Het Gouden Hart Kampen brasserie
03:03
11-09-2017

Het Gouden Hart: Woonzorgappartementen én zorghotel in hartje Kampen

Aan het oudste plein van het toch al historische Kampen opende familiebedrijf Het Gouden Hart onlangs haar tweede locatie. De familie Van der Kwast wil in de toekomst door heel Nederland meer van dergelijke woonzorglocaties neerzetten, maar concentreert zich eerst op de huidige locaties in Kampen en Driebergen.

“Het zijn twee totaal verschillende complexen. In Driebergen staat onze zorgvilla in een bosrijke omgeving, hier in Kampen juist midden in de historische binnenstad”, vertelt Louette van der Kwast. De familie Van der Kwast is de drijvende kracht achter de organisatie van Het Gouden Hart. “We willen onze bewoners een mooie oude dag bezorgen, in een comfortabele en sfeervolle omgeving. Ze moeten zich bij ons echt thuis voelen.”

Ook zorghotel
“Bijzonder aan de locatie in Kampen – gevestigd in het voormalige pand van de Theologische Universiteit – is dat het niet alleen een woonzorglocatie is, maar ook een boetiekhotel en zorghotel”, vertelt de onderneemster. “Maar dat laatste zie je er niet aan af. We hebben de kamers ingericht zoals een boetiekhotelkamer, in luxe stijl. De hotelbedden zijn boxspringbedden die verstelbaar zijn, zodat gasten met een zorgvraag op bed verzorgd kunnen worden.” Het zorghotel is bijvoorbeeld de ideale oplossing voor mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar die nog niet thuis terechtkunnen. Zo kunnen ze onder begeleiding van een zorgteam – fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en logopedist – verder herstellen. “En verder kunnen ze natuurlijk een beroep doen op onze gekwalificeerde zorgmedewerkers. Ook werken we met slimme domotica. Máár: ook mensen die niet ziek zijn, kunnen een hotelkamer boeken. Daar was de gemeente erg blij mee.”

Het Gouden Hart kamer-in-boetiek zorghotel

Gemeente juicht
Hoe vreemd het namelijk ook mag klinken: Kampen kampt met een tekort aan hotelkamers. De stad wordt steeds populairder voor korte vakantietrips en weekendjes weg; toeristen willen graag genieten van de historie in de Hanzestad. “Maar de stad kent tot nu toe maar twee hotels en die zijn slechts geschikt voor een geselecteerd publiek en bovendien houdt het aantal hotelkamers niet over.”
Louette vervolgt: “Naast het hotel hebben we ook een eigen brasserie, die zowel bedoeld is voor de hotelgasten als voor de bezoekers van de binnenstad van Kampen. Ze kunnen overdag heerlijk genieten van een high tea, high wine en bites.”

Totaalconcept
Maar Het Gouden Hart is vooraleerst natuurlijk een woonzorgorganisatie. “We bieden onze bewoners met wonen, zorg en dienstverlening een totaalconcept. De huiselijke sfeer en persoonlijke aandacht is ons speerpunt en dat komt ook tot uiting in de inrichting van de gezamenlijke ruimtes. Die is luxe en stijlvol. Dat geldt bijvoorbeeld voor de gezamenlijke wooneetkamer met serre, maar ook voor de bibliotheek en binnentuin. Daar hebben we samen met de adviseurs van Vervoort prachtige ruimtes van gemaakt. Mijn moeder is zelf binnenhuisarchitecte en liep enthousiast door de showroom van Vervoort Meubelen heen. Het is allemaal heel smaakvol ingericht, met veel bruintinten, bronzen en gouden accenten en bijvoorbeeld een prachtige nieuwe houten vloer in de wooneetkamer.”

Serre Het Gouden Hart Kampen

Thuis voelen
De appartementen – 26 stuks in totaal – worden door de bewoners zelf ingericht, met eigen meubelen en accessoires. “Zo voelen de mensen zich thuis.” Ieder appartement is anders. Het zijn de ruimtes waar vroeger de studenten van de Theologische Universiteit college kregen: prachtig ruim en vooral de hoge plafonds vallen op. Louette: “Elk appartement heeft een aparte woon- en slaapgelegenheid en een eigen badkamer met douche. We hebben zelfs een aantal appartementen met kitchenette waar een echtpaar kan wonen.”
Het Gouden Hart biedt 24 uur per dag intensieve zorg aan kwetsbare ouderen. Het gaat zowel om somatische als psychogeriatrische zorg, met minimaal zorgzwaartepakket 4. “Onze kracht is de kleinschalige sfeervolle omgeving én de tijd en aandacht die we de mensen geven. Die hoort bij onze dienstverlening, we vinden het belangrijk dat onze bewoners de tijd en aandacht krijgen waar ze behoefte aan hebben. Wij leveren zorg en dienstverlening naar wens en behoefte, dat is ons concept. Het wonen bij Het Gouden Hart is bereikbaar voor een brede groep mensen. Voor Kampen geldt dat een inkomen uit AOW en een aanvullend pensioen en/of eigen vermogen voldoende is. Dankzij de lage eigen bijdrage zijn de totale kosten vergelijkbaar met het verblijf in een regulier verpleeghuis.”

Tekst en fotografie: Johan Koning


Joost Graat (Vervoort Meubelen): ‘Een prachtproject’

Toen hij Mylene van der Kwast (moeder van Louette) zo’n drie jaar geleden ontmoette, was hij meteen onder de indruk van haar plannen. “Het duurde daarna even voordat ze weer contact opnam, maar ze was me niet vergeten”, aldus Joost Graat van Vervoort Meubelen. Sterker nog: er is een mooie duurzame samenwerking geboren. “We gaan ook andere projecten die nog in de pen zitten samen inrichten. Het project in Kampen is dan ook een prachtproject geworden. Aan de eis om het absoluut geen zorguitstraling te geven, zijn we denk ik heel goed tegemoet gekomen. Zorggeschikt is het wel. Daarbij zijn de in hoogte verstelbare boxspringbedden uniek in de inrichting; reguliere boekers van een hotel zullen niet doorhebben dat ze op een bed liggen dat ook geschikt is voor zorgverlening en mensen die zorg nodig hebben, krijgen niet het gevoel dat ze in een zorgomgeving vertoeven. Het gehele pand straalt een luxe uit, waarbij de vriendelijkheid en gastvrijheid van Mylene en haar man Bart – samen met de overige familie- en personeelsleden – het geheel compleet maken.”

Het hele project is met stijl en smaak ingericht, aldus Graat. “Zowel de brasserie als de andere ruimtes. We hebben alles, van gordijnen en verlichtingen tot en met de meubels geleverd. Je kunt bijna wel stellen dat wat wij kunnen, hier aanwezig is. Het is een klasseproject!”


Het Gouden Hart Bar-in-brasserie

Statige-bar-in-woonleefkamer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Lensen-tuinkasCirculair bouwen in de zorg