Twee gebouwen met een open karakter, opgetrokken in een lichte, vriendelijke baksteen met daarboven een fraaie houten gevelbekleding. Samen vormen zij Campus Kiezel, de nieuwe verblijfslocatie voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Ze kunnen er deeltijds of voltijds wonen of logeren. In het naastgelegen orthopedagogisch dagcentrum is het dagprogramma gericht op de individuele ontwikkeling van het kind.
Campus Kiezel is eigendom van zorgorganisatie Stichting Prisma en bestaat uit twee gekoppelde bouwvolumes, elk met twee bouwlagen. In het ene gebouw bevinden zich 35 woonstudio’s, verdeeld over vier woongroepen, in het andere gebouw bevindt zich het orthopedagogisch dagcentrum. De gebouwen zijn vrijstaand en tegelijkertijd nauw met elkaar verbonden. Op de begane grond nodigt het verbindende straatje tussen de gebouwen uit om de overstap naar het andere gebouw te maken en op de eerste verdieping verbinden loopbruggen de gebouwen met elkaar.
Om het kindcentrum vorm te geven, nodigde Prisma meerdere architecten uit. Het was de pitch van Pauwert Architectuur die toen onmiddellijk het wauw-effect opriep. “Ons wensenpakket was breed”, realiseert Wilma Claassen, manager Zorg en Expertise van Prisma, zich. “We wilden een eigentijds Kind-en-Gezin Centrum voor kinderen met een beperking en tevens een ontmoetingsplaats voor hun ouders. De nieuwe locatie moest in contact staan met de omgeving en tegelijkertijd veiligheid en intimiteit bieden. En bovenal: elk kind moest hier iets vinden dat zijn ontwikkeling stimuleert. Deze prikkels moesten dus zowel in het gebouw als bij de ondersteuning aanwezig zijn. Het ontwerp van Pauwert
Architectuur had dit allemaal in zich.”
Ter voorbereiding op de bouw van Campus Kiezel werden de aanwezige gebouwen op het Theresiakwartier gesloopt. Vervolgens werden er weloverwogen beslissingen genomen. “Het hele terrein was eigendom van Prisma”, vertelt Jan Graven, eigenaar van Chaan Adviesbureau en vanaf het eerste moment als adviseur en projectmanager betrokken bij het project. “Door de bestaande eenlaagse gebouwen te vervangen door gebouwen met twee verdiepingen konden we compacter bouwen en tweederde van het terrein verkopen aan een ontwikkelaar. Dit leverde extra budget op om de panden geheel naar wens in te richten. Ook andere beslissingen – zoals het gezamenlijk gebruik van spelkamers, snoezel- en bewegingsruimtes – leverden voordeel op. Je ziet dit terug in de ruime opzet van de woonkamers en de royale doorkijken in het orthopedagogisch dagcentrum.”
Zo ontstond een extravert woongebouw dat in alle hoeken contact maakt met de omliggende buitenruimte. De binnenruimtes zijn licht en ruim van opzet, terwijl de structuur van het gebouw compact is. Geen lange gangen, maar korte looplijnen. De bewoners vinden hun eigen woonstudio en de gezamenlijke huiskamer altijd dichtbij. De woongroepen hebben ieder een eigen kleur, wat de kinderen helpt om hun eigen woongroep terug te vinden. De kiezels, kasten en schuifdeuren vormen tezamen de flexibele afscheiding tussen de woonkamer en studio’s. De kiezels en kasten maken de leefcirkels mogelijk, oftewel: de belevingsroute afgestemd op het individuele kind.
“De leefcirkels bestaan dus uit kiezels en kasten”, vertelt Theo van Hoeve, architect van Pauwert Architectuur. “In deze kiezels bevinden zich de voorzieningen voor de stamgroepen, zoals bergruimte, sanitair en een werkplek met keukentje. Door de openingen in de kiezels kunnen de zorgmedewerkers zicht houden op de stamgroepen en het vrije veld. De kasten in het behandelingsgebouw vormen de overgang tussen de stamgroepen en het vrije veld. Met schuifdeuren aan weerszijden kunnen de ruimtes al dan niet in elkaar overvloeien. Kinderen die het aankunnen, kunnen zich hierdoor in het gehele gebouw begeven, inclusief de buitenruimtes.”
Met zoveel ideeën – niet alleen over de architectuur, maar ook over het interieurontwerp – werd het een voor de hand liggende zaak dat Pauwert Architectuur ook het interieurontwerp voor haar rekening nam. Van Hoeve: “In de regel werken we hiervoor samen met een interieurontwerper, maar voor Campus Kiezel hebben we dit naar ons toegetrokken. Onze ideeën over herkenbaarheid, oriëntatie, kleur- en materiaalgebruik waren immers vanaf het eerste moment toonaangevend in het ontwerp.”
Inmiddels zijn de gebouwen van Campus Kiezel klaar voor gebruik. De groene kwaliteiten van de plek omarmen de gebouwen en bezorgen deze een veilige uitstraling. De noordelijke bomenstructuur en het dierenparkje zijn met een verbindende groene loper met de gebouwen verbonden. Nu is hiermee niet gezegd dat de bouwactiviteiten op het terrein dan zijn afgelopen. Campus Kiezel maakt immers deel uit van het grotere plan ‘Theresiakwartier’. Op het verkochte deel van het Theresiakwartier realiseert Ban Bouw in de komende periode nog 16 grondgebonden woningen, 29 studio’s en 27 appartementen. Naar verwachting wordt het naastgelegen appartementencomplex opgeleverd in 2024 en het gehele projectplan in 2025.