Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Grootste privé-ziekenhuisschip in Antwerpen en Rotterdam

GLM200907_BUILD_EXTERIOR_MS372_HI
De Global Mercy. (Beeld: Mercy Ships)

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Mercy Ships, Lara Arkinstall, Saul Loubassa Bighonda

2 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op 12 september meerde de Global Mercy aan in Antwerpen. Tot en met februari 2022 wordt het grootste privé-ziekenhuisschip ter wereld er verder afgewerkt en ingericht.

Chirurg Jos Claes. (Beeld: Lara Arkinstall)

De Global Mercy was einde juli vertrokken uit de werf in China. De Senegalese en de Egyptische regering faciliteerden de doorgang van het schip door het Suezkanaal, zodat de Global Mercy kosteloos doorvaart kreeg. Dit gebaar laat Mercy Ships toe om op termijn duizenden extra levens te redden in Afrika.

De haven van Antwerpen biedt de Global Mercy een gratis ligplaats en ondersteuning aan. Vrijwilligers uit binnen- en buitenland zullen het schip er inrichten en afwerken. Het gaat onder meer om de installatie van medische apparatuur en IT-systemen, maar ook de bevoorrading van het schip voor haar eerste missie, in Dakar (Senegal). Eerst zal de Global Mercy een ommetje van twee weken maken langs Rotterdam, waar sponsors en belangstellenden in vrijwilligerswerk de gelegenheid krijgen het schip te bezoeken.

Oogarts Dominique Kerremans in actie. (Beeld: Saul Loubassa Bighonda)

Geëngageerde bedrijven

“Het maatschappelijk engagement in de havengemeenschap is zeer groot. Tientallen bedrijven in onze haven steunen Mercy Ships al structureel en zullen dit ook doen bij de inrichting van de Global Mercy”, zegt havenschepen Annick De Ridder.

De Global Mercy wordt het zusterschip van het bestaande ziekenhuisschip Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk meer dan te verdubbelen, zowel met operaties als met opleiding en training van lokale zorgverleners in de armste landen in Afrika. De Global Mercy biedt plaats aan 950 personen. Bij de 641 bemanningsleden zijn chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers van over de hele wereld. Naast het ziekenhuis beschikt het schip over opleidingsfaciliteiten.

Het 174 meter lange en 28,6 meter brede ziekenhuisschip telt zes operatiekamers, tweehonderd bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7.000 m². 

Mercy Ships is nog steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers om mee de laatste hand te leggen aan de inrichting van de Global Mercy in Antwerpen. Aanmeldingen kunnen gebeuren via info@mercyships.be.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details