Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Gezond en comfortabel wonen in Ursulinenhof
De vroegere Ursulinenschool in hartje Hasselt is vandaag een in het oog springend nieuwbouwproject met 104 assistentiewoningen en alle bijbehorende faciliteiten.

Gezond en comfortabel wonen in Ursulinenhof

De vroegere Ursulinenschool in hartje Hasselt is vandaag een in het oog springend nieuwbouwproject met 104 assistentiewoningen en alle bijbehorende faciliteiten, die gegroepeerd zijn rond een publieke binnenstraat. In het ‘full-service’ thuishotel dat Ursulinenhof geworden is, staat gezond en comfortabel wonen voorop. Het slimme ventilatiesysteem en de buitenzonwering van Renson ontzorgen de bewoners op het vlak van gezonde binnenlucht en een aangename binnentemperatuur.

Zowel de architect als de bouwheer waren overtuigd van de keuze voor Fixscreen-doekzonwering.

Zowel de architect als de bouwheer waren overtuigd van de keuze voor Fixscreen-doekzonwering. “Vooral omdat het zicht naar buiten zelfs met de screens naar beneden behouden blijft”, legt Christian Lemmens van a2o-architecten uit, “terwijl ze toch de zon tegenhouden nog voor die het glas kan bereiken en zo oververhitting voorkomen.” Mooi meegenomen in functie van de architectuur is dat zowel de doekkasten als zijgeleiders zo goed als helemaal weggewerkt konden worden in de gevel.

Screens zonder storend hoekprofiel

In Ursulinenhof zijn bepaalde flats voorzien van ‘glas-op-glas’ hoekramen. En ook daarvoor klopte de architect aan bij Renson, dat met de Panovista Max over een specifieke hoekzonwering beschikt. Twee doeken ritsen bij het neerlaten van de screen in elkaar, zodat het panoramisch uitzicht altijd optimaal bewaard blijft, zonder kabels of zijgeleiders op de hoek.

Slimme ventilatie per ruimte

Dat ‘ontzorgen’ ook op het vlak van gezonde binnenlucht een belangrijk thema was, blijkt uit de keuze voor het vraaggestuurde of ‘Smart­zone’ C+ ventilatiesysteem. De Health­box 3.0 regelt als centrale ventilatie-unit per appartement de afvoer van vervuilde binnenlucht per ruimte op basis van continue metingen via CO2-, vocht- en geurtjessensoren. De goede resultaten op EPB-gebied speelden een grote rol bij deze keuze, net zoals de beperkte afmetingen van de box en het enkelvoudige luchtkanalensysteem.

Lemmens: “Dat er via de Renson Invisivent Air Basic-raamverluchtingen zelfs rechtstreeks verse lucht binnenkomt in de slaapkamers charmeerde de bouwheer enorm.” Zo zijn toe- en afvoer daar perfect op elkaar afgestemd voor de beste binnenluchtkwaliteit, ook ’s nachts. “Maar het grote voordeel van dit C+ ventilatiesysteem is toch vooral dat bewoners er niet naar hoeven om te kijken”, besluit hij. “Dat was voor de bouwheer absoluut de rode draad doorheen dit project: energiezuinig wonen mag niet ten koste gaan van gebruiksgemak en woonkwaliteit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details