GAW Augustijnen Dendermonde Bouwen aan de Zorg

Achteraan resulteren de gaanderijen in een open gevelbeeld.

01:34
16-01-2020

GAW Augustijnen, Dendermonde | Ontmoeten als architecturale insteek

Ook in Dendermonde wordt aandacht geschonken aan de vergrijzing van de bevolking. Onder impuls van IKOO vzw werden de vroegere CM-kantoren er vervangen door een modern ogend complex met twintig assistentiewoningen. In ‘GAW Augustijnen’ staat ontmoeten centraal, wat zich weerspiegelt in een transparante architectuur en tal van plaatsen waar bewoners en bezoekers zich kunnen ontspannen.

GAW Augustijnen bevindt zich op de hoek van de Bogaerdstraat en de Dijkstraat, net naast de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. De hoek werd benut om een transparante inkomzone te creëren met een volledig beglaasde ontmoetingsruimte en open doorsteek naar het binnengebied. Deze laatste werd als tuin ingericht met zitbanken en een petanquebaan die tevens als opstelzone voor de hulpdiensten fungeert. In de binnenhoek van het gebouw werd de verticale circulatiekern gepositioneerd met liften en een trap.

GAW Augustijnen Dendermonde Bouwen aan de Zorg

Elke woonunit kan optimaal genieten van invallend daglicht.

 

Optimale sociale interactie

Het pand bestaat uit vier bouwlagen, waarvan de hoogste binnen het dakvolume werd geïntegreerd. “Omwille van de beperkte toegelaten bouwdiepte opteerden we voor doorzonwoningen die door middel van een open gaanderij aan de tuinzijde zijn verbonden”, aldus ontwerper Wim Vinckier van De Vloed Architects. “Deze doet eveneens dienst als ontmoetingsterras waarmee we de vraag naar sociale interactie tussen bewoners en bezoekers maximaal invulden. Idem dito voor de langs drie zijden beglaasde ontmoetingsruimte die scharniert tussen de straat en het binnengebied. Aan de straatzijde beschikken de woningen over een ruim privaat terras van minstens 10 m².”

GAW Augustijnen Dendermonde Bouwen aan de Zorg

Aan de voorkant wisselen open en gesloten vlakken elkaar af, wat in combinatie met de inpandige terrassen voor een dynamische gevel zorgt.

 

Mooie integratie in straatbeeld

Het complex is ongeveer 2.350 m² groot (inclusief terrassen en gaanderij) en werd in een betonstructuur opgetrokken. Vinckier: “Aan de voorkant wisselen open en gesloten vlakken elkaar af, wat in combinatie met de inpandige terrassen voor een dynamische gevel zorgt. Het evenwicht tussen de horizontale en verticale geledingen van de gevels biedt een verschaling op maat van de buurt, waardoor dit eerder grootschalige wooncomplex geenszins het straatbeeld domineert. Achteraan resulteren de gaanderijen in een open gevelbeeld. Met duurzame en kwalitatieve afwerkingsmaterialen beoogden we een tijdloze uitstraling die ook functioneel is. Zo kozen we voor een lichtbruin geschakeerde paramentsteen die mooi aansluit bij de Academie. De wanden en het plafond van de inpandige terrassen werden in een jasje van witte sierpleister gestoken om het licht maximaal naar de leefruimtes te weerkaatsen. Met de grote raampartijen, bronskleurig schrijnwerk en borstweringen en de wit betonnen trappen en terrassen bekomen we een fris ogend en coherent geheel dat zich mooi in deze oude stadsbuurt integreert.”   

GAW Augustijnen Dendermonde Bouwen aan de Zorg

Omwille van de beperkte toegelaten bouwdiepte werd geopteerd voor doorzonwoningen die door middel van een open gaanderij aan de tuinzijde
zijn verbonden.

 

Tekst | Els Jonckheere Beeld | De Vloed Architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Bouwheer: Kristelijk Solidariteitsfonds vzw/IKOO vzw, Sint-Niklaas/IKOO

Architect: De Vloed Architects, Destelbergen

Hoofdaannemer: Ibens, Antwerpen