Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Geen compromissen voor koninklijke leverancier van noodstroomaggregaten: Leveringszekerheid gaat voor alles
Groot noodstroomaggregaat van Kohler SDMO. (Beeld: Dodo GraphiX Media)

Geen compromissen voor koninklijke leverancier van noodstroomaggregaten: Leveringszekerheid gaat voor alles

“Dat gebeurt nog steeds uitsluitend met noodstroomgeneratoren die op diesel draaien”, vertelt Jeroen Eeuwijk, general manager van Koninklijke Van Twist (KVT). 

Als je het predicaat ‘koninklijk’ mag voeren, weet je dat een bedrijf een rijke geschiedenis met zich meedraagt. Koninklijke Van Twist (KVT) bestaat ruim 180 jaar en wordt geleid door inmiddels de zesde generatie Van Twist. Sinds de jaren ’60 is het bedrijf uit Dordrecht actief in noodstroomvoorzieningen en in dit segment één van de drie marktleiders in Nederland. Eeuwijk: “En we zijn naast ‘koninklijk’ ook ‘hofleverancier’. Het Ministerie van Defensie is een belangrijke klant, en we beleveren bijvoorbeeld ook de Duitse Bundeswehr. Dat betekent regelmatig strenge audits, maar dat houdt ons juist scherp.”

Geen biodiesel

Hoewel de verduurzaming in vele sectoren sterk in zwang is, draaien noodstoomvoorzieningen nog steeds uitsluitend op diesel. Eeuwijk: “Inherent aan dit soort apparaten is dat ze vrijwel altijd stilstaan. Ga je biodiesel gebruiken, dan kan in de tank de dieselbacterie zich vermenigvuldigen omdat de vloeistof relatief lang in de tank blijft. Daarom gebruiken we liever een biodieselvrij product. Volwaardige alternatieven zijn er nog niet, al wordt daar wel onderzoek naar gedaan. Het verbruik en de uitstoot zijn ook geen issue. De primaire functie is leveringszekerheid.”

Beste machines

“Dat geldt bovenal voor ziekenhuizen, want als daar de stroom uitvalt en er is geen back­up, dan gaan er simpelweg mensen dood”, vult sales manager Mark Scheurwater aan. “Op de kwaliteit van noodstroomaggregaten voor ziekenhuizen kun je geen compromissen sluiten. Daarom importeren wij de beste machines en zorgen dat ze mechanisch en elektronisch volledig gemodificeerd worden naar de wensen van de klant. Een ziekenhuis bepaalt zelf welke strategie ze hanteert. Dat kan een centrale noodstroomvoorziening zijn of meerdere kleinere. Onze klanten geven aan hoe lang noodstroom beschikbaar moet zijn en met welk vermogen. Samen kijken we naar de capaciteit van de UPS-systemen (Uninterruptible Power Supply; red.) en bepalen we hoeveel en hoe groot de accu’s moeten zijn die op het moment van stroomuitval de eerste stroomvoorziening moeten overnemen tot de generator inkomt. Sinds begin dit jaar levert KVT 4,5 megawatt generatoren, wat een veelvoud is van wat tot voor kort beschikbaar was. Voor datacenters en ziekenhuizen een zeer interessante optie.”

Nadruk op onderhoud

Installeren van een noodstroominstallatie is één, maar vakkundig onderhoud is wellicht nog belangrijker. Eeuwijk: “Als bij een netuitval de noodstroomvoorziening van een ziekenhuis faalt, heb je een grote calamiteit en ga je naar een ontruiming toe. Als blijkt dat dit ligt aan een batterijtje van twintig euro, gaat er iets gruwelijk mis. We hebben het nooit meegemaakt maar met een goed onderhoudscontract houd je de kans dat dit gebeurt buiten de deur. Daar ligt ook onze grootste kracht. KVT heeft op maat gesneden contracten voor de eigen leveringen maar is ook in staat merkonafhankelijk onderhoud te doen voor alle typen noodstroomgeneratoren en UPS-systemen. Stilstand betekent achteruitgang, naast het jaarlijks periodiek onderhoud adviseren wij daarom ook om maandelijks belast proef te draaien. We leiden onze klanten op om dat zelf te doen, maar indien nodig kunnen wij dat uiteraard ook prima verzorgen. Ons preventief onderhoud behelst meer dan alleen het dieselaggregaat, we kijken ook naar de complete brandstofvoorziening, opslagtanks en elektrische installatie, al dan niet aangevuld met de wettelijk verplichte SCIOS keuringen. KVT staat voor compleet ontzorgen, met ons uitgebreide serviceapparaat zijn we 24/7 beschikbaar, 365 dagen per jaar en met korte aanrijtijden.”

“Wij voeren het predicaat ‘koninklijk’ met trots”, besluit Scheurwater, “maar de klant is bij alle negentig medewerkers van KVT de echte koning. En dat tegen een concurrerend tarief, want wij werken zonder subcontractors en kunnen voor onze totaalpakketten mooie prijsafspraken maken. Nogmaals: zonder compromissen te maken op de kwaliteit. Leveringszekerheid gaat voor alles.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details