Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hartekamp Groep lanceert nieuw woonconcept
Overzicht van het middengebied, een tweede voordeur geeft elke bewoner toegang tot dit gebied. (Beeld: Hartekamp Groep)

Hartekamp Groep lanceert nieuw woonconcept

Nieuwbouw in Bennebroek voor 40 cliënten

Met de ingebruikname van het pand Ruyterlaan beschikt de Hartekamp Groep in Heemstede over een locatie die is opgezet volgens een nieuw concept. In dat concept staat ontmoeting centraal. De nieuwbouw, die eind 2022 werd opgeleverd, biedt woonruimte en dagbesteding aan 40 cliënten.

Een zithoek waar cliënten elkaar kunnen ontmoeten als ze daar behoefte aan hebben. (Beeld: Hartekamp Groep)

Tot eind 2018 werd in het voormalig schoolgebouw aan de De Ruyterlaan 141 in Bennebroek alleen dagbesteding geboden. Na sloop van de school is op een deel van hetzelfde terrein de nieuwbouw verrezen naar een ontwerp van Maat Architecten BNA. De rest van het terrein is verkocht aan een ontwikkelaar, die hier 15 parkwoningen heeft gerealiseerd voor particulieren. “Met de realisatie van dit project zet de Hartekamp Groep een grote stap in het integreren van mensen met een lichte en matige verstandelijke beperking in de samenleving”, meent Michel ­Schapers, manager huisvesting, facilitair en ict bij de Hartekamp Groep. “Zo komen wij tegemoet aan de wensen en behoeftes van cliënten met een verstandelijke beperking. Ook zij willen zelfstandig wonen en volwaardig deel uitmaken van de samenleving.”

Uniek

“Wij hadden voor de nieuwbouw niet het hele terrein nodig”, zegt Dirk Pansier, projectleider van de nieuwbouw. “Het unieke is dat wij wel voor het hele terrein een stedenbouwkundig ontwerp hebben laten maken, dat ook aangaf hoeveel woningen er mochten komen. En wij hebben zelf de wijziging van het bestemmingsplan geregeld. Zo konden wij een compleet plan in de markt zetten en daarvoor een geschikte partij zoeken; een partij die het meeste voor de grond zou bieden en de beste prijs voor onze nieuwbouw kon garanderen.”

De keuken en het eetgedeelte in het middengebied. (Beeld: Hartekamp Groep)

Het nieuwe gebouw, dat bijna energieneutraal is, is gebaseerd op een nieuw concept. Schapers: “Dat houdt in dat cliënten zelfstandig wonen en als ze daar behoefte aan hebben, gebruik kunnen maken van zorg en begeleiding in hetzelfde gebouw. We hebben lang nagedacht over dit concept en verschillende sessies gehouden met medewerkers, cliënten en familie om tot dit gebouw te komen. Het pand Ruyterlaan is uniek door het twee-voordeuren-concept. Vrijwel alle woningen hebben twee voordeuren. Een ‘gewone’ voordeur met een huisnummer, waardoor iedere bewoner een eigen adres heeft, en een deur die grenst aan een middengebied. Cliënten kunnen met het openen van die extra deur toegang krijgen tot een centrale, gemeenschappelijke ruimte. Hier ontmoeten ze andere bewoners, familie en/of begeleiders voor hulp, maar ook voor gezelligheid of ontspanning.”

De trappenhuizen bieden toegang tot de ‘echte’ voordeuren.
(Beeld: Maat Architecten BNA)

Dorpsplein

Op de begane grond bevinden zich naast 8 appartementen ook de ruimten voor dagbesteding, een koffiebar, een taartenmakerij en de buurderij, een uitgiftepunt van streekproducten waar ook buurtbewoners terecht kunnen. De dagbesteding staat ook open voor mensen met een verstandelijke beperking die niet in het gebouw wonen.   

De eerste en tweede verdieping tellen elk 16 appartementen rond het middengebied. Pansier: “De cliënten wonen er in principe zelfstandig. Het merendeel van de appartementen bestaat uit een woon/slaapkamer, een keuken en natte cel en een eigen klein balkon of terras. Sommige bewoners hebben gekozen voor een apart slaapgedeelte. Op iedere verdieping is er die gemeenschappelijke ruimte waar onze cliënten, als ze dat willen, terecht kunnen voor gezamenlijke activiteiten.” Dat middengebied heeft het karakter van een overdekte straat, een binnentuin met veel groen. Ook komen hier werkplekken voor het personeel, ondergebracht in een glazen bouwwerk in de vorm van een kas. Pansier: “Hierdoor krijgt het middengebied een beetje de functie van een dorpsplein.”

Ensemble

Het stedenbouwkundig ontwerp gaat uit van een samenhangend ensemble aan de De Ruyterlaan en de 15 woningen in een parkachtige, vrij toegankelijke omgeving. Het pand heeft de uitstraling van een
appartementencomplex met een grotendeels bakstenen gevel, die
meandert langs houten geveldelen waarmee de nieuwbouw ook een zachter karakter krijgt.

Het gebouw heeft een dusdanige structuur dat het volgens Kees Opendorp van Maat Architecten ook makkelijk kan inspelen op een veranderende vraag. “Er is sprake van uitwisselbaarheid; je kunt veranderen van zorg naar wonen of omgekeerd. Het gebouw valt voor meerdere doelgroepen geschikt te maken. Daarmee is het pand flexibel en duurzaam. Door insneden in de gevel komt het gebouw met zijn lengte van 56 meter vriendelijker over en past het beter in de omgeving. Bij de trappenhuizen zijn ook insneden in de gevel gemaakt, waardoor de gevel de ritmiek van kleinere gebouwen krijgt.”

De transparante trappenhuizen zorgen ook voor veel lichtinval in het middengebied en van binnenuit voor zicht op het omringende groen. 

Een concept dat werkt

Pansier: “Voor onze cliënten was de verhuizing een ingrijpende gebeurtenis. Ze hebben er 2 jaar naartoe kunnen leven maar toen het eenmaal zover was, werd het toch spannend, want je krijgt toch nieuwe buren. Inmiddels zijn ze echter gewend en hebben ze hun draai gevonden. Onze cliënten en hun familie zijn super tevreden. Het gebouw voldoet uitstekend, als je ziet hoe het nu al gebruikt wordt dan is duidelijk dat ons concept werkt. Een concept dat we ook kunnen gebruiken voor andere doelgroepen van de Hartekamp Groep.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details