Huiselijke sfeer
02:03
05-10-2018

Geboortecentrum St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht | ‘Huiselijke sfeer in een klinische omgeving’

Maak van het nieuwe Geboortecentrum een plek waar vrouwen op een zo prettig mogelijke manier hun kind ter wereld kunnen brengen. Maar ook: zorg dat ons personeel optimaal, veilig en hygiënisch family centered care kan bieden. Gispen realiseerde in nauwe samenwerking met een interieurarchitect, het medisch personeel en de interieurcommissie van het St. Antonius Ziekenhuis een huiselijke sfeer in een klinische omgeving.

St. Antonius Ziekenhuis wil elk kind de best mogelijke start geven. Uit onderzoek blijkt dat de band met moeder en directe verzorgers een belangrijke factor is voor het welzijn van het kind. Daarom biedt het ziekenhuis niet alleen geboortezorg, maar ook family centered care. Niet alleen het aldoor samen blijven van de moeder en het kindje staat hierbij centraal, ook wordt de familie nauw betrokken in de periode rond de geboorte. Opdrachtgever Wenny Braam, afdelingshoofd Services bij het St. Antonius Ziekenhuis: “Dat vraagt om een omgeving waarin iedereen zich op zijn gemak voelt. Stressreductie en huiselijkheid waren dan ook zwaarwegend voor ons bij de inrichting van de kraamsuites en familiekamers.”

Huiselijke sfeer

Functioneel, ergonomisch én fraai
Interieurarchitect Anne Blussé van Oud-Alblas van Lab3 interieurontwerp startte met een studie naar de werking van kleur op het gemoed. Dit resulteerde in een kleurenpalet van zonnegeel, zachtblauw en warmgroen. Voor Gispen was dit palet een belangrijk uitgangspunt bij al het op maat gemaakte en gerevitaliseerde meubilair. Een ander punt van grote aandacht was het praktische gebruik van het meubilair. Peter van der Linden, Business Manager bij Gispen en projectleider voor alle opdrachten voor het St. Antonius Ziekenhuis: “Een fijne wollige stof is niet praktisch. Een deel van het meubilair in het Geboortecentrum moet met schoonmaakmiddelen kunnen worden gereinigd. We hebben de schijnbare tegenstelling ‘huiselijk’ en ‘praktisch’ kunnen combineren door speciale zorgstoffering toe te passen; in sfeervolle kleuren en met een zachte bewerking.” De zitmeubels voor (aanstaande) moeders zijn op maat gemaakt: de zitting is wat hoger en de armleuning is aangepast. Blussé van Oud-Alblas: “Gispen is in staat om zorgmeubilair te leveren zonder in te boeten aan vormgeving, functionaliteit en ergonomie.”

Huiselijke sfeer
“We hebben samen met Lab3 interieurontwerp met kleur, materiaal, beeld en meubilair een totaalinrichting gecreëerd die zowel huiselijk als werkbaar is.”

Gerevitaliseerde wiegjes
De wens van het ziekenhuis was om meubilair zoveel mogelijk te hergebruiken. Uit financieel, maar ook uit maatschappelijk oogpunt. Zo zijn bijvoorbeeld de wiegjes op verzoek van het verplegend personeel behouden gebleven. Gispen demonteerde de wiegjes, voorzag ze van de drie kleuren uit het palet en monteerde ze weer. 

Thuissfeer
Een grote diversiteit aan meubilair is toegepast om een huiselijke sfeer te creëren in zowel de familie-, behandel- als werkkamers. Zo staan er Gispen TM-, UT- en IC-tafels en 101- en 201-stoelen. Van der Linden: “Zo hebben we samen met Lab3 interieurontwerp met kleur, materiaal, beeld en meubilair een totaalinrichting gecreëerd die zowel huiselijk als werkbaar is. Want dat laatste is in het Geboorte-centrum natuurlijk het allerbelangrijkst; verpleegkundigen en specialisten moeten optimaal kunnen werken om de nieuwgeborenen de best mogelijke start in het leven te geven.”    

Huiselijke sfeer
Stressreductie en huiselijkheid waren zwaarwegend bij de inrichting van de kraamsuites en familiekamers.


Klant aan het woord
“We werken al jaren samen met Gispen en met Peter van der Linden die namens Gispen alle projecten binnen het St. Antonius Ziekenhuis begeleidt. Het is fijn om ervan op aan te kunnen dat jouw leverancier de beste oplossing en de mooiste match aanbiedt. Het is Gispen en interieurarchitect Anne Blussé van Oud-Alblas weer gelukt om de patiënt als mens centraal te stellen en een huiselijk sfeer te creëren voor ons nieuwe Geboortecentrum.”

Wenny Braam, afdelingshoofd Services St. Antonius Ziekenhuis


Gispen
Parallelweg West 23
4104 AZ Culemborg

E  info@gispen.nl
W  www.gispen.com

Tekst: Gispen   Beeld: Rene Gonkel

Bouwen aan de Zorg partners

St. Antonius ZiekenhuisAZ Sint-Lucas