Receptie Filfurdo
05:08
23-11-2017

Filfurdo in Vilvoorde heeft door extra verdieping kleinere footprint

Door de keuze voor vier in plaats van drie niveaus is de footprint van het nieuwe Woonzorgcentrum Filfurdo in Vilvoorde veel kleiner. Het ontdubbelde gangsysteem met één grote patio doorheen het hele gebouw zorgt voor een lichte, aangename en afwisselende beleving voor de bewoners.

De kamers bevinden zich aan de buitengevel, de gangen en diensten aan de binnengevel. “We hebben een minimale afstand van alle perceelgrenzen gerespecteerd, waardoor er meer ruimte is voor groen, en dan gekeken welke bouwoppervlakte overbleef. Om voldoende daglicht binnen te krijgen, was een binnentuin een must. Conceptueel hebben we alle publieke functies op de gelijkvloerse verdieping geplaatst en alle kamers op de verdiepingen. Zo krijgen de bewoners het gevoel van in de buitenwereld te komen als ze op de begane grond vertoeven. Daar zijn functies als administratie, cafetaria, lokaal dienstencentrum, kinderdagverblijf, dagverzorgingscentrum, grootkeuken, personeelsruimtes en kinesitherapiezaal gevestigd”, verduidelijkt Geert Bekaert van ASSAR LLOX ARCHITECTS.

Gang FIifurdo

Drie verbonden binnentuinen
Het gebouw bestaat uit vier delen die geaccentueerd worden door verschillend kleurgebruik in de buitengevel. Op de gelijkvloerse verdieping zijn slechts drie delen bebouwd en bestaat het vierde uit een groot overdekt plein.

“De grote binnentuin wordt op elke verdieping tweemaal doorgesneden op een andere plek, dit om de binnentuinen ruimtelijk met elkaar te blijven verbinden. Zo ontstaan er dus drie binnentuinen. De eerste loopt uit in het overdekte plein. De tweede is een publieke binnentuin met een terras voor de cafetaria, speelplek voor het kinderdagverblijf, petanquebaan, …. En de laatste binnentuin is dan een meer gesloten ruimte, verder weg van het publieke leven, voor personeel of voor mensen met zware fysieke of mentale beperkingen.”

Aangezien de westgevel het meeste uitzicht biedt, zijn langs die gevel alle dagzalen op de verdiepingen gelegen. Ze worden in de gevel extra geaccentueerd door een witte omkadering. Dit onderbreekt de lange gevel en maakt het een meer leesbaar gebouw. De westgevel is ook gedraaid naar het mooiste uitzicht. Deze verdraaiing zorgt tevens voor een extra dynamiek in het gebouw.

“Voor de buitengevel hebben we geopteerd voor grootformaat betonpanelen (glasvezelversterkte panelen van maar 13mm dikte). Een groot gebouw leent zich immers voor een gevelmateriaal van een groter formaat en oogt zo meer in verhouding. Door het verschillend kleurgebruik wordt de opdeling van het gebouw beter zichtbaar. Elke blok heeft drie kleuren waarvan minstens één kleur ook in het naastgelegen blok voorkomt. Zo is er geen abrupte wisseling van kleur, maar eerder een overgang van kleuren”, stipt Geert Bekaert aan.

De binnengevel is voorzien van een totaal ander gevelmateriaal om een andere sfeer te creëren. De gevel is opgebouwd uit een gordijngevelsysteem dat willekeurig is ingevuld met glas of gesloten panelen van aluminium met horizontale verdeling.

Binnentuin Filfurdo

Geen ‘instelling-gevoel’
Het klassieke ziekenhuismodel is duidelijk doorbroken. “Door het gebruik van het patiomodel bevinden alle kamers zich aan de buitengevel en ontstaan er zeer lichte en aangename gangen, gelegen aan de binnentuin. De dagzalen bevinden zich allemaal aan de westgevel waardoor klassieke afdelingen in dit gebouw niet bestaan.   ›

Een kamer hoort niet bij een dagzaal. Er zijn vier dagzalen per verdieping waar telkens andere activiteiten worden voorzien. Elke bewoner is vrij om te kiezen naar welke dagzaal hij gaat”, zeggen Geert Bekaert en OCMW-voorzitter Jan Anciaux. Door een dynamisch gebouw te ontwerpen is het ‘instelling-gevoel’ niet meer aanwezig. Om de herkenbaarheid in dit toch wel grote gebouw te verhogen, is elke nis van twee kamerdeuren voorzien van een kunstwerk geprint op een folie. Het kunstwerk heeft verschillende thema’s en accentkleuren die ook terugkomen in de dagzalen. Ook wat betreft vaste en losse inrichting werd maximaal ingezet op het huiselijk karakter.

