Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
HFDV-jaarcongres: Omgeving en technieken in dienst van de patiënt

HFDV-jaarcongres: Omgeving en technieken in dienst van de patiënt

Voor haar recentste jaarcongres had HFDV (Hoofden Facilitaire Diensten van Verzorgingsinstellingen) het provinciehuis van Vlaams-Brabant als locatie gekozen. Ongeveer 160 belangstellenden zakten hiervoor af naar Leuven.

Voorzitter Luc Vanhaverbeke trok het congres op gang. Als eerste uitgenodigde spreker kwam Jan Van Hecke aan het woord, de coördinator van het Prof-consortium, een Europese denktank en innovatieplatform in de zorgsector. Dit consortium groepeert een aantal bedrijven uit verschillende sectoren (vloerbekleding, verlichting, meubels, design, architecten, …) die samenwerken om de patiëntenkamer van de toekomst te ontwerpen. Hun focus ligt naast innovatie op comfort, gebruiksgemak en ergonomie. Een uitgangspunt is dat de omgeving een grote impact heeft op de gemoedstoestand. Van Hecke behandelde hier de ontwikkeling van de ‘patiëntenkamer van de toekomst’.

Mangomomenten

Kris Vanhaecht, professor aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid, een onderdeel van de KU Leuven, behandelde de betekenis van Mangomomenten in een facilitaire context. Mangomoment is een fenomeen dat ontstond in een Belgisch ziekenhuis, maar ondertussen uitgroeide tot over de landgrenzen. Sommige internationale organisaties gebruiken het als state-of-the-art voorbeeld van persoonsgerichte zorg.

In haar televisieprogramma Via Annemie bracht Annemie Struyf een bezoek aan de dienst intensieve zorgen van het UZ Leuven. Daar ontmoette ze patiënte Viviane, die er twee maanden eerder uit een coma ontwaakte. Tijdens een gesprek vertelde Viviane onder andere dat ze verschillende keren had overwogen om euthanasie te vragen, maar ze had het ook over kleine zaken die haar blij konden maken. Struyf, die geraakt was door het verhaal, vroeg waarmee ze Viviane een plezier kon doen. “Met een mango”, klonk het antwoord.

Toen Vanhaecht de reportage zag, vroeg hij zich meteen af hoe het kon dat niemand op de afdeling wist dat het Viviane zo’n plezier zou doen om een mango te krijgen. Hij kreeg het idee om het concept Mangomoment te introduceren en verder te onderzoeken. Hij kon Kom Op Tegen Kanker (KOTK) overtuigen om het project te financieren. Al snel vond het concept Mangomoment zijn ingang in verschillende ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ook kreeg het concept een definitie: ‘Een zorgverlener die met een klein gebaar of onverwachte attentie een moment van grote waarde creëert’. “Het gebeurt tijdens normale zorgactiviteiten, is niet ziekte-specifiek en vergt geen of weinig tijd, middelen of energie”, aldus Vanhaecht.

Onderzoek

Tijdens het voorbereidend onderzoek, waarin duizend Mangomoment-verhalen van patiënten en zorgverleners werden geanalyseerd, kreeg het Mangomoment-model gestalte. “Daaruit werd duidelijk dat Mangomomenten niet zomaar ontstaan, maar dat er randvoorwaarden zijn voor patiënten en hun familieleden – zoals ervoor ontvankelijk zijn –, zorgverleners – bijvoorbeeld door veilige zorg te bieden – en management – bijvoorbeeld door voldoende ondersteuning te bieden. Uit dit onderzoek bleek ook dat Mangomomenten drie algemene effecten hebben: een hogere tevredenheid en een betere zorgervaring bij patiënten en hun familie, een sterkere vertrouwensband tussen de zorgvrager en -verlener en een grotere
bevlogenheid van het professionele team.”

