Personeelsrestaurant
03:35
04-01-2019

Geldrop | Personeelsrestaurant St. Anna Ziekenhuis

Personeelsrestaurant St. Anna Ziekenhuis is eigentijds en multifunctioneel

Afgelopen september is het nieuwe personeelsrestaurant van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop officieel geopend. In ‘De Ontmoeting’ kunnen medewerkers niet alleen ontspannen koffie drinken, eten, elkaar ontmoeten en overleggen; de multifunctionele ruimte wordt ook benut voor het geven van presentaties en lezingen, het vieren van jubilea én het voeren van sollicitatie- en functioneringsgesprekken.

Van 2006 tot 2010 is het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop grondig gerenoveerd. Daarbij is het personeelsrestaurant telkens op een andere, tijdelijke locatie ondergebracht, vertelt Justin Beckers, Projectleider bij het St. Anna Ziekenhuis. In het ziekenhuis zelf, maar ook een voormalig kloostergebouw op het terrein en in het souterrain. “Met de nieuwbouw van circa 600 vierkante meter komt hier een einde aan. De nieuwbouw is tegen de bestaande L-vleugel en zwevend boven een regenwater-buffervijver gebouwd. Drie van de vier gevels zijn uitgevoerd in glas, waardoor daglicht maximaal naar binnen kan stromen. Om koudeval in de wintermaanden te voorkomen, is in de onderste laag van de puien elektrisch verwarmd glas toegepast. Deze verwarming kan eenvoudig per gevel worden geschakeld.” Voor de klimatisering in het restaurant is een combinatie van vloerverwarming, vloerkoeling en luchtverwarming toegepast, vertelt hij. “Voor de totaalinrichting, vloerafwerking, accessoires en vitrages zijn we een samenwerking aangegaan met Lensen Projectinrichters.”

Personeelsrestaurant
De trendtour heeft onder andere geleid tot de integratie van een bar.

Prettig, warm en gastvrij
“Op basis van het Programma van Eisen van het St. Anna Ziekenhuis hebben wij een basisontwerp voor het personeelsrestaurant gemaakt, dat als onderlegger heeft gediend voor onze brainstormsessies”, vertelt Robert Verhoeven, Directeur Health & Living bij Lensen Projectinrichters. “Speciale dank gaat hierbij uit naar onze interieurarchitecte Miranda Janssen. Maar ook naar onze partnerbedrijven Bouter en Verschuren Interieurbouw, waarmee we in een consortium hebben samengewerkt. Van de ontwerpfase tot en met de oplevering.” In het ontwerp is niet alleen rekening gehouden met de gewenste multifunctionele inzetbaarheid van de ruimte, maar ook met aspecten als een prettige, warme en huiselijke sfeer, een optimaal (zit)comfort en een uitgekiende routing, vertelt hij. “Om tot de juiste inrichtings- en meubilairkeuzes te komen, hebben we een trendtour langs diverse locaties met vooruitstrevende horecaconcepten georganiseerd. Deze tour heeft onder andere geleid tot de integratie van een bar.” 

Om invulling te geven aan de multifunctionele inzetbaarheid van de ruimte, is gekozen voor een prettige mix van grote en kleine tafels met comfortabele stoelen en loungeplekken met fauteuils en banken. “Diverse banken met een hoge rugleuning zorgen voor een gevoel van geborgenheid, wat tevens geldt voor de stijlvolle afscheiding achterin de ruimte. Een aantal tafels is in hoogte verstelbaar en kan tevens worden gebruikt als statafel. De restaurantopstelling kan binnen een kwartier worden omgeschakeld naar een presentatieruimte en vice versa.”

Personeelsrestaurant
Om invulling te geven aan de multifunctionele inzetbaarheid van de ruimte, is gekozen voor een prettige mix van grote en kleine tafels met comfortabele stoelen en loungeplekken met fauteuils en banken.

Uitstraling van een grand café
De geborgenheid wordt tevens bereikt door de toepassing van een donker plafond, vertelt Robert Verhoeven. “In combinatie met de deels donkere vloer en het gebruik van bruine en groene stoffen, warm hout, koperen elementen en sprekende visuals wordt de uitstraling van een trendy grand café bereikt.” De ruimte wordt gecompleteerd met een herenkamer, een koffiecorner en een grote keuken/uitgifte aan de voorkant van het restaurant, met mogelijkheden voor front cooking. Een pvc vloerafwerking in verschillende kleuren ondersteunt de routing in het restaurant.

