Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
HMC verkent toekomst

HMC verkent toekomst

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft de ambitie om de inwoners van Den Haag en de regio Haaglanden nu en in de toekomst hoogstaande zorg te blijven bieden. Hiervoor is het noodzakelijk dat HMC inspeelt op de landelijke en regionale ontwikkelingen in de zorg. Kwaliteit van zorg, een duidelijk profiel, in nauwe samenwerking met de eerste lijn en andere partijen in de regio. Tegen deze achtergrond verkent HMC de mogelijkheden om de zorg nu en in de toekomst haalbaar en betaalbaar te houden.

Den Haag is met 526.000 inwoners de derde stad van Nederland. In de regio Haaglanden wonen circa 1.4 miljoen mensen. Goede toegankelijkheid en optimale kwaliteit van hoogcomplexe en acute zorg zijn van groot belang in de regio. De combinatie van vergrijzing en bevolkingsgroei zorgt voor een toenemende zorgvraag. Landelijke ontwikkelingen zoals schaarste aan (gespecialiseerd) zorgpersoneel, druk op de zorgkosten en een in het hoofdlijnenakkoord afgesproken 0% groei voor ziekenhuizen, maakt dat HMC vooruit kijkt naar de toekomst.

Op dit moment wordt gewerkt aan een plan met daarin een aantal mogelijke toekomstscenario’s voor de lange en korte termijn. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer optimalisatie van processen en zorgpaden, huisvesting en kwaliteit. Het uitgangspunt is dat we de zorg zo goed mogelijk voor en rondom de patiënt blijven organiseren. Daarbij kijken we onder andere naar wat de beste mogelijke en meest betaalbare inzet is van de diverse locaties en de thematische concentratie van het zorgaanbod. Leidend is daarbij de continuïteit van de kwalitatieve zorg die wij onze patiënten bieden. In alle scenario’s staat de borging van de zorg voor alle inwoners van Den Haag en de regio centraal.

De komende weken vinden over deze verkenningen gesprekken plaats met vertegenwoordigers van patiënten, medewerkers, verwijzers en zorgverzekeraars. Hierbij worden alle belangen in kaart gebracht. Het doel van de gesprekken is om samen de toekomst van HMC vorm te geven. Naar verwachting zal eind januari besluitvorming plaatsvinden over de te kiezen richting.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details