Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hond Lexi start bouwwerken huisdierenpaviljoen Sint-Trudo

Hond Lexi start bouwwerken huisdierenpaviljoen Sint-Trudo

Sint-Trudo Ziekenhuis start op 13 september met de bouw van een buiten-paviljoen, waarin honden en katten hun baasjes vanaf de zomer van 2023 kunnen bezoeken. Voor de gelegenheid voerde Lexi, trouwe viervoeter van patiënt Katrien Dupont, de eerste graafwerken uit. Het project is mogelijk dankzij verschillende sponsors waarvan het leeuwendeel van Fighters Against Cancer komt.

Belang voor patiënten

Het project kwam tot stand vanuit het onco- en palliatief team in Sint-Trudo die regelmatig vragen krijgen om huisdieren op bezoek te laten komen. “Een huisdier heeft voor veel mensen een heel centrale rol in hun leven. Een ziekenhuis is een omgeving die omwille van hygiëne- en veiligheidsvoorschriften niet toegankelijk is voor die dieren. Daardoor kan een ziekenhuisopname voor patiënten dan ook een grote impact hebben op psychologisch vlak, wanneer het contact met het huisdier volledig verbroken wordt.”, licht Nele Kerkhofs toe. Nele is psychologe in het ziekenhuis en één van de bezielers van het project. “Ook in een eindelevensfase kan het een heel groot verschil betekenen voor mensen, wanneer ze op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun trouwe viervoeter. We hebben daar altijd gedaan wat we konden om toch iets op te zetten in die zin, maar in de buitenomgeving is dat niet altijd mogelijk.”

Katrien Dupont is in behandeling in Sint-Trudo Ziekenhuis en heeft een heel hechte band met haar hond Lexi. “Toen ik over het huisdierenpaviljoen hoorde, was ik meteen enthousiast. Het stelt me ergens gerust, dat als ik opnieuw opgenomen zou moeten worden, ik daarbij toch nog zal kunnen rekenen op de troost van Lexi. Het maakt het volgens mij makkelijker om de moed erin te houden op zo een moment. Ik ben dan ook trots dat Lexi hier vandaag het startschot mag geven voor de bouw van dit mooie project.”, lacht Katrien.

Sponsoring

Financieel administratief directeur Koen De Coninck is laaiend enthousiast over het project: “Wij doen er als ziekenhuis alles aan om de meest kwalitatieve zorgen te verlenen en daar hoort ook het psychologisch welzijn van onze patiënten bij. Ik ben er van overtuigd dat we met dit project het verschil kunnen maken voor heel veel oncologische, geriatrische of andere patiënten die in ons ziekenhuis opgenomen worden.”

“We vinden het fantastisch dat we mogen rekenen op zoveel mensen en organisaties die ons financieel willen steunen via Fighters Against Cancer of rechtstreeks. De proporties die hun sponsoring heeft aangenomen, zijn ver buiten onze verwachtingen. We zijn Bert Vanmechelen en FAC dan ook enorm dankbaar voor alle tijd en moeite die zij in die sponsorwerving gestoken hebben. Zij hebben een fantastische job gedaan.”, besluit Koen.

Meester Bert Vanmechelen, oprichter en eigenaar van de vzw Fighters Against Cancer vult aan: “Sinds 2016 zijn we zeer actief bezig met het werven van sponsorgelden voor waardevolle projecten, die naar onze mening betekenisvol zijn voor mensen die met kanker geconfronteerd worden. Zo heb ik in 2021 contact gehad met het ziekenhuis over de plannen om een huisdierenpaviljoen te bouwen. Ik vond het meteen een prachtig idee. Ik heb zelf een hond en kan me perfect inbeelden dat de troostende blik of knuffel van je huisdier soms het beste medicijn is. We zijn er voluit voor gegaan en ik ben dan ook zeer trots dat we opnieuw zullen afronden op een recordopbrengst. Het volledige bedrag zullen we bekendmaken in oktober naar al onze sponsors, maar we zitten nu al boven het eerdere record van 100.666 euro die voor het vorige project in 2019 werd opgehaald. Dit hebben we niet alleen gerealiseerd, dat resultaat is er maar omdat zoveel mensen, individuen, organisaties, bedrijven,… aan FAC hebben willen doneren voor het ziekenhuis. Ik ben elk van hen hiervoor enorm dankbaar.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details