Verlichtingsplan op maat
Inmiddels is het personeelsrestaurant enkele maanden in bedrijf. “Maar nog iedere dag krijg ik complimenten van collega’s, over hoe mooi het is geworden”, vertelt Justin Beckers, die tevens het verlichtingsplan roemt. “Op advies van Lensen Projectinrichters hebben we Utilicht benaderd. Bij binnenkomst in de showroom in Weert werden we gelijk verrast door de grote kroonluchter in de entree, die een mooie plek in ons restaurant heeft gekregen. Utilicht is goed bekend met restaurantconcepten zoals De Ontmoeting en heeft een verlichtingsplan op maat voor ons uitgewerkt, waarin de verlichting eenvoudig per zone geschakeld en gedimd kan worden. Iedere zone heeft zijn eigen armaturen gekregen, waardoor knusse hoekjes zijn ontstaan. Zonder dat het geheel onrustig oogt. Wanneer in het restaurant een presentatie wordt gegeven, worden met één druk op een wand-bedienpaneel alle verlichtingsarmaturen in de ruimte gedimd, de muziek uitgeschakeld en de screens in de gevel aangestuurd. Bovendien zakken automatisch een beamer en presentatiescherm uit het plafond.”

Behalve de binnenverlichting is ook verlichting aangebracht op het buitenterras, die aan de open zijden van de nieuwbouw is aangelegd. Aan de kant van de poliklinieken is een terrasafscheiding met groene planten gemaakt, waarmee de privacy van patiënten én medewerkers te allen tijde wordt geborgd.


Warme en sfeervolle interieurinrichting
In samenwerking met Lensen Projectinrichting heeft Verschuren Interieurbouw zich als vaste partner ingezet voor het personeelsrestaurant van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. “Er wordt vaker staal toegepast in onze projecten, zoals in dit geval. De combinatie met de houten scheidingswand voorzien van verlichting en de ‘foodtruckwand’ bij binnenkomst maakt het geheel warm en sfeervol. Achterin het restaurant staat een bar die bij feesten en partijen kan worden ingezet. De bar is met New York Ceiling-panelen bekleed, een echte eyecatcher.” 


Klimaatinstallatie met variabel volumesysteem
Specialist in de zorg Hoeben Installaties verzorgt de W-installaties in het nieuwe restaurant van het St. Anna Ziekenhuis, alsmede de aansluitingen op de bestaande bouw. Michiel Hoeben: “De klimaatinstallatie werkt op basis van een variabel volumesysteem, dat zich aan de warmtevraag aanpast – afhankelijk van de bezetting van het restaurant.”

Het genoemde systeem werkt samen met de WKO- annex warmtepompsystemen van het bestaande ziekenhuis. Hoeben Installaties, tevens huisinstallateur van het St. Anna Ziekenhuis, heeft ook de volledige sanitaire installatie, riolering en waterleidingen en de grootkeukenaansluiting van het nieuwe restaurant verzorgd. WTW-installaties dragen zowel bij aan de energiezuinige verwarming als de koeling van het qua zoninval gunstig georiënteerde, glazen gebouw. Hoeben: “In dergelijke projecten is vooral van belang dat je rekening houdt met alle betrokken partijen tijdens werkzaamheden in de zorgomgeving. Sowieso werken wij als familiebedrijf graag in bouwteamverband met vaste partners.”

Personeelsrestaurant

Personeelsrestaurant
(foto’s: Josien van Geffen)


Feiten en Cijfers
Project Nieuwbouw personeelsrestaurant
Opdrachtgever St. Anna Ziekenhuis, Geldrop
Architect nieuwbouw Gortemaker Algra Feenstra
Aannemer Houta Bouw B.V.
Installaties Van Stratum Techniek B.V. (E) en Hoeben Installaties B.V. (W)
Interieurontwerp Miranda Janssen, Lensen Projectinrichters
Interieurbouw Verschuren Interieurbouw
Los meubilair, accessoires en vloerafwerking Lensen Projectinrichters
Keukeninrichting Bouter B.V.
Verlichtingsplan Utilicht B.V.
Audiovisuele technieken BIS
Buitenterrein en riolering Kanters B.V.

Tekst | Lieke van Zuilekom  Beeld | Satelliet Meubelen

Bouwen aan de Zorg partners

Campus GasthuisbergMMC