Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Groen en levenslang wonen in de stad
De kenmerkende voorbouw met zijn gele steen, witsteen gevelelementen en typerende fronton is behouden.

Groen en levenslang wonen in de stad

Alle 61 erkende assistentiewoningen zijn volgens het principe van ‘levenslang wonen’ gebouwd en de bewoners kunnen van talrijke services genieten. Bovendien krijgt wonen in de stad er een totaal nieuwe invulling, omdat het complex zich in een prachtig park situeert.

Het Institut Moderne pour les Malades werd in 1910 gebouwd als ziekenhuis. Tot op vandaag is het één van de meest statige gebouwen aan de Koningin Fabiolalaan in Gent. Toch had het helemaal anders kunnen lopen. Nadat de laatste klinische activiteiten in 2014 naar een andere locatie werden overgeheveld, raakte het pand snel in verval. Projectontwikkelaar Institut Moderne Development wilde dit rijke stukje geschiedenis niet teloor laten gaan en besloot te investeren in een uniek herbestemmingsproject. “Jonge gezinnen, 50-plussers of actieve senioren: iedereen vindt zijn gading in Institut Moderne”, vertelt Wim Brondeel, directeur projecten bij algemene bouwonderneming Vandenbussche NV uit Aalter, dat het project realiseerde. “Dankzij de ingenieuze bouwwijze is de instapleeftijd voor de flats van geen belang. Het mooie aan dit concept is dat de levensloopgeschikte assistentiewoningen zich aanpassen aan de noden en leeftijd van de bewoners. Dit wordt nog eens versterkt door een uitgebreide reeks diensten die ‘à la carte’ worden aangeboden. We denken hierbij aan woonassistentie, permanentie, thuisverpleging en maaltijden aan huis, maar evengoed aan kinderoppas, opvoedingsondersteuning of een strijk- en wasdienst.”

DRJ 6847 kopiëren
Wonen in de stad krijgt in Institut Moderne een totaal nieuwe invulling dankzij de ligging in een prachtig park.

Oud en nieuw smelten samen

Het nieuwe ‘Institut Moderne’ heeft een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 6.800 m², verdeeld over vier bouwlagen. Daarnaast is er sprake van een ondergronds niveau met parkeergarage, fietsenberging en technische ruimtes. Het wooncomplex telt 61 erkende assistentiewoningen en een fijne ontmoetingsplaats met bar. “De kenmerkende voorbouw met zijn gele steen, de witsteen gevelelementen en het typerende fronton is behouden”, aldus Brondeel. “Daarachter ontplooit zich een façade die is opgebouwd uit gevelstenen, in combinatie met architectonische betonelementen, aluminium beplating en een gevelbekleding in Tectiva-platen. De koppeling tussen de verschillende geveldelen kenmerkt zich door een grote glazen gordijngevel.”

Bouwbedrijf met troeven

Zoals al aangegeven, werd het volledige project gerealiseerd door Vandenbussche uit Aalter. Deze erkende klasse 8-aannemer is uitstekend geplaatst om dergelijke opdrachten tot een goed einde te brengen. “We maken het verschil met onze no-nonsensementaliteit, duidelijke langetermijnvisie en expertise in zowel renovatie als nieuwbouw”, legt Brondeel uit. “Kwaliteit, veiligheid en ontzorging staan centraal in onze bedrijfsfilosofie. We luisteren naar onze klanten en gaan steevast op zoek naar de beste oplossing via onze ‘Wij trekken uw plan’-methode. Deze aanpak wordt blijkbaar geapprecieerd, want onlangs mochten we de Belgium Best Managed Company 2020 Award in ontvangst nemen.” 

DRJ 6948 kopiëren
De levensloopgeschikte assistentiewoningen passen zich aan de noden en leeftijd van de bewoners aan.

Van A tot Z

Ook in Institut Moderne garandeerde Vandenbussche een volledige ontzorging. “We stonden in voor het totaalproject, inclusief de ontmanteling, ruwbouw, afwerking, technieken en omgevingsaanleg. Ook namen we de klantenbegeleiding voor onze rekening”, vertelt Blondeel. “De gevels van de voorbouw zijn gezandstraald. Na het plaatsen van de schoringen werd het volume volledig gestript, inclusief de tussenvloeren en dragende elementen. Na deze delicate ontmanteling hebben we een compleet nieuwe draagstructuur gerealiseerd. Dit was nodig om in het nieuwe gedeelte meerdere verdiepingen te kunnen voorzien en alles aan de oude gevels te verankeren. Ook de nieuwe ondergrondse parking bracht de nodige uitdagingen met zich mee, vooral omdat de bouwput zich vlakbij het bestaande gebouw bevond. Tot slot werd de heraanleg van het park grotendeels uitgevoerd vooraleer de bouwwerken startten. We beoogden immers tegen de oplevering een volwaardige begroeiing te hebben. Helaas zorgde deze beslissing voor de nodige logistieke problemen. Het voordeel was wel dat we het opgepompte water van de bemaling voor de kelder konden aanwenden om het park van water(infiltratie) te voorzien. Institut Moderne was zeker een project dat van onze mensen heel wat creativiteit, expertise en doorzettingsvermogen vergde. Het resultaat mag er echter wezen. Gent heeft er dankzij Institut Moderne Development een woonconcept bij dat echt uniek is.”    


Feiten en cijfers

Bouwheer

Institut Moderne Development (Anderlecht)

Architect

El Architects (Knokke-Heist)

Hoofdaannemer(s)

Vandenbussche (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?