provinciehuis-vlaams-brabant-2-kopieren

Het HFDV-congres vond plaats in het provinciehuis van Vlaams-Brabant. (beeld: HFDV)

 

Ook voor het vervolgproject voorziet KOTK in de financiering. “Op die manier kan het
concept worden verspreid in veertig Vlaams zorgorganisaties – ziekenhuizen, woonzorg­centra, eerstelijnsorganisaties en instellingen voor mensen met een handicap, om zo een Mangomoment-cultuur te faciliteren. In dit driejarig implementatieproject wordt een leernetwerk opgestart waar workshops rond persoonsgerichtheid worden aangeboden aan multidisciplinaire teams (bijvoorbeeld onthaalmedewerkers, zorgverleners, poetshulpen en directie). Via netwerkmomenten worden de deelnemende organisaties geïnspireerd en kunnen ze van elkaar leren.”

Technologie in dienst van klantbeleving

Wim Van Doorsselaere (AAA+ Partners in Zorg) is gespecialiseerd in algemene capaciteitsplanning, patiëntlogistieke processen en bijhorende IT-informatiestromen en -integraties. Dagelijks ervaart hij dat er nog heel wat verbetertrajecten mogelijk zijn in ziekenhuizen. Hij brak op het congres een lans voor een meer klantgerichte aanpak. “Ziekenhuizen noemen hun klanten patiënten. Daarin zit het woord patience, geduld”, stelt Van Doorsselaere. “Een opname in een ziekenhuis is te veel een vorm van lijdzaam ondergaan, met de klant als lijdend voorwerp. Zo’n omgeving – denk maar aan de meeste wachtzalen, soms zelfs slechts een rij stoeltjes in een gang – en atmosfeer kunnen het stressniveau van een al gespannen persoon nog verder verhogen.”

De techniek kan een belangrijke rol spelen in de verbetering van technieken en procedures. Als voorbeelden noemde hij aangepaste verlichting en krukken met een magnetische zijarm. “Dankzij de magneten kun je met de ene kruk de andere oprapen of de krukken tijdelijk aan elkaar bevestigen, zodat je één hand vrij hebt om bijvoorbeeld een deur te openen en tegelijk met de andere hand op de dubbele kruk te steunen.” Voor oudere mensen, ook in woonzorgcentra, is er Memoride, fietssoftware gebaseerd op Streetview. “De gebruikers kunnen er, dankzij de hometrainer en een groot scherm, een virtuele fietstocht mee door hun eigen oude buurt maken en er alle details herkennen, tot en met de bloemen op de vensterbanken.”

Wow-ervaring

Jan De Boeck werkte als verpleegkundige in Antwerpen, Duitsland, Rwanda en Congo en daarna als professioneel aankoper in de farmaceutische industrie. Al vroeg ontdekte hij dat communiceren, klantgericht denken en positivisme succesfactoren zijn in elke sector. Enthousiasme en interactie zijn constante waarden in zijn sessies als hospitaalcoach. “In de huidige markt zijn producten en diensten zelden uniek”, vertelt hij. “Een wow-ervaring kan er voor de klant nog wel het verschil
maken. 81% van de organisaties met een focus op klantenbeleving zet een beter resultaat neer dan hun directe concurrenten”, verantwoordde hij zijn zienswijze. “68% zegt bij een bepaalde leverancier te kopen omwille van de manier waarop de medewerkers met hen omgaan.” Maar dan moet je wel eerst ontdekken wie jouw klant is en wat echt voor hem telt. “Een klant heeft altijd een beleving, waarbij zijn of haar behoeften wel of niet worden ingevuld. In functie daarvan moet je verandering brengen in jouw organisatie. Dat hoeft geen revolutie te zijn. Denk niet te groot, heel wat kleine, realiseerbare initiatieven kunnen dit verschil tot stand brengen. Helaas denken we daarbij al te vaak vanuit onze eigen realiteit in plaats van de verwachtingen van de klanten.”
      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details