Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Geen stroom is geen optie, noodstroom is noodzaak

Geen stroom is geen optie, noodstroom is noodzaak

De wettelijke verplichting om minimaal twee noodstroomaggregaten paraat te hebben voor het continubedrijf, stelt hoge eisen aan de installaties van nieuw te bouwen en bestaande ziekenhuizen. Nieuwbouw, aanpassing en uitbreiding van noodstroomvoorzieningen kan zo nodig turnkey worden uitgevoerd door Zwart Techniek, dat sinds 1930 actief is in het ontwikkelen, installeren en onderhouden van installaties voor energieopwekking. “Klanten over de hele wereld rekenen op onze noodstroom en off-grid energieoplossingen”, zegt Sales Engineer Jos Rijs. 

Vanaf het prilste begin aan tafel zitten, voor leveranciers van systemen die onderdeel zijn van de basisvoorzieningen – de backbone – van het ziekenhuis, is het meer dan wenselijk, zegt Rijs. 

“Dan zijn we optimaal in staat belangrijke zaken die wij in onze noodstroomtoepassingen toepassen, mee te nemen in onze oplossingen. Zoals kwaliteit, bedrijfszekerheid, innovatie, eenvoudige bedrijfsvoering en oog voor service en onderhoud. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de specifieke wensen van de klant. Soms zijn het de ziekenhuizen die ons inschakelen, soms de ontwerpbureaus en soms de aannemende installateurs – afhankelijk van de manier van aanbesteden of de gewenste diensten; wij zijn in alle lagen actief. De noodstroomvoorzieningen worden nieuw op maat gebouwd, in dat geval zitten wij bij voorkeur vroeg in de ontwerpfase aan tafel. Immers, niet alleen is van belang of de constructies en sparingen afdoende zijn, ook de beschikbare ruimte moet geschikt zijn voor het plaatsen van de installatie. Tevens is de elektrische inpassing en bedrijfsvoering van de noodstroominstallatie in de totale infrastructuur van belang, omdat in veel gevallen de overkoepelende besturing vaak door ons wordt geleverd.” 

Sterk in doorontwikkeling
Vaak acteert Zwart Techniek bij het realiseren van de projecten als onderaannemer van een installateur. “Wij werken ook in bouwteam of direct in opdracht van het ziekenhuis”, vervolgt Rijs. “Dat laatste zie je overigens voornamelijk bij aanpassing, uitbreiding of onderhoud van bestaande systemen.” Het bedrijf wil een totaaloplosser op het gebied van noodstroomvoorzieningen zijn, “waarbij ervaring, vertrouwen, kwaliteit, zekerheid en service een grote rol spelen. Wij hebben talloze ziekenhuisinstallaties nieuw gebouwd en vele aanpassingen, uitbreidingen en onderhoud van bestaande installaties uitgevoerd – al dan niet door Zwart Techniek geleverd. Wat je ziet, is dat de technische levensduur van noodstroominstallaties zeer lang is. Tijdens deze levensduur wordt Zwart Techniek bij specifieke zaken zoals brandstofsystemen, gevraagde vermogens en besturingssystemen gevraagd voor updates. Wij zijn sterk in dit proces.” Op basis van jaarlijks of halfjaarlijks onderhoud komt veel aan het licht, net zoals bij de tandarts: die ziet vaak tijdens de afspraak wat gerepareerd moet worden. “Bij noodstroomvoorzieningen gaat het veelal om vervanging van onderdelen, software-updates of uitbreiding van de capaciteit. De besturingssystemen gaan zo’n vijftien jaar mee, waarna vaak wordt overwogen om deze te vervangen of aan te passen. Daarnaast is het zeer belangrijk dat de eigenaar van een noodstroominstallatie goed op de hoogte is van de actuele situatie van zijn installatie en zeer regelmatig moet proefdraaien, om de bedrijfszekerheid te kunnen waarborgen.”

Zwart Techniek

Besturingskasten.


No-break installaties

Naast het toepassen van noodstroomaggregaten levert Zwart Techniek ook roterende no-break installaties voor het verzorgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering van een ziekenhuis. Door het opslaan van kinetische energie in een vliegwiel blijft de alternator (wisselstroomdynamo) draaien tijdens stroomuitval, waardoor geen sprake is van enige onderbreking in de stroom. Als exclusieve vertegenwoordiger  van KINOLT,  per 28 juni  de nieuwe naam van Eurodiesel, een gerenommeerde fabrikant van no-break installaties, kan Zwart Techniek ook voor projecten in de zorg een meerwaarde in de bedrijfsvoering leveren door toepassing van een betrouwbare stroomvoorziening. “Zwart Techniek is een toonaangevende leverancier van hoogwaardige totaaloplossingen: van design, engineering en besturing tot service en onderhoud. Dat doen we voor de grootste bedrijven en organisaties wereldwijd, op een basis van partnerschap en wederzijds commitment. Bedrijfszekerheid en het voldoen aan de regelgeving staan altijd voorop in de door ons gerealiseerde projecten.” Geen stroom is geen optie, en in een ziekenhuis is stroom letterlijk van levensbelang in het kader van spoedeisende hulp, Intensive Care- en OK-gebruik. Noodstroom is noodzaak. “Omdat we betrokken zijn bij een grote variatie aan specialistische projecten, waaronder vele datacenters, kunnen we deze kennis benutten voor noodstroomvoorzieningen in ziekenhuizen, zorginstellingen of verpleeginrichtingen. Wij vinden het uitdagend en leuk om mee te werken aan een uiterst betrouwbare stroomvoorziening voor klanten die niet zonder kunnen, van de Johan Cruijff ArenA tot UMC Utrecht.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details