Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Gentse zorgsite is twee nieuwe gebouwen rijker
De verhoogde speelzone, inclusief geïntegreerde speelelementen.

Gentse zorgsite is twee nieuwe gebouwen rijker

Op de zorgsite Sint-Lievenspoort in Gent werden recent een nieuw kinderdagverblijf en een Centrum voor Ambulante Revalidatie geopend. Omdat de zorgsite tijdens de bouwwerken operationeel moest blijven, werden de projecten uitgevoerd in twee duidelijk afgelijnde fases. Voor beide fases stond Detoo Architects mee aan het roer.

In de eerste fase werd de nadruk gelegd op de bouw van het gloednieuwe kinderdagverblijf, genaamd Klein & Wijs, inclusief een ondergrondse parkeergarage. Het kinderdagverblijf voorziet in een huiselijke omgeving die de jongste leden van onze gemeenschap een zorgzame en comfortabele plek biedt, in nauw contact met een speelse buitenruimte. Het ernaast gelegen Centrum voor Ambulante Revalidatie vormde fase 2.

Vervangingsnieuwbouw met nieuw binnenplein

“Vanwege de behoefte aan uitbreiding van haar kinderopvang had Sint-Lievenspoort vzw de naburige gebouwen verworven, waardoor de kinderopvang zich bevond in een cluster van verouderde gebouwen”, vertelt Yannick Gillis, projectcoördinator namens Detoo Architects. “Om te voldoen aan de moderne zorgstandaarden werd besloten om samen met het Centrum voor Ambulante Revalidatie twee nieuwe vervangende gebouwen te realiseren, inclusief een ondergrondse parkeergarage.” 

De gevels van de erfgoedwoningen die werden geïntegeerd in het nieuwe gebouw voor het Centrum voor Ambulante Revalidatie bestaan uit traditioneel metselwerk met bruinrode baksteen.

“Het ontwerp van de vervangingsnieuwbouw van fase 2, met nieuw binnenplein, integreert ook twee gerenoveerde erfgoedwoningen met gerestaureerde voorgevels en sluit door de zwevende verbindingsgang perfect aan op het naastliggende kinderdagverblijf, gerealiseerd tijdens fase 1. Het multifunctionele gebouw biedt plaats voor therapie en begeleiding aan kinderen en volwassenen met diverse diagnoses, waaronder gehoor- en spraakproblemen, ADHD en autismespectrum- en leerstoornissen.”

Zeven deelzones

Naast nieuwbouw kreeg de site ook zeven nieuwe deelzones. De eerste nieuwe zone is een toegangszone voor de zorgsite. Die werd volledig verhard en voorzien van betonklinkers. De ingang van de gebouwen is voorzien van een aantal draaipoorten die de doorgang naar de site kunnen afsluiten. De weg naar het kinderdagverblijf is aangeduid met een zebrapad en maakt de doorsteek naar de school voor buitengewoon basisonderwijs met de bijhorende speelzones, die ook op de site ligt. De inrit voor gemotoriseerde voertuigen maakt de verbinding met de parkeerzone. De parkeerzone voorziet in 14 staanplaatsen voor wagens, waarvan 3 parkeerplaatsen voor andersvaliden. De rijzone en de parkeerplaatsen voor andersvaliden zijn voorzien van betonklinkers, de gewone parkeerplaatsen van grasdallen. Verder is zowel aan de ingang van het kinderdagverblijf als die van het Centrum voor Ambulante Revalidatie een parkeerzone voorzien voor fietsen, bakfietsen en bromfietsen.

De kinderen kunnen zich prima vermaken in de nieuwe kribbe.

Een derde deelzone is de tuinzone voor de busoschool en de kinderopvang. Die zone bestaat uit paden, (kunst)grasperken en een zone bestemd als brandweerweg. Een vierde zone werd dan weer ingericht als educatieve tuin. De tuin bestaat uit smalle paden rondom bloem- en plantenbakken met geïntegreerde zitelementen. De paden zijn uitgewerkt met een diversiteit in grondbedekking. De tuin is opgedeeld in deeltuinen. Zo is er een smaaktuin met eetbare planten en bessen, een geurtuin met bloemen, een vogeltuin met vogelnestjes en een tuinzone met een blotevoetenpad.

Achter het kinderdagverblijf ter hoogte van de perceelgrens werd voor het personeel een langwerpige berging voorzien voor een 120-tal fietsen, een aantal bromfietsen en bakfietsen. Er zijn ook een afvalberging en een berging voor buitenspeelgoed terug te vinden. De vier leefgroepen op het gelijkvloers van het kinderdagverblijf zijn voorzien van een buitenspeelterras, afgewerkt in keramische tegels. Boven de inrit van de ondergrondse parkeergarage werd een verhoogde speelzone gerealiseerd, inclusief geïntegreerde speelelementen. De laatste deelzone bestaat uit grasperken en een zone met grasdallen die als opstelvak dient voor de brandweer.   

Feiten en cijfers
  • Bouwheer Sint-Lievenspoort vzw (Gent)
  • Architect Detoo Architects (Gent)
  • Hoofdaannemer Artes Group (Kruibeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details