“Op kamerniveau is er steeds een ruime badkamer, toegankelijk via een gewone deur, zoals thuis, maar ook via een grote schuifwand die gemakkelijkere verzorging toelaat. Het bed kan tot naast de lavabo gerold worden. Als deze schuifwand open is bij verzorging wordt het zicht vanuit de inkomhal naar de kamer geblokkeerd en krijgt een onopmerkzame bezoeker meteen het signaal dat hij even moet wachten”, verduidelijkt Geert Bekaert. Op de gelijkvloerse verdieping zijn de liften niet pal in de inkomhal aanwezig. Zo wordt vermeden dat mensen die naar de kinézaal op weg zijn langs de inkomhal moeten passeren.

Gevel Filfurdo

Ook troeven voor het personeel
“Er is een algemeen oproepsysteem in het gehele gebouw met een uitgebreide unit op elke kamer. Het personeel maakt gebruik van smartphones, werkend op een intern WiFi-netwerk, om met de bewoners te communiceren. Sommige functies zijn intern afgesloten van andere functies, zoals bijvoorbeeld het kinderdagverblijf.”

Bij de invulling van de functies is er overigens veel aandacht besteed aan het personeel. Kleedruimtes en grootkeukens zijn niet in een kelderverdieping voorzien maar genieten ook volop van daglicht. Ook de beschikbare afgesloten buitenruimte in één van de binnentuinen is een troef voor het personeel.

Duurzaamheid stond tijdens het ontwerp en de bouw voorop. “Maar we zijn niet voor duurzame technieken alvorens de gebouwschil voldoende te isoleren. Gevels en daken zijn zeer performant geïsoleerd. Voorts is geopteerd voor driedubbel glas. Hierna voerde ons studiebureau een haalbaarheidsstudie voor alternatieve energie uit. Een terugverdientijd van tien jaar was het maximum. We hebben geopteerd voor een warmtekrachtkoppeling waarbij een gasmotor elektriciteit opwekt. De gegenereerde warmte wordt gebruikt voor de opwarming van het water”, aldus nog Geert Bekaert.

Buitenaanzicht Filfurdo

Filfurdo-Vilvoorde-binnen-gang

Filfurdo-Vilvoorde-binnenfoto


Specialist in schuifwanden

ZorgPlus Deursystemen is specialist in schuifwanden in zorginstellingen. Alle systemen zijn ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring en de wensen en eisen van de opdrachtgevers. Daarbij staat een aantal zaken centraal: gebruiksgemak voor bewoners en personeel, bouwbudget en onderhoudskosten. ‘Door gebruik te maken van kwalitatief hoogwaardige, lichte materialen bieden wij al deze aspecten in één product’, aldus het bedrijf. ‘Daarnaast luisteren we goed naar onze opdrachtgevers en ontwikkelen we, indien nodig, klantspecifieke oplossingen die binnen onze filosofie passen. Daardoor zijn we in staat om een perfecte schuifwand met een goede prijs/waarde/prestatieverhouding te leveren. U krijgt als waarborg zes jaar garantie op onze systemen’.

Schuifwanden badkamer 1

Schuifwanden badkamer 3

Schuifwanden badkamer 2


Lage bedden met gedeeld onrusthek

wissner-bosserhoff is al jaren actief in het ontwikkelen van extra lage verpleegbedden met een gedeeld onrusthekkenconcept. “Alles start met de definitie van een onrusthek”, vertelt Sales Director Ward Uytterhoeven. “Het woord dat niet past in onrusthek, is ‘onrust’. Indien bewoners in woonzorgcentra onrustig zijn, kan men best een vluchtroute laten zodat mensen veilig het bed kunnen verlaten. Onrustige bewoners die willen vluchten, zullen hoe dan ook inspanningen leveren om over bedhekken te kruipen, met alle ernstige gevolgen van dien.”

