Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Het Hooge Heem Grootegast Licht, lucht & liefde

Het Hooge Heem Grootegast Licht, lucht & liefde

In oktober 2014 hebben de bewoners van Het Hooge Heem in het Groningse dorp Grootegast hun intrek genomen in een hagelnieuw onderkomen. Een verzorgingshuis met 66 plaatsen intramurale zorg en 6 KDO-plaatsen, verdeeld over 7.287 m2. Een gebouw waarin daglicht, gezelligheid en een goede maaltijd het tot een veilige en fijne woonplek maken.

“Het gebouw bestaat uit twee vleugels met elk vier etages waarin het wonen en zorgen is gesitueerd”, vertelt architect Harry Nanninga van HJK Architecten. “De vleugels worden met elkaar verbonden door een centraal deel waarin zich algemene functies bevinden, zoals het restaurant, de recreatieruimte, de kapper en de kantoorruimten. Met op het dak een terras voor de nodige frisse lucht.” Opvallend in het interieur is het alom aanwezige daglicht en de sfeervolle kleuren. Het exterieur kenmerkt zich door de robuuste combinatie van roodbruine Groninger baksteen, glas en Siberisch larikshout.

“Omdat we werken met vides, kan rondgalmend geluid een bron van hinder vormen”, aldus Nanninga. “Dit hebben we opgelost door enerzijds een knik in de routing aan te brengen in combinatie met nissen. Anderzijds dempt de akoestische isolatie in het plafond het geluid.”

Leefbaarheid
“In 2005 zijn we gestart met het programma van eisen voor nieuwbouw, waarin onze zorgfilosofie het uitgangspunt vormt”, vertelt Herman Kosse, directeur van Het Hooge Heem. “Maar toen kwam de crisis in 2008. Versoberen en minder vierkante meters was het devies.”

De gemeente Grootegast heeft in deze fase haar nek uitgestoken. Kor Dijkstra, voorzitter van de Raad van Toezicht van Het Hooge Heem en burgemeester van de gemeente Grootegast, licht dit toe: “Gemeente Grootegast hecht buitengewoon aan leefbaarheid binnen de gemeente, specifiek voor de ouderen. Daarom hebben we als gemeenteraad in 2009 besloten om garant te staan voor het financieringsbedrag. En daarmee kon de bouw doorgaan.”

Helende werking van daglicht
Healing enviroment is een populair principe in de zorg, dat ook is toegepast in Het Hooge Heem. Wouter Beck, namens Ascendilex ontwerper van het lichtplan, vertelt dat daglicht de belangrijkste component is van het verlichtingsplan. “En dan met name de optimalisatie van de daglichttoetreding in het gebouw voor het welzijn van de bewoner. In Het Hooge Heem kan het daglicht diep het gebouw binnenkomen. Daar zorgen de grote glazen gevelelementen, vides met daklichten en ruime gangen voor.”

Carin Haan, locatiemanager van Het Hooge Heem, vertelt dat het nu nog te vroeg is om het effect van het daglicht voor de bewoners te duiden. “Maar meer en natuurlijk licht heeft een positieve uitwerking op de sfeer in het huis en het gemoed van de bewoners. Met name de cliënten die aan dementie lijden, reageren positief op het daglicht. Hierdoor veranderen hun gedragspatronen. Ze worden actiever en zijn minder angstig en onrustig.”

Legionella
De hellende dakdelen zijn ingericht als klimaatdak. Eddy Delies, manager vastgoed: “Het warme water wordt zo door middel van een energiedak voorverwarmd. De klimaatbeheersing in het gebouw is gebaseerd op een conventioneel systeem met vloerverwarming en het naverwarmen van lucht. Zo houden we het binnenklimaat aangenaam. Om legionellabesmetting geen kans te geven, is de warmwatervoorziening gedecentraliseerd. Ook automatisering draagt hieraan bij. Zo spoelen alle toiletten automatisch één keer per 24 uur door. Dat scheelt heel veel preventief doorspoelen van waterleidingen.” Dit alles is bedacht onder begeleiding van een specialist in legionellabeheersing.

Exploitatie
Kosse geeft aan dat het in de zorgexploitatie niet louter om lage kosten draait. “Integendeel. We willen vooral klantgericht, maar zeker doelmatig werken. Zo werken we bijvoorbeeld met tien wooneenheden op één centrale huiskamer. Deze verhouding is op een gezonde manier te exploiteren. Ook is deze verhouding voor het verzorgende personeel goed te handelen. In de huiskamers is een kantoortje gemaakt waar de verzorgende het dossier bij kan werken, maar gelijktijdig zicht heeft op de hele huiskamer. Dat scheelt één personeelslid per huiskamer.”

De zorgexplotie is te scheiden van de vastgoedexploitatie. “Dat kan omdat het een flexibel gebouw is”, vertelt architect Nanninga. “De appartementen zijn als volwaardige woningen verhuurbaar.” Kosse voegt daaraan toe dat het restaurant een belangrijke sociale functie heeft. “In onze zorgfilosofie gaan goede zorg en goed eten hand in hand. De warme maaltijd is voor veel van onze bewoners het hoogtepunt van de dag. Daarom werken we met een volwaardige keuken waar alles vers wordt bereid. Want ook bij onze bewoners gaat de liefde door de maag.”

feiten & cijfers

Opdrachtgever:    Stichting Woonzorgcentrum Het Hooge Heem, Grootegast
Zorgverlener:    Het Hooge Heem, Grootegast
Architect:    HJK Architecten, Groningen
Bouwtijd:    1 juli 2013 – 1 september 2014
Totale oppervlakte terrein:    11.256 m2
Totale oppervlakte gebouw:    7.287 m2  (alle verdiepingen, bruto)
Capaciteit:    · totaal 66 zorgplaatsen intramuraal à 50 m2
· 6 KDO-plaatsen
Aantal bedden:    72
Aantal huiskamers:    4
Grootkeuken capaciteit:    200 maaltijden per dag
Restaurant:    60 plaatsen
Totale investeringskosten:    13.100.000 euro

Tekst: Anniek Heijst  |  Foto’s: HJK Architecten/ Anniek Heijst

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details