Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Fiscus vergoedt niet

Fiscus vergoedt niet

De meeste ouderen blijven bij voorkeur in de eigen woning wonen ook al hebben ze één of meerdere lichamelijke beperkingen. Traplopen is een veel voorkomend euvel. Een traplift is dan hulpmiddel om verdiepingen te kunnen overbruggen. Een traplift heeft echter wel een financieel plaatje

Belastingen

De belastingdienst biedt voor wat betreft de traplift geen persoonsgebonden aftrek meer. Per 2014 zijn bepaalde hulpmiddelen zoals een traplift, rolstoel of scootmobiel geschrapt van de lijst. In feite is er nog slechts één hulpmiddel aftrekbaar en dat zijn aanpassingen die u moet doen voor uw auto in verband met uw ziekte of handicap. Kosten traplift aftrekbaar 2019 is dus niet meer mogelijk. Traplift kosten kunnen mogelijk wel vergoed worden vanuit de Wmo.

Aftrek beperkt

Persoonsgebonden aftrekposten zijn alleen aftrekbaar, als het gaat om uitgaven die op de belastingplichtige drukken. Dat wil zeggen dat de uitgaven uit eigen middelen zijn betaald. Is voor de uitgave een tegemoetkoming ontvangen of bestaat een recht op een tegemoetkoming, dan drukken de kosten voor dat deel niet op belastingplichtige. Hierbij valt te denken aan een vergoeding van een verzekeraar of een vergoeding van de gemeente op grond van de Wmo.

Zorgkosten

Voor een aantal specifieke zorgkosten gelden extra voorwaarden. Bij uitgaven voor genees- en heelkundige hulp moet het gaan om een behandeling door een arts of door een paramedicus, mits op voorschrift en onder begeleiding van een arts. Aftrek van uitgaven voor andere hulpmiddelen is alleen mogelijk, als deze direct samenhangen met ziekte of invaliditeit. De kosten voor de volgende hulpmiddelen zijn aftrekbaar: steunzolen, gehoorapparaten, hulpmiddelen die bedoeld zijn voor blinden zoals een blindenstok of een blindengeleidehond.  De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.

Niet alle gemaakte kosten zijn aftrekbaar. Voor bepaalde kosten gelden bepaalde bedragen en er wordt een eigen bijdrage berekend. U mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaalde drempel. De hoogte van deze drempel hangt af van het drempelinkomen. Uw drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten zonder uw persoonsgebonden aftrek. Hoe hoger uw gezamenlijk inkomen hoe hoger de drempel. De drempel is in ieder geval minimaal 136 euro in 2020.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details