Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Gent, UZ Gent | Opening ouderlounge op Neonatale intensieve zorg

Gent, UZ Gent | Opening ouderlounge op Neonatale intensieve zorg

Het UZ Gent opende samen met de vzw ‘Dappere B-engeltjes’ op 16 november een kersverse ouderlounge op de dienst Neonatale intensieve zorg. Ouders van baby’s die verblijven op de dienst kunnen er even tot rust komen, iets eten, kolven of met elkaar in contact komen.

De ouders van baby’s op de dienst Neonatale intensieve zorg proberen zoveel mogelijk bij hun kindje te zijn. Hoofdverpleegkundige Geert Lingier licht toe: “Ouders nemen met de verpleegkundigen een groot deel van de zorg op zich. Ze zijn hier vaak lange dagen. Dan is het belangrijk dat ze eens kunnen uitblazen, liefst niet te ver weg van hun baby. Daarom hebben we een ouderlounge ingericht.” 

Ouderlounge
Onderdeel van de lounge is een keukentje.

Opening
De ouderlounge heeft verschillende zithoeken, een keukentje, een grote eettafel en een hoekje om te kolven. Ouders kunnen er even tot rust komen en andere ouders leren kennen als ze dat willen. De inrichting van de ouderlounge werd mogelijk door de steun van de ‘Dappere B-engeltjes’, een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) voor ouders van baby’s op Neonatale intensieve zorg.

Siska Schoeters ondersteunt als meter van de Dappere B-engeltjes de opening met een videoboodschap. Ze doet dit aan de vooravond van de Internationale dag van het vroeggeboren kind. Vanaf zaterdag 17 november is de ouderlounge open voor alle ouders met een baby op de dienst Neonatale intensieve zorg. Ze kunnen er met een pincode elke dag terecht tussen 7 en 21 uur.

Ouderlounge
‘Ouders nemen een groot deel van de zorg op zich’.

Intensieve zorg pasgeborenen
Bijna één op tien baby’s wordt te vroeg geboren. De dienst Neonatale intensieve zorg van het UZ Gent vangt jaarlijks ongeveer zeshonderd pasgeborenen op die intensieve zorg nodig hebben. Dagelijks liggen er gemiddeld 32 patiëntjes. Ze blijven er van een paar dagen tot drie à vier maanden. Meer dan de helft werd voor of na de geboorte doorverwezen vanuit een algemeen ziekenhuis. De vzw Dappere B-engeltjes is een initiatief van de artsen en verpleegkundigen van de dienst Neonatale intensieve zorg. De vzw financiert projecten die niet onder de gewone ziekenhuisfinanciering vallen. Zo organiseert ze jaarlijks een terugkom-moment voor ouders en kinderen die de voorbije vijf jaar op de dienst verbleven of voor ouders van overleden kindjes. Ook bieden ze spelmateriaal aan voor broers en zussen, speciale prematurenkledij en een troostkoffer voor ouders van een overleden kindje.

Tekst | UZ Gent  Beeld | Thomas Verfaille

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details