Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Het draaibare toilet zorgt voor een revolutionaire ontwikkeling in de zorg
Het badkamerconcept van Bano verlicht en vergemakkelijkt het werk van het zorgpersoneel. (Beeld: Øystein Klakegg)

Het draaibare toilet zorgt voor een revolutionaire ontwikkeling in de zorg

Een van de belangrijkste redenen waarom ouderen en zorgbehoevenden van huis naar een verpleeghuis of instelling moeten verhuizen, is de zorgsituatie. Met name kleine en niet of nauwelijks aangepaste badkamers in particuliere woningen vormen een obstakel: hierdoor kunnen mensen zichzelf niet meer redden in de badkamer en is het fatsoenlijk en ergonomisch verantwoord geven van zorg niet of nauwelijks mogelijk. Het draaibare toilet van Bano Benelux neemt deze obstakels weg en zet een nieuwe standaard voor toegankelijkheid in de badkamer. In plaats van dat de gebruiker zich moet aanpassen aan de badkamer, past de badkamer zich aan de gebruiker aan. Met name de zelfredzaamheid en veiligheid nemen proportioneel toe bij het gebruik van dit draaibare toilet.

De Bano Zorgbadkamer (inclusief draaibaar toilet en aangepaste douche) bij mensen thuis.

Bano Benelux is sinds 2014 actief op de markt in de Benelux. Bano ­Benelux richt zich met name op het badkamerconcept en zet zich in voor senioren, ouderen en mensen met een beperking. Kees Verhoef, directeur van Bano Benelux: ”Wij zorgen ervoor dat iedereen veilig en functioneel kan douchen met een designvolle aangepaste badkamer. De badkamer hulpmiddelen zijn uitermate geschikt voor thuis, verpleeghuizen, ziekenhuizen, woon-zorgcomplexen, zorghotels, serviceflats en residenties. Wij zijn dit begonnen omdat veel badkamers in Nederland niet veilig zijn en op de lange termijn veel geld kosten.” Hij vervolgt: “In zorgwoningen en verpleeghuizen is het vaak moeilijk voor bewoners om een transfer naar het toilet te maken, al dan niet met behulp van een zorgverlener. Zorgverleners moeten vaak in een zeer moeilijke houding mensen op- en van het toilet halen, met veel rugklachten tot gevolg. Een revolutionaire vinding uit Noorwegen, namelijk het draaibare toilet maakt hier in veel gevallen een eind aan, iets waar we bij Bano Benelux maar wat trots op zijn.”

“Het badkamerconcept (speciaal voor de zorg) maximaliseert de toegankelijkheid en zelfredzaamheid, voorkomt ongelukken en kan op lange termijn veel geld besparen”, legt Verhoef uit. “Het draaibare toilet draagt hieraan bij. De gebruiker wordt namelijk gestimuleerd om zijn of haar eigen mogelijkheden volledig te benutten. Mocht dat niet zelf lukken, dan kan nu vaak met één verzorgende worden volstaan in plaats van twee.”

Toegankelijkheid en bewegingsvrijheid

Verhoef somt de voordelen van het draaibare toilet voor cliënten en zorgpersoneel op: “Het draaibare toilet is een toilet dat zich aan de gebruiker aanpast in plaats van andersom. Daarnaast is het een verlichting van de werkzaamheden van het zorgpersoneel, waardoor het werk van het zorgpersoneel sneller en efficiënter verloopt. In Noorwegen is het tijdsvoordeel van het draaibare toilet onderzocht. Hieruit blijkt dat op 15 badkamers met een draaibare toilet maar liefst 60 uur per week aan zorg wordt bespaard. Het draaibare toilet betaalt zich dus heel snel terug. De besparing is zeker een pre,  maar meest cruciaal is en blijft dat de cliënt en dus de hulpverlener ontzorgd wordt. Het draaibare toilet zorgt vervolgens voor een maximale veiligheid en zelfredzaamheid. Tevens wordt de toegankelijkheid verhoogd met een optimale bewegingsvrijheid. Tot slot is het draaibare toilet in hoogte verstelbaar.”

Al met al biedt het draaibare toilet van Bano Benelux vele voordelen voor zowel gebruikers als zorgpersoneel. Het draaibare toilet is te bewonderen in het Zorg Inspiratie Centrum in Papendrecht.

Met een simpele handeling kun je vanaf het draaibare toilet je handen wassen. (Beeld: Øystein Klakegg)

Toekomstvisie

Verhoef heeft zeker een duidelijke stip aan de horizon als er gesproken wordt over de toekomstvisie van Bano Benelux. “In Scandinavië lopen ze op het gebied van zorg ver voor op Nederland. In Nederland zijn wij nu begonnen om ons op de toekomst voor te bereiden, thuis en bij zorgorganisaties.” Hij ziet Bano Benelux toekomstig absoluut als een van de grote spelers in de zorg. “Laten we eerlijk zijn: één van de belangrijkste plekken in huis voor een persoon is de badkamer. Adequate zorg voor onze cliënten en maximale ontlasting van zorgverleners blijft doelstelling nummer 1 voor Bano Benelux.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details