Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hoogerwaard: innovatief thuis voor 141 bewoners
Een van de woonkamers in Hoogerwaard. (Beeld: Vervoort)

Hoogerwaard: innovatief thuis voor 141 bewoners

Kwaliteit van leven en zoveel mogelijk vrijheid

In het charmante Brabantse dorpje Hoogerheide opende in februari Hoogerwaard haar deuren; het gloednieuwe verpleeghuis van zorgorganisatie tanteLouise. Het verpleeghuis is het nieuwe thuis voor 141 bewoners met dementie en somatische aandoeningen.

Brasserie De Heerlijckheid. (Beeld: Vervoort)

“Verpleeghuis Hoogerwaard is geen standaard woonvoorziening”, aldus Projectmanager Wilfried Aper van tanteLouise. “In het nieuwe gebouw worden ouderen met een zorgindicatie vanaf niveau vijf opgevangen, waarvan het grootste deel in andere locaties van tanteLouise woonde. Deze huizen waren ouder dan dertig jaar en niet meer geschikt voor het verlenen van zware zorg.” Hij vertelt dat deze situatie in heel Nederland zichtbaar is. “De oude verzorgingshuizen werden toentertijd gerealiseerd voor mensen die oud waren, maar nog wel veel konden. De badkamers zijn klein en deuropeningen zijn niet breed genoeg voor elektrische rolstoelen. Om de zwaardere zorg betaalbaar te houden, is clustering nodig, ook met oog op personeelskrapte. Deze nieuwe locatie leent zich hiervoor.”

Daktuin brengt natuur naar bewoners

Bij het ontwerp van het nieuwe verpleeghuis stond kwaliteit van leven centraal. “Ondanks de zwaarte van de zorg willen we dat mensen kunnen blijven bewegen, het liefst zelfstandig. Hier is het gebouw op aangepast, er is beweging mogelijk van links naar rechts en van boven naar beneden. De deur is open, tenzij.” De connectie met buiten is voor de bewoners volgens Aper ook van groot belang. “Een goede binnentuin had daarom een hoge prioriteit. We hebben een kunststukje uitgehaald door de binnentuin bovenop het parkeerdek aan te leggen. Dit bracht wel de nodige uitdagingen met zich mee, om de waterhuishouding te regelen, voor comfortabele looppaden te zorgen en hittestress te voorkomen. We hebben uiteindelijk een druppelsysteem aangelegd, in combinatie met irrigatiematten. Het overtollige water wordt gelijkmatig afgevoerd en vervolgens via irrigatiekratten in de grond weer teruggegeven aan de natuur. Zo is een mooie groene tuin ontstaan, waar mensen dankzij de ligging altijd kunnen kiezen voor een plek in de zon óf in de schaduw.”

Verpleeghuis Hoogerwaard van bovenaf. (Beeld: Bouwgroep De Nijs-Soffers)

Hoogerwaard bestaat uit 141 appartementen, verdeeld over 17 woningen met elk een gezamenlijke woonkamer met keuken, zithoek en terras of balkon. Daarnaast heeft Hoogerwaard een brasserie op de begane grond, evenals een binnentuin, activiteitenruimte, behandelruimte, kapsalon en kantoorruimte. “Door de vorm van het pand zijn er maar liefst 23 verschillende kamertypes, de meeste van 26 vierkante meter. In de appartementen maken wij gebruik van gebouw- en persoonsgebonden domotica, maar alleen als het nodig is en de bewoners of hun familie hier toestemming voor geven. Dankzij sensortechniek weten we dan bijvoorbeeld wanneer iemand lang uit bed blijft en we kunnen zien of iemand is gevallen. Medewerkers hebben een smartphone waar meldingen op binnenkomen. De techniek helpt ons om bewoners zoveel mogelijk vrijheid te geven.”  

Sensortechniek geeft bewoners zoveel mogelijk vrijheid. (Beeld: tanteLouise/Tonny Presser)

Restaurant als sociale middelpunt

Acht tot tien appartementen delen samen een woonkamer. Zij hebben elk een eigen kleurenthema: groen, oker, oud roze of petrol. Deze woonkamers vervullen een belangrijke functie als het gaat om elkaar ontmoeten. In het restaurant, brasserie De Heerlijckheid, komen gebruikers vanuit het hele verpleeghuis samen. “We hebben hier veel tijd aan besteed, omdat het restaurant voor bewoners erg belangrijk is. Het is een plek waar ze komen om koffie te drinken en waar ze kunnen eten, als ze hiervoor kiezen.” De sfeer van de binnentuin is doorgetrokken in het restaurant, dat een botanisch thema heeft. Dit is te zien in de kleuren, de botanische prints op de wand en het aanwezige groen. Dit thema wordt overigens ook voortgezet in de gangen.   

Een bijzonder aspect van Hoogerwaard is de leerloft op de bovenste verdieping, waar leerlingen praktijkervaring opdoen in de zorg en onder begeleiding van ervaren leercoaches. “Hier verbinden wij theorie en praktijk met elkaar. Natuurlijk is het fijn als deze leerlingen daarna ook bij ons willen blijven.” 

In februari zijn alle bewoners in het nieuwe pand getrokken en de reacties zijn volgens Aper positief. “Niemand verhuist voor zijn plezier, maar we merken dat de mensen al goed wennen. Van verschillende bewoners hoor ik dat ze al niet meer terug zouden willen naar hun oude verzorgingshuis. Hoogerwaard is dan ook een mooi en fijn gebouw geworden, ook voor onze medewerkers. Zij vinden hier alles wat ze nodig hebben om goed hun werk te doen, ook in de vorm van bergruimte en flexruimtes voor overleg. Daarnaast maken we hun werk waar dat kan makkelijker, onder meer door het gebruik van volautomatische medicijnkarren.” 

Botanisch thema voor inrichting 

In samenwerking met Vervoort Meubelen is verpleeghuis Hoogerwaard voorzien van meubilair, raambekleding, verlichting en accessoires. Interieurontwerper Pebbles van Campen: “We zijn drie jaar geleden gestart met het ontwerp voor het hele complex. Het was een heel proces, maar het botanische thema stond al vroeg vast. De leefwereld van de bewoners is kleiner. Dus wilden we het groene en vrolijke naar binnen brengen.”

Het meest in het oog springende voorbeeld van deze visie is het restaurant. “Door het ontwerp voelt het als een uitje om naar het restaurant te gaan. We hebben veel planten toegepast, gecombineerd met subtiele bloemmotieven en het gebruik van webbing. Zo ontstaat een tuinkamergevoel. Messing details en accessoires voegen een vleugje elegantie toe.”

De 17 woonkamers hebben elk hun eigen kleurenthema, in groen, oker, oudroze of petrol. De maatwerk wandkasten met ingebouwde waterdamphaard in deze kleuren springen vooral in het oog. Hiermee wil Vervoort een persoonlijke en huiselijke ambiance neerzetten. “De 141 bewonerskamers zijn voorzien van een tafeltje en twee stoelen. Zo kunnen bewoners bezoek ontvangen of een boekje lezen. Een letterbak dient als tv-meubel en er is ruimte voor persoonlijke spullen in de maatwerk wandkast.”

Botanische prints zijn ook in de gangen zichtbaar. (Beeld: tanteLouise/Tonny Presser)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details