De enige oplossing om fixatiearm te werken, zijn verpleegbedden met een gedeeld onrusthekkenconcept, vertelt hij. “Via het gepatenteerde SafeFee onrusthekkenconcept van wissner-bosserhoff kan men op maat de onrusthekken in verschillende hoogtes plaatsen en een veilige vluchtroute laten. Bewoners kunnen ’s nachts niet uit bed vallen, maar wel te allen tijde het bed verlaten. Gedeelde onrusthekken doen dan ook dienst als ‘opstahulp’. Ook tijdens de zorg dienen bedhekken de nodige ondersteuning te bieden aan zowel de bewoner als de zorgverstrekker. Ze zorgen ervoor dat zorgverstrekkers barrièrevrij kunnen verplegen en dat alle veiligheid geboden kan worden als het bed in werkhoogte staat.”

Lage bedden Filfurdo

Lage bedden ziekenhuis


Comfort en duurzaamheid centraal in Woonzorgcentrum Broekpoort te Vilvoorde

Ingenieursbureau Botec ontwierp, in opdracht van OCMW Vilvoorde, een nieuw woon- en zorgcentrum. Met behulp van innovatieve technieken heeft Botec een comfortabele en veilige omgeving gecreëerd voor zowel de bewoners als het personeel. Van ontwerp tot uitvoering was duurzaamheid een belangrijke leidraad bij alle beslissingen.

Technologie krijgt een steeds belangrijkere rol in het dagelijkse leven van een woon- en zorgsector. Zo willen de bewoners ook digitaal actief blijven. Botec zorgde onder andere voor toegang tot internet, een WiFi-netwerk en drie vaste datapunten voor interactieve televisie. Daarnaast heeft elke kamer een intelligente terminal met touchscreen dat helpt bij een vlotte registratie van de zorgtaken. Met behulp van een smartphone staat het verplegend personeel in contact met deze intelligente terminal. Oproep- en videofoniesystemen garanderen een efficiënt en optimaal contact tussen de bewoners, personeel en bezoekers.

Veiligheid en privacy
De veiligheid en privacy van de bewoners staat altijd op de eerste plaats in een woon- en zorgcentrum. Daarom ontwierp Botec een flexibel toegangssysteem waarbij de deuren van de afdelingen, personeels- en nevenlokalen kunnen worden afgesloten door middel van toegangscontrole. Zo heeft de bewoner geen toegang tot onbewaakte delen waar men de veiligheid niet kan garanderen. Uiteraard werd er ook aan brandveiligheid gedacht. Om het gebouw bij brand vlot te evacueren, zijn er verschillende voorzieningen getroffen.

Duurzame klimatisering
Dit moderne woon- en zorgcentrum bestaat uit verschillende bouwdelen (grootkeuken, kinderdagverblijf, dagverzorgingscentrum, …) die ruimte geven aan verschillende werkingsregimes met specifieke warmte- en koudebehoeftes. Botec maakte een duurzame en flexibele keuze met een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) en een gaswarmtepomp, aangevuld met drie ketels en vraaggestuurde ventilatie. Deze installatie zal op zes jaar terugverdiend zijn en zal de CO2-uitstoot beperken met veertig ton per jaar.

Filfurdo buiten


Feiten en cijfers

Project
nieuwe zorgsite met:

  • Woonzorgcentrum Filfurdo
  • Centrum voor kortverblijf
  • Lokaal dienstencentrum
  • Dagverzorgingscentrum i.s.m. Landelijke Thuiszorg
  • Kinderdagverblijf i.s.m. Felies

Opdrachtgever
OCMW Vilvoorde

Zorgverlener
OCMW Vilvoorde

Architect
Assar Llox Architects

Aannemer
Kumpen NV uit Hasselt

Adviseur installaties
BOTEC uit Wommelgem

Schuifdeuren
Zorgplus deursystemen, Overpelt

Los-meubilair
Moments Furniture uit Ingelmunster

Bedden
wissner-bosserhoff

Nachtkastjes
wissner-bosserhoff

Grootkeuken
Compass Group, Brussel

Selectie architecten
2009 

Start sloop
2012

Start nieuwbouw
Augustus 2014

Oplevering
April 2017

Totale oppervlakte terrein
1ha 37a 34ca

Totale oppervlakte gebouw
±15.400 m²

Startdatum bouwwerken
28/08/2014

Einddatum bouwwerken
21/04/2017

Aantal bedden
192

Oppervlakte parkeergarage
1500 m²

Oppervlakte woonzorgcentrum
13.000 m²

 Kostprijs bouwwerken
€ 26.000.000

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

A.-Bilman-unithoofd-PAAZ-en-T.-Ruikes-voorzitter-RvB-xlGebouw woonzorgcentrum Hoogstede