Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Haaglanden Medisch Centrum leent € 110 miljoen bij Europese Investeringsbank voor grootschalige vernieuwing
Haaglanden Medisch Centrum leent € 110 miljoen bij Europese Investeringsbank voor grootschalige vernieuwing

Haaglanden Medisch Centrum leent € 110 miljoen bij Europese Investeringsbank voor grootschalige vernieuwing

  • Topklinisch ziekenhuis HMC in Den Haag sluit kredietovereenkomst met Europese Investeringsbank voor duurzame investeringen op hoofdlocaties.
  • Met de lening renoveert en moderniseert HMC de locaties Westeinde en Antoniushove, en realiseert het samen met zorgpartners een innovatief gezondheidscentrum voor Benoordenhout en Scheveningen.
  • Belangrijke aandachtspunten zijn energiezuinigheid en duurzaamheid, met als doel de CO2-uitstoot met 64% terug te dringen.

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en de Europese Investeringsbank hebben een kredietovereenkomst van EUR 50 miljoen ondertekend. De financiering zal worden gebruikt voor HMC’s Integraal huisvestingsplan voor de periode tot en met 2030, gericht op het vernieuwen van twee van zijn hoofdlocaties. Meer specifiek gaat het om modernisering van de locaties en herverdeling van de zorg over de locaties met het oog op meer efficiëntie, een algehele kwaliteitsverbetering van de zorg en toegenomen welzijn voor zowel patiënt als personeel. Naast de financiering van de EIB tekent HMC ook een lening van €35 miljoen met BNG Bank.

Kris Peeters, vicepresident van de EIB: “Deze transactie laat zien hoe relevant Europese financiering voor Nederland is. De Europese Investeringsbank financiert inmiddels al een aantal jaar academische en algemene ziekenhuizen, en topklinische ziekenhuizen als het HMC. Als klimaatbank van Europa doet het ons goed dat we gelijktijdig zowel kwalitatief goede gezondheidszorg als duurzaamheidsmaatregelen kunnen steunen. Hieruit blijkt dat het een het ander niet uitsluit.”

Martijn Wiesenekker, lid van de raad van bestuur van HMC, voegt daaraan toe: “We zijn ontzettend blij met de officiële bevestiging van de EIB-financiering. Niet alleen vanwege de lening, maar ook omdat hieruit het vertrouwen in de plannen en financiële positie van HMC blijkt. Uiteindelijk gaat het erom dat we met deze middelen cruciale investeringen kunnen doen om de zorg voor alle inwoners van Haaglanden en omstreken te kunnen blijven garanderen.”

Het plan houdt in dat HMC Westeinde en HMC Antoniushove stapsgewijs zullen worden gerenoveerd en gemoderniseerd. Beide locaties dateren uit de jaren 60/70 en moeten worden gemoderniseerd om efficiënter te kunnen werken, het zorgaanbod te optimaliseren en aan de verwachtingen van personeel en patiënten te voldoen. De derde locatie, HMC Bronovo, blijft tot 2030 open als ziekenhuis voor planbare zorg. Samen met uiteenlopende zorgpartners, zoals huisartsen, is HMC bezig met het opzetten van een innovatief gezondheidscentrum voor preventie en andere zorg voor patiënten in de wijken Benoordenhout en Scheveningen. De geplande maatregelen dragen ook bij aan het milieu in de zin dat de CO2-uitstoot van HMC naar verwachting met 64% zal worden teruggedrongen ten opzichte van 2013.

Achtergrondinformatie

De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling van de Europese Unie voor langlopende leningen. De EIB stelt langetermijnfinanciering beschikbaar voor gedegen investeringen die bijdragen aan de realisatie van EU-beleidsdoelstellingen. De afgelopen vijf jaar heeft de Europese Investeringsbank meer dan € 1,1 miljard aan gezondheidszorgprojecten in Nederland gefinancierd, waaronder Universitaire Medische Centra, topklinische ziekenhuizen en voorzieningen voor langdurige zorg.

HMC is een van de topklinische ziekenhuizen in Nederland en biedt zowel basiszorg als specialistische zorg aan de ongeveer 718 000 inwoners van Den Haag en de regio Haaglanden. HMC heeft een compleet zorgaanbod: van algemene ziekenhuisdiensten tot complexe tertiaire zorg. Het Traumacentrum, Neurocentrum en Kankercentrum van HMC bieden gespecialiseerde zorg en bedienen patiënten op bovenregionaal niveau. HMC heeft zo’n 540 bedden en heeft 4 241 medewerkers in dienst, van wie ongeveer 8% arts is. In 2019 leverde HMC zorg aan bijna 172 000 patiënten.

BNG Bank is een toegewijde partner voor een duurzamer Nederland. De bank ondersteunt overheidsbeleid door dankzij haar AAA-kredietwaardering goedkope financiering beschikbaar te maken aan onder andere gemeenten, woningbouwverenigingen en zorginstellingen. Met een balanstotaal van meer dan €110 miljard is BNG Bank de vierde grootste bank van Nederland.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details