Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Gezondere zorg door betere luchtkwaliteit en duizenden euro’s besparen’
Roland Vossen, directeur Pedak.

‘Gezondere zorg door betere luchtkwaliteit en duizenden euro’s besparen’

De jarenlange samenwerking met de Zwitsers illustreert de stabiele factor, die Pedak meettechniek is voor leveranciers, en dat vertaalt zich naar de gebruikers in onder meer de zorg- en de foodsector.

Enkele functionaliteiten 1 2 3 cleanroom display.

Pedak meettechniek is al 45 jaar gespecialiseerd in meten, registreren en de resultaten ook weergeven. “Wij adviseren niet alleen de bij de vraag passende apparatuur, sensoren en dataloggers, maar verzorgen ook de service en de kalibratie.” Vossen vertaalt zijn dienstverlening meteen naar de zorgsector: “Isolatiekamers en OK’s. Het is daar waar waarden kritisch zijn en er weinig speelruimte is. Het vraagt om optimale klimatologische omstandigheden.” Pedak meettechniek is met zulke uitdagingen al jaren vertrouwd. Vossen plaatst het ‘meten en weten’ ook in een ander perspectief. “Door mee te denken, verbetert niet alleen de kwaliteit van de zorg, maar heeft het ook een positieve weerslag op de kosten. Een kubieke meter lucht verversen in een uur, vraagt om een nauwkeurige afstelling van de sensoren waardoor er op maat gekoeld, verwarmd of bevochtigd wordt. Door de apparatuur op een juiste manier in te regelen, kunnen er zomaar duizenden euro’s worden bespaard.” Vossen schakelt naar corona en koppelt daar een stukje preventie aan. “Wanneer de luchtvochtigheid een hoge waarde heeft, is verspreiding van het virus kleiner.”

Een greep uit de producten die Pedak kan leveren voor de OK.

Behalve gezonde lucht in ziekenhuizen en zorginstellingen voorziet Pedak ook kantoren en andere ruimtes van optimale klimatologische omstandigheden. “Sensoren in de ruimte meten het CO2-gehalte. Wordt dat te hoog, dan krijgt het gebouwbeheersysteem een seintje dat er geventileerd moet worden.” In verzorgingshuizen of laboratoria wint de digitalisering, volgens Vossen, steeds meer terrein. Computer of de mobiele telefoon, a la minuut zijn de meetwaarden af te lezen. “Wanneer er gealarmeerd wordt, kan er meteen worden ingegrepen. Stel, er valt in het weekeinde een koeling uit, dan kom je daar door onze dataloggers niet op maandagochtend achter. Dat kan veel ellende maar ook geld besparen.” Jaarlijkse kalibratie garandeert, volgens hem, een goede werking en langere levensduur. Pedak meettechniek beslaat een groot speelveld en heeft in alle disciplines een antwoord of oplossing op een vraag of probleem. Vossen: “Van het beginstadium tot onderhoud.” 

Ook gangen en andere ruimten in een ziekenhuis vragen om een uitstekende luchtkwaliteit.

Pedak meettechniek voorziet niet alleen de zorgsector van optimale klimatologische omstandigheden. Ook in musea, laboratoria, productiehallen en zelfs in vrachtwagens speelt de expertise van het bedrijf vaak een cruciale rol. Vossen neemt als voorbeeld voedingsmiddelen. “Wij ervaren maar al te vaak dat producten in een verkeerde temperatuur in de geconditioneerde schappen of de koeling liggen. Maar ook dat de luchtvochtigheid te wensen overlaat. Doordat we al jaren actief zijn in de meet- en regeltechniek hebben we een antwoord op de vraag van de klant. Dat komt ook omdat we onze meetapparatuur door en door kennen en weten hoe ze in te richten.” Over een speelveld gesproken: van de Universiteit van Delft tot de NASA zijn verrast maar ook tevreden met en door de aanpak en verzorging van hun meet­apparatuur door Pedak.    

Het pand van Pedak aan het Roorveld in Heythuysen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details