Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Het is een mooi concept dat ook vanuit de zorg werd gedragen, dat zie je niet vaak’

‘Het is een mooi concept dat ook vanuit de zorg werd gedragen, dat zie je niet vaak’

Een bijzonder project, waarbij vanaf het begin de neuzen dezelfde kant op stonden. Dat is volgens Tom Wauben van Wauben Architects uit Geleen in één zin het succes van Magnoliahof op het Auxiliatrixpark in Venlo. “We kregen de vrije hand op een prachtige locatie in Venlo.” Drie betrokken bedrijven delen hun ervaringen. 

De Zorggroep, initiator en opdrachtgever van Magnoliahof, begon in het voorjaar van 2019 met het selecteren van een architect. Wauben:­ “We hebben diverse gesprekken gehad en onze afwijkende zienswijze bleek doorslaggevend; we hebben de zorgstudio als basis gesteld. De Zorggroep gaf aan een mix te willen van de doelgroepen mensen met dementie, bewoners met een lichamelijke aandoening en bewoners met een niet-aangeboren hersenletsel. Ze wilde geen onderscheid in de grootte van de kamers, maar voor iedereen eenzelfde zorgstudio. Vanuit hier hebben we de ideale groep ontworpen, een cluster van tien, waarbij de patio centraal staat. Daarna hebben we twee woongroepen gekoppeld en vervolgens met twee en twee in het gebouw verwerkt.”

Alle neuzen dezelfde kant op

Jan Vullings van Willems Bouwbedrijf: “In samenwerking met E-installateur Energa uit Venlo, W-installateur Van Tilburg uit Horst en De Zorggroep hebben wij ook meegedacht in constructieve oplossingen. Vanaf het begin stonden alle neuzen dezelfde kant op en werd alles uitgekristalliseerd. Op de totale aanneemsom werd uiteindelijk slechts één procent aan meerwerkkosten gerekend. Bijna alles was in het voortraject goed uitgewerkt en geëngineerd, wat tijdens het bouwproces ook voor veel minder discussie zorgde.”

Breed gedragen

Peter Luijpers van Hermkes Interieur uit Horst onderschrijft de unieke en fijne samenwerking. “We werken al een jaar of 15 voor De Zorggroep en hebben een aantal projecten voor deze opdrachtgever gedaan, waaronder het zorghotel in Roermond. Maar Magnoliahof is ook voor ons erg bijzonder; laagbouw op een mooie locatie.” Wauben: “Alle bij de zorg betrokken medewerkers van De Zorggroep, maar ook specialisten als artsen en ergotherapeuten hebben vanuit hun eigen expertise meegekeken en -gedacht. In verschillende groepen formuleerden zij een antwoord op vragen zoals: wat is de meest ideale indeling van de badkamer? Waar komt de keuken in het gebouw? Hoe blijven de woningen toegankelijk? Zo moest de keuken makkelijk bereikbaar zijn, zodat elke bewoner de mogelijkheid heeft om mee te helpen. Het creëert een concept dat breed wordt gedragen.”

Huis van haar bewoners

De bewoners van Magnoliahof genieten gezamenlijk van de leefkeuken. Luijpers: “Koken voor een grote groep is als het werken in een klein restaurant; daar pas je je apparatuur op aan, zeker als je vers kookt. Denk groot, zeker als familie of vrienden mee willen eten; een professionele oven en een vaatwasser bieden uitkomst.” Wauben: “Een extra voordeel is dat je hiermee goede medewerkers aan je bindt, iets waar ook De Zorggroep mee worstelt. Een prettige omgeving voor bewoners heeft ook zijn weerslag op de zorgmedewerkers. Een fijne ruimte-akoestiek, een aangenaam thermisch comfort en voldoende frisse lucht dragen hieraan bij. Het gebouw stimuleert dat bewoners vooral niet op hun kamer blijven.” Luijpers: “Magnoliahof is het huis van haar bewoners, waar een medewerker slechts op bezoek is, maar het ook fijn heeft.” 

Vullings: “Wij werden, net als de installateurs in een vroeg stadium betrokken in het ontwikkelproces. Een goede voorbereiding blijkt het halve werk, want om tijdens de uitvoering nog keuzes te maken zorgt vooral voor onnodige stress, vertraging en meerkosten.” Luijpers: “Magnoliahof is een blauwdruk voor de zorg in de toekomst.” Wauben: “Waar in het verleden een vastgoedafdeling bepaalde, luister je nu vooral naar de gebruikers: bewoners en medewerkers.  Het zorgt voor meer draagvlak.”

Hermkes Interieur
Hermkes Interieur is een bouwbedrijf uit Horst met acht werknemers in dienst en een eigen werkplaats voor fabricage. Het is een relatief kleine speler die grote projecten verwezenlijkt, onder andere voor zorginstellingen als De Zorggroep.

Wauben Architects
Wauben Architects uit Geleen is een architectenbureau met een uitgebreide portefeuille van projecten in stedenbouwarchitectuur en interieurontwerp. Haar credo is Form Follows Happiness, waarbij de vormgeving een maximale bijdrage levert aan het levensgeluk van de eindgebruiker.

Willems Bouwbedrijf
Willems Bouwbedrijf is sinds 1898 groot in bouwen en meer en vertaalt unieke en vernieuwende ideeën naar bouwkundige daden. Zorggebouwen beter, goedkoper én sneller realiseren, met maximale exploitatiekansen? “Domi Curae is ons unieke bouwconcept voor kleinschalige groepswoningen in de intramurale zorg.”

   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details