Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Gerenoveerde verpleegafdeling biedt meer privacy en comfort

Gerenoveerde verpleegafdeling biedt meer privacy en comfort

De renovatie van de verpleegafdeling is een van de vele bouwprojecten van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Het scheiden van de bouw- en zorgprocessen vormt hierbij een uitdaging. Het complexe verbouwproject verloopt volgens schema door haarfijne afstemming met de bouwers, installateurs, zorgverleners en allerlei ziekenhuisafdelingen. De nieuwe verpleegafdeling biedt meer comfort en privacy door het grote aantal eenpersoonskamers. De bouw zorgt voor ongemak, maar het resultaat mag er zijn.’

“Renovatie vraagt veel inventiviteit, omdat je rekening moet houden met een bestaande bouw met installaties en met de bedrijfsvoering die door moet kunnen gaan. Dit maakt bouwen een uitdaging”, zegt Ger Spierings. Hij geeft namens het Catharinaziekenhuis sturing aan de renovatie van de verpleegafdeling en andere deelprojecten, zoals de verbouwing van de röntgenafdeling. “De verbouw van de verpleegvoorzieningen was hard nodig na veertig jaar. Er vindt bijna een volledige kaalslag plaats, alleen de constructie en de gevel behouden we.” Spierings vertelt dat de afdeling nieuwe klimaatinstallaties, nieuwe vloerbedekking, nieuwe binnenwanden, een nieuwe vaste inrichting en nieuwe meubels krijgt. “Op elke verdieping komen twee isolatiekamers met sluis, bijvoorbeeld voor mensen die besmet zijn met de MRSA-bacterie. Daarnaast komen er meer een- en tweepersoonskamers en de toiletten en douches zijn ruimer. Iedere patiënt heeft verder een eigen tv en telefoon.”

Warme uitstraling
Waar voorheen werd verwarmd en gekoeld met convectoren die hinderlijke trek veroorzaakten, wordt de verbouwde afdeling verwarmd en gekoeld met klimaatplafonds. Hierdoor wordt een gelijkmatiger binnenklimaat gerealiseerd. “De verlichting geeft straks natuurlijk licht, wat cliënten en zorgverleners fijn vinden. Het interieur krijgt een warme uitstraling door het vele gebruik van hout. Bij de inrichting houden we rekening met hygiëne en schoonmaakgemak. De vloer bijvoorbeeld is gemaakt van kunststof en heeft opgezette, ronde hoeken.” Spierings vervolgt: “Daarnaast wordt elke afdeling voorzien van een opbergplek voor rollators en rolstoelen. Elke kamer krijgt een rail voor de ergonomische tilvoorziening die patiënten én verpleegkundigen ontlast. Elke verdieping krijgt een eigen Service Equipment Ruimte, zodat zorgverleners en patiënten ongestoord gebruik kunnen maken van wifi voor werk of plezier. De vernieuwde verpleegafdeling wordt met een actieve blusinstallatie, watermist, beveiligd. Deze installatie blust een eventuele brand razendsnel. Waar een sprinklerinstallatie 10 bar druk nodig heeft kan het watermistsysteem met 170 bar vooruit. Dit wordt in veel delen van het ziekenhuis toegepast.”

Haarfijne afstemming
Het Catharinaziekenhuis heeft 650 verpleegbedden, voornamelijk verdeeld over de vierde tot en met de dertiende verdieping van het beddenhuis. Tijdens de bouw fungeren twee bouwlagen van de nieuwe polikliniek als tijdelijke verpleegafdeling (64 bedden), zodat de capaciteit intact blijft en telkens een ander deel verbouwd kan worden: van oost naar west en van onder naar boven. “Het Catharinaziekenhuis blijft tijdens de bouwwerkzaamheden 24/7 in bedrijf”, vertelt Spierings. “Er vindt veel overleg plaats met de bouwers, installateurs en diverse ziekenhuisafdelingen om voortgang te boeken en de motivatie erin te houden. Het is belangrijk om iedereen bij het proces te betrekken. De bouw zorgt voor ongemak, maar het resultaat mag er straks zijn.” Om de zorgprocessen en de rust van de patiënten zo min mogelijk te storen, worden bloktijden gehanteerd voor hak-, breek- en boorwerk. Indien noodzakelijk wordt de hele bouw stilgelegd, bijvoorbeeld als er een patiënt op sterven ligt. “Waar nodig hebben we stofschotten en brandscheidende schotten geplaatst. Ook maken we op de bouwplaatsen gebruik van tijdelijke brandmeldingsinstallaties. Hiermee borgen we niet alleen de veiligheid van de bouwers, maar ook van zorgverleners en patiënten. We leveren telkens een verpleegafdeling op. Op dit moment zijn er al vier verpleegafdelingen opgeleverd en moeten er nog dertien gerenoveerd worden. Uit de reacties blijkt dat 99% van de gebruikers de nieuwe opzet erg waardeert.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen

FEITEN & CIJFERS
Opdrachtgever Catharinaziekenhuis, Eindhoven
Architect Architecten aan de Maas, Rotterdam
Wanden Wall-linQ
Bouwtijd tot medio 2019
Totale oppervlakte renovatie 120.000 m2

 

i-project-infov3 Projectinfo

Bouwen zonder patiënten te creëren

Wanden van Wall-linQ worden gebouwd zonder ‘het creëren van patiënten voor de toekomst’. Een kernwaarde die uitermate goed aansluit bij de renovatie en visie van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, waar het Wall-linQ Totaal Concept wordt toegepast.

Met de unieke montagemethode (de Fluistermethode) hoeft er nagenoeg niet geschroefd te worden. Vanwege het geluidsarme karakter is het systeem zeer geschikt voor renovaties en verbouwingen. De Ergo Trailer en de Ergo Elevator zorgen ervoor dat de fysieke belasting door tillen, dragen, duwen en trekken – de grote boosdoeners als het gaat om ‘arbeidsziektes’ onder afbouwers – vrijwel geheel wordt gereduceerd.

Het Wall-linQ Totaal Concept voldoet ruimschoots aan de wet- en regelgeving. Kenmerken zijn Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, duurzaam bouwen, duurzame inzetbaarheid en een hoge bouwefficiency met goede prestaties, die bijdragen aan een veilige, schone en rustige omgeving voor de eindgebruiker. Het Totaal Concept biedt uitvoeringsvoordelen en besparingen voor de gehele keten: een versnelling van het bouwproces met 46% en de helft minder transportbewegingen. Doordat platen op maat worden geleverd, is er bovendien minder afval, minder stof op de werkvloer en worden snijbewegingen aanzienlijk verminderd. Daarnaast ontstaat er meer ruimte op de werkvloer. Andere aanwezige arbeidskrachten kunnen daardoor ook veiliger en gezonder hun werk doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?