Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuizen

Gezondheidscentrum De Es: Betere dienstverlening door bundeling van krachten

Gezondheidscentrum De Es in het Drentse Roden is een voorbeeld van inspelen op een veranderend zorglandschap. Drie huisartsenpraktijken en een apotheker delen het gebouw, met behoud van hun eigen huisstijl, met andere zorgaanbieders zoals een tandarts en de thuiszorg.

Gezondsheidscentrum Roden (9) kopiëren

27 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een vooraanstaande rol bij de totstandkoming was er voor ontwikkelaar BCN Groep. Zij bracht niet alleen de zorgverleners bij elkaar, maar bracht ook kennis van vastgoed in. Behalve een reguliere financiering werd er ook een Europese financiering verstrekt en nam een co-financier deel aan het project. Het transparante en bijna energieneutrale gebouw heeft een architectonische uitstraling en is flexibel met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Patiënt en cliënt staan centraal in gebouw. De verschillende vertrekken hebben hun eigen functionaliteit maar kunnen ook als geheel dienst doen. Het centrale gebied in gezondheidscentrum De Es is daarvan het bewijs.

Opvallend zijn de privacyschermen, die de vijf balies scheiden.

Modern en duurzaam denken

Apotheker René Kuipers, zijn medewerkers én cliënten van De Rôner Apotheek in Roden profiteren al een jaar van de nieuwe huisvesting in Gezondheidscentrum De Es. Om te komen tot wat De Rôner Apotheek nu is, is gekozen voor een bouwteamopgave en dat rendeert. “Het loopt in onze apotheek precies zoals verwacht. We werken nu veel efficiënter. Vooral logistiek hebben we veel profijt. Het heeft een positieve weerslag op de dienstverlening aan onze
cliënten.” Kuipers doelt daarmee op het werken met een voorraad voor twee werksystemen (herhaalmedicatie en een eigen bereidingsfaciliteit voor geneesmiddelen). Hij wijst op de twee spreekkamers voor cliënten en de riante algemene wachtruimte met geluiddemping en muziek om de privacy te waarborgen. “Ik deed al zaken met Broers Interieurmakers in Tilburg. Een vertrouwd adres, waar men exact aanvoelde wat ik voor ogen had. Dat geldt ook voor Verhoeven Architectuur en Interieur, die ik ook een vooraanstaande rol toedicht in de totstandkoming van De Es.” De samenwerking uit zich in een haast futuristische inrichting, zonder aan ‘warmte’ in te leveren. Opvallend zijn de privacyschermen, die de vijf balies scheiden. De ovale lichtarmaturen zijn de weerslag van modern maar ook duurzaam denken. De Es is zelfvoorzienend en gasloos dankzij zonnepanelen, een warmtepomp en actieve zonwering. 

Kuipers, initiatiefnemer van De Es, is in het voortraject niet over één nacht ijs gegaan. Hij bekeek locaties en bezocht gezondheidscentra. Het pand is ontwikkeld met het oog op de vestiging van participanten. In De Es gaat dan ook een keur aan zorgdiensten samen, van een apotheek, huisartsen, fysiotherapeut tot een tandarts en thuiszorginstelling.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details