01:19
21-05-2016

Geschiedenis van de ziekenzorg in Beveren | 4

Dr. Gerard De Paep
Gerard De Paep werd geboren te Melsele op 22 november 1898 als elfde kind in het landbouwersgezin van Jan Frans De Paep en Anna Verbeke. Gerard liep college aan het Kleinseminarie in Sint-Niklaas. De lessen werden er in het Frans gegeven en de Vlaamsgezinde Gerard stelde zich regelmatig revolutionair op als het over de Vlaamse zaak ging. Na heel wat moeilijkheden bij het inschrijven aan de universiteiten van Gent en Leuven, liet hij zich onder een valse naam inschrijven aan de Franstalige U.L.B. te Brussel, waar hij zijn diploma in 1925 behaalde.

Gerard keerde uit Brussel terug als chirurg en vestigde zich in Beveren. In een periode waarin er nog geen medische specialisatie bestond in het Waasland en de medische infrastructuur nog weinig betekende, startte Gerard met het leggen van de grondvesten van een moderne medische infrastructuur. Het was zijn droom in Beveren een modern en goed uitgerust ziekenhuis op te richten. Gerard nam contact op met de toenmalige directeur Z.E.H. Behiels en met moeder Antonia van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, en kreeg de toelating te starten in het kloostergebouw. Van twee ruimten werd één voorlopige operatiekamer gemaakt en op 3 september 1927 deed dr. De Paep er zijn eerste chirurgische ingreep.

Gerard was een bijzonder knap geneesheer en chirurg, maar tevens een sociaal voelend mens die velen hielp zonder er iets voor te vragen. Daarnaast was hij ook een pragmatisch Vlaams-nationalistisch politicus. Hij was gemeenteraadslid in Beveren van 1932 tot 1936, provincieraadslid van 1929 tot 1945 en zetelde in de senaat van 1965 tot 1974 voor de Volksunie. Na de oorlog spaarde de repressie hem niet en werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel. Dit lokte in Beveren een ware storm van protest uit en in korte tijd werden maar liefst dertienduizend handtekeningen verzameld voor zijn vrijlating. De toenmalige minister van justitie Lilar hield er echter geen rekening mee: Gerard moest een derde van zijn straf uitzitten. Later heeft de rechtbank hem volledig vrijgesproken en witgewassen van alle blaam. Helaas konden vier jaar gevangenis niet ongedaan worden gemaakt.

De situatie na de oorlog had ook het vreemde gevolg dat er naast de Sint-Annakliniek een tweede hospitaal kwam: de Sint-Martinuskliniek, geleid door dokter
G. Eyckerman.

Dr. Gerard De Paep, arts, chirurg, senator en vooral sociaal bewogen volksvriend, overleed op 18 augustus 1985.

Dit artikel is gepubliceerd in de Ziekenhuis Special AZ Nikolaas. Voor meer informatie : https://www.bouwenaandezorg.eu/az-nikolaas/.

x-Gerard-De-Paep-tijdens-operatie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: AZ Nikolaas , Dr. Gerard De Paep

Bouwen aan de Zorg partners