Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Handhygiënescanner voorkomt infecties

Handhygiënescanner voorkomt infecties

Goede handhygiëne is één van de meest cruciale maatregelen om zorginfecties te voorkomen. Handen vormen immers de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. Bovendien is infectiepreventie een belangrijk thema in verschillende kwaliteitsaudits voor ziekenhuizen. Desondanks is de handhygiëne compliance en frequentie relatief laag en zoeken ziekenhuizen nog steeds naar oplossingen.

Handhygiënescanner met visuele feedback

De innovatieve handhygiënescanner van Hand-in-Scan biedt een oplossing. De werking is eenvoudig: de zorgverlener desinfecteert de handen met een UV-desinfecterend middel op alcoholbasis en maakt gebruik van de handhygiënescanner. Deze scanner geeft vervolgens objectieve visuele feedback van de gemiste plekken op de handen (zie figuur).

Alle data op één plek

Alle scans worden opgeslagen in een rapportagesysteem. Hierdoor kan de deskundige infectiepreventie of ziekenhuishygiënist statistieken verzamelen over de handhygiëne. Zo kunnen resultaten gemonitord worden op persoonsniveau, afdelingsniveau of zelfs organisatiebreed.

grafiekhh-kopieren

Verschillende studies wijzen uit dat gebruik van de handhygiënescanner de ziekenhuishandhygiëne naar een hoger niveau tilt.

 

Trainingsfrequentie

Verschillende studies wijzen uit dat gebruik van de handhygiënescanner de ziekenhuishandhygiëne naar een hoger niveau tilt. Zo blijkt de scanner niet alleen te zorgen voor een goede handhygiënetraining, maar zie je ook aantoonbare progressie door frequent gebruik (zie grafiek).

Handhygiënescanner in Nederland en België

Inmiddels heeft de handhygiënescanner al aardig aan populariteit gewonnen. Er zijn in Nederland en België al 30 ziekenhuizen die de Hand-in-Scan inzetten, waaronder UZ Gent en Radboud UMC. Voor vrijwel alle ziekenhuizen is handhygiëne van groot belang en deze scanner helpt de zorgverleners om hun handhygiënetechniek te verbeteren en op peil te houden. Bij veel ziekenhuizen verhuist de scanner van afdeling naar afdeling om de zorgverleners te trainen.

Voor meer informatie: www.sysmex.nl en www.sysmex.be.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details