. Dit maakt dat er geen extra beschermlagen nodig zijn en dat de levensduur van de vloeren beduidend hoger ligt. De noraplan valua-vloer wordt definitief gelanceerd in de loop van november.


Televic
Televic legt zich toe op de ontwikkeling van geïntegreerde zorgcommunicatiesystemen en demonstreerde dat met veel enthousiasme op EXPO60+. Het gebruikt meer en meer IP-technologie om zijn bestaande oplossingen uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is het interAxio-platform, dat onder meer bestaat uit een touchscreen voor (woon)zorgkamers waarop verzorgers zich met hun badge kunnen aanmelden om het patiëntendossier te beheren en taken te registreren. Dit maakt het gebruik van papierlijsten of tablets overbodig. Ook bewoners kunnen het touchscreen gebruiken, bijvoorbeeld om het weekmenu te consulteren, zich in te schrijven voor activiteiten, de radio aan te zetten of verlichting en rolluiken te bedienen. De alarmfuncties kunnen via een speciale applicatie op een standaard smartphone geïnstalleerd worden. Dit heeft onder meer het voordeel dat een bepaald alarm vergezeld kan worden door videobeelden, dat er meteen spraakcommunicatie mogelijk is en dat het systeem ook buiten de muren van de zorginstelling functioneert.


Haelvoet
De prijs voor het meest inventieve standconcept op EXPO60+ 2015 gaat wat ons betreft naar Haelvoet. Het West-Vlaamse bedrijf produceert hooglaag-, zorg- en ziekenhuisbedden, relaxzetels, nachtkastjes, tafels en stoelen en is als dusdanig in staat om zorgkamers volledig in te richten. Haelvoet opteerde niet voor de traditionele minishowroom met vriendelijke medewerkers, maar voor een grote doos met twee kijkgaten die heel wat nieuwsgierige beursbezoekers lokten met prikkelende boodschappen (‘see our new headquarters’ en ‘see our new products’). Wie de moeite nam om door de kijkgaten te turen, zag een fotocollage met interieurconcepten en een voorstelling van het nieuwe bedrijfsgebouw in Ingelmunster, dat Haelvoet later dit jaar in gebruik zal nemen.

Tekst en foto: Tim Janssens

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details