ziekenhuis kamer

01:33
27-05-2016

Gordijnen als belangrijk kleurelement in het ziekenhuis

Kleuren spelen een onmiskenbare rol in de sfeer van een ziekenhuis. Ze hebben invloed op het gevoel van de patiënten en stralen daarom idealiter rust en vertrouwen uit. Omdat gordijnen een belangrijk kleurelement zijn in elke ziekenhuiskamer, koos AZ Nikolaas voor de producten van Vescom. Samen opteerden ze voor een zachte versie van de basiskleuren.

Vescom BV maakt deel uit van Vescom Groep. Die combinatie van wereldwijd opererende ondernemingen is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van hoogwaardige interieurproducten voor de projectmarkt, met name wandbekleding en interieurstoffen.

Acht jaar geleden lanceerde Vescom ook een zelf ontworpen collectie gordijn- en meubelstoffen, geproduceerd in eigen weverijen. De gordijnstoffen worden door de confectioneur op maat gemaakt. Het interieurontwerp gebeurt door de interieurarchitect of opdrachtgever zelf.

Serviesgoed uit de sixties
Zo selecteerde ook AZ Nikolaas zelf de kleuren van de gordijnen. Er werd gekozen voor zachtgeel, -groen, -rood en -blauw. De inspiratiebron: het kleurige serviesgoed van eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Rustige, maar toch levendige kleuren die mooi met elkaar combineren. Eigentijdse tinten ook, met een knipoog naar het verleden. Nancy De Vos, accountmanager van Vescom Belgium: “De afdelingshoofden kregen de kans om de kleur te kiezen die het best bij hun afdeling past. Zo werd er op de eerste en tweede verdieping gekozen voor een combinatie van zachtgroen, -blauw en -rood en opteerde men op de derde verdieping voor zachtgeel. Dankzij die werkwijze krijgt het hele gebouw een vast kleurpatroon, maar is er toch variatie per afdeling.”

ziekenhuis kamer groen

Speciale stoffen voor de zorg
Naast de kleuren besteedden de partners ook veel aandacht aan de stoffen. Nancy De Vos: “We kozen heel bewust voor het type ‘Sindo’, een stof speciaal ontwikkeld en geproduceerd voor de zorgsector. Die stof is samengesteld uit 100 procent Trevira CS garen, waardoor ze de best denkbare brandwerende eigenschappen bezit. Op die manier is de stof ideaal voor toepassingen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.” Het type ‘Sindo’ is beschikbaar in 37 licht gemêleerde kleuren in een uni-kwaliteit, die combineren makkelijk maakt. Daarnaast is Sindo wasbaar op 70 °C, daar waar veel andere stoffen slechts op 30-40 °C mogen worden gewassen.”

Mooie harmonie
Vescom was verantwoordelijk voor de levering van de gordijnstof voor alle ziekenhuiskamers en voor de separatiegordijnen in de dubbele kamers en de OK. De separatie- en overgordijnen kregen per kamer dezelfde kleur en creëren op die manier een mooie harmonie. In de vergaderzalen werden ook akoestische, transparante gordijnstoffen van Vescom geplaatst: glasgordijnen die de nagalmtijd in een ruimte verminderen, waardoor vergaderen aangenamer wordt. Vescom werkte dankzij dit project voor de tweede keer samen met AZ Nikolaas: op een andere afdeling in het ziekenhuis hangt reeds een digitale wandprint, custom made door het bedrijf geproduceerd. 

www.vescom.com

Dit artikel is gepubliceerd in de Ziekenhuis Special AZ Nikolaas. Voor meer informatie: https://www.bouwenaandezorg.eu/az-nikolaas/.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: AZ Nikolaas , Gordijnen , Vescom

Bouwen aan de Zorg partners

ziekenhuisbed slaapkamer