Semmelweis HandinScan
01:20
17-08-2017

Handen die gezien mogen worden

Goede handhygiëne is één van de meest cruciale maatregelen om zorginfecties te voorkomen. Handen vormen immers de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. Bovendien is infectiepreventie een belangrijk thema in verschillende kwaliteitsaudits voor ziekenhuizen.

Handhygiëne is wereldwijd een belangrijk thema in ziekenhuizen. Het overdragen van micro-organismen via handen komt nog steeds te vaak voor. Jaarlijks loopt vijf tot tien procent van de patiënten een infectie op in het ziekenhuis. Naar schatting kan vijftien tot dertig procent van deze infecties voorkomen worden door goede handhygiëne. Handhygiëne is dan ook één van de belangrijkste speerpunten van de deskundige infectiepreventie.

Handhygiënescanner in UZ Gent

Het is bekend dat bacteriën en virussen hand-geassocieerde infecties veroorzaken. Deze infecties leiden vaak tot ziekte, langere ziekenhuisopnamen en een vertraagd herstel van de patiënt. Het grootste probleem van bacteriën is dat ze een resistente vorm kunnen aannemen voor verschillende antibiotica. Resistente bacteriën verminderen het effect van een behandeling drastisch, vooral bij oudere patiënten of patiënten met een zwakke weerstand. Handhygiëne is essentieel in het bestrijden van deze infecties.
Het voeren van een effectief handhygiënebeleid voorkomt infecties bij patiënten. Semmelweis ondersteunt deskundigen voor infectiepreventie door het gedrag van ziekenhuispersoneel te verbeteren en het bewustzijn te stimuleren. Semmelweis is een systeem dat visuele feedback geeft over de gebieden op de handen die zijn vergeten tijdens het desinfecteren. Op deze manier helpt Semmelweis het personeel om de handwastechniek te verbeteren. De resultaten worden gemonitord op afdelings- en/of personeelsniveau, aan de hand van de parameters die het systeem opslaat.

Semmelweis System

Handhygiënescanner in UZ Gent
Als eerste ziekenhuis in België heeft het UZ Gent de Semmelweis handhygiënescanner in gebruik genomen. In het UZ Gent maken ze al lang een topprioriteit van handhygiëne en deze scanner helpt de zorgverleners om de handhygiënetechniek nog verder te verbeteren. De scanner verhuist elke twee weken naar een andere afdeling in het UZ Gent, als bewustmakingscampagne voor infectiepreventie. De handhygiënescanner wordt nu gelanceerd op de afdeling Neonatale intensieve zorgen van het UZ Gent. Het toestel registreert ook alle resultaten, zo kan de techniek op handhygiëne gemonitord worden in het hele ziekenhuis. In het UZ Gent wordt al langer grondig werk gemaakt van handhygiëne, maar ze vinden daar dat er altijd nog ruimte is voor verbetering. Met de Semmelweis handhygiënescanner blijven ze werken aan goede handhygiëne en kunnen ze hun zorgverleners permanent bijscholen.

HandinScan hoe werkt het

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Het lab van werkplezierZorginstelling Aafje gebouw