Benedenti Groep
01:50
16-04-2019

Herentals | Benedenti Groep

Tandartsenpraktijk wordt eyecatcher

Benedenti Groep gelooft dat multidisciplinaire groepspraktijken het perfecte antwoord bieden op het toenemende tekort aan (tand)artsen. Het dynamische en progressieve karakter van de organisatie komt ook tot uiting in de panden waarin ze haar intrek neemt. Vooral het gloednieuwe gebouw in Herentals maakt op dit vlak een statement. Via zijn ingenieuze architectuur profileert het complex zich zelfs als een ware stedelijke eyecatcher.

Het nieuwe Benedenti-gebouw bevindt zich op nummer 23 van de Gareelmakersstraat, op een perceel van iets meer dan 22 are. De constructie bestaat uit een ondergrondse parkeerkelder van circa 1.250 m² en vier bovenliggende bouwlagen een gezamenlijke benutbare oppervlakte van 1.630 m². Het gelijkvloers huisvest de ontvangstbalie met achterliggende administratieve ruimte en het labo. De twaalf tandartskabinetten bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Op niveau 2 zijn er ook nog vier kabinetten voor orthodontie (met aparte balie) en één voor osteopathie ingericht. “Beide verdiepingen hebben een eigen wachtzone met een speelhoek voor kinderen en een zone voor sterilisatie en stock-age”, vertelt architecte Jasmine Van Hoof van D&A Architecten. “Deze wachtzones hebben we ruimtelijk verbonden door middel van een vide, wat het gebouw binnenin een erg transparante uitstraling geeft.” Het bovenste niveau herbergt een vergaderzaal, een opleidingsruimte, een kantoor, een refter met keuken en de kleedkamers voor het personeel. 

Benedenti Groep

Het pand is opgebouwd uit een staalstructuur en ingevuld met een dynamische combinatie van wit beton, bruin aluminium,
glas en witte aluminium vinnen die uit het gebouw steken.

Ontwerp met geometrische vormentaal
Het pand is opgebouwd uit een staalstructuur en ingevuld met een dynamische combinatie van wit beton, bruin aluminium, glas en witte aluminium vinnen die uit het gebouw steken. “Ons ontwerp kenmerkt zich door een geometrische vormentaal.”, vertelt architecte Jasmine Van Hoof. “De basis bestaat uit een vierkante kubus die aan de hand van verschillende inhammen en uitstekende luifels een speels karakter kreeg. Daarboven bevinden zich twee verdiepingen die dankzij hun groter volume en dito uitkraging als het ware boven de grond zweven. De bovenste bouwlaag is ietwat teruggetrokken ingeplant, wat het mogelijk maakte om drie terrassen en een groot dakterras te voorzien. Iedere gevel is verschillend, wat telkens weer voor een andere impressie zorgt. De volumewerking wordt bovendien benadrukt door de omkaderde aluminium vinnen die uit het gebouw steken en aan elke zijde terugkeren. Deze zorgen ervoor dat het pand zich manifesteert als een strak en krachtig geheel, zowel aan de zijde van de Gareelmakerstraat als de Ringlaan. Hierdoor is de tandartsenpraktijk een ware eyecatcher in het straatbeeld.” 

Benedenti Groep

Het gelijkvloers huisvest de ontvangstbalie met achterliggende administratieve ruimte en het labo.

Benedenti Groep

Aangenaam werken
Op uitdrukkelijke vraag van de bouwheer plaatste D&A Architecten een aangename werkomgeving centraal. “Door een aparte personeelsgang en op beide niveaus een sterilisatieruimte te voorzien, hoeft het personeel nooit de wachtruimtes te betreden om zijn werk te kunnen doen of naar het toilet te gaan.”, legt Jasmine Van Hoof uit. “De kabinetten zijn aan de gangzijde uitgerust met een glazen scheidingswand, waardoor ze van optimaal gefilterd licht genieten. De wanden aan de kant van de wachtruimtes zijn dan weer massief uitgevoerd om de nodige privacy te garanderen. Voorts zijn de plafonds, de wanden en de vloer bekleed met uitgekiende materialen om een optimale akoestiek te bekomen.”

Benedenti Groep

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: D&A Architecten

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Bouwheer Benedenti Groep (Herentals)
Architect D&A Architecten (Ham)
Hoofdaannemer(s) Mathieu Gijbels (Opglabbeek)

Residentie KartuizerhofBrandcheck TBQ