Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hoogwaardige keukenapparatuurdraagt bij aan optimale zorg
De grootkeuken is zeer ruim van opzet. (Beeld: Maurice Tiggeler)

Hoogwaardige keukenapparatuurdraagt bij aan optimale zorg

In spiksplinternieuw verpleeghuis Hoogerwaard

In het Brabantse Hoogerheide werd afgelopen februari het spiksplinternieuwe verpleeghuis Hoogerwaard van zorgorganisatie tanteLouise in gebruik genomen. Hakvoort Professional uit Vlissingen tekende daarbij zowel voor de inrichting van de grootkeuken als voor de zeventien leefgroepkeukens van de verpleeghuisappartementen. “Ons keukenpersoneel vindt dit de meest handzame grootkeuken waarin ze ooit heeft gewerkt”, zegt projectmanager vastgoed Wilfried Aper van tanteLouise.

Hakvoort Professional tekende voor de inrichting van de grootkeuken in Hoogerwaard. (Beeld: Maurice Tiggeler)

Ouderenzorgorganisatie tanteLouise telt veertien verpleeghuizen, een hospice en een geriatrisch revalidatiecentrum in het uiterste westen van Noord-Brabant. Vanuit de hoofdlocatie in Bergen op Zoom begeleidt Aper, verantwoordelijk voor het strategisch huisvestingsplan, onder meer de grote bouwprojecten. De nieuwste parel van de organisatie heet Hoogerwaard. Dit verpleeghuis in Hoogerheide telt 138 bewoners en in totaal zo’n 150 medewerkers. Voor de inrichting van de grootkeuken van het restaurant en de zeventien leefgroepkeukens werd ruim twee jaar geleden in samenwerking met Hakvoort Professional begonnen met de eerste voorbereidingen. Het resultaat mag zich laten zien, zegt Aper. “De grootkeuken van het restaurant – Brasserie De Heerlijckheid geheten – is zeer ruim van opzet en beschikt over alles wat nodig is om het eten te bereiden en uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan een naadloos kookeiland met inductiekookplaat, bakplaten, combi-steamers, een snelkoeler en vriezers. Om te zorgen voor een aantrekkelijke presentatie van de gerechten, heeft Hakvoort Professional ook meegedacht over de inrichting van de uitgiftebuffetten.”

Afgelopen februari nam tanteLouise het spiksplinternieuwe verpleeghuis Hoogerwaard in gebruik.

Regenereeroven

Enkele weken na de opening van Hoogerwaard wordt het restaurant al zeer redelijk bezocht, vertelt Aper. “Naast bewoners en familieleden is het restaurant ook bedoeld voor ouderen uit de directe omgeving die nog zelfstandig wonen, maar hier hun warme maaltijd komen nuttigen. Maar het overgrote deel van de bewoners eet in één van de zeventien gezamenlijke woonkamers. In elk van die ontmoetingsruimten bevindt zich een keuken met een regenereeroven van Hakvoort Professionalwaarmee onze zorgmedewerkers voor de bewoners dagelijks maaltijden bereiden.”  

Het naadloos kookeiland beschikt over een inductiekookplaat. (Beeld: Maurice Tiggeler)

Verhuizing

Met de opening van Hoogerwaard heeft tanteLouise een hectische periode achter de rug. Eind februari verhuisde een gedeelte van de huidige bewoners vanuit diverse verouderde verpleeghuizen naar hun nieuwe onderkomen in Hoogerheide. Volgens Aper had dat niet alleen een grote impact op de bewoners, maar heeft de ingebruikname van zo’n nieuwe locatie ook in organisatorisch opzicht heel wat voeten in de aarde. “Je weet namelijk nooit wat je installatietechnisch nog allemaal kunt tegenkomen. Vooral de eerste drie maanden zijn daarbij cruciaal”, aldus de projectmanager vastgoed.  Vooralsnog kijkt hij echter met een tevreden gevoel terug op de beginperiode. De bewoners zijn al redelijk goed gewend aan hun nieuwe onderkomen. Dat laatste geldt ook voor het keukenpersoneel, bij wie vooral de grootkeuken goed in de smaak valt. “Zij vinden dit de meest handzame keuken waarin zij ooit hebben gewerkt. Niet alleen qua ruimte, maar ook qua inrichting, gebruiksgemak en routing, waardoor het keukenpersoneel elkaar niet in de weg loopt. Ook Arbotechnisch is alles goed op orde, onder meer dankzij de werkbladen met optimale hoogtes en een perfecte ventilatie en afzuiging.”

De opstelling van de grootkeuken met de juiste apparatuur is heel doordacht. (Beeld: Maurice Tiggeler)

Hygiënisch, veilig en efficiënt

Voor zorgorganisaties staat een hygiënische, veilige en efficiënte werkwijze voorop, met name ook in de keuken. Om die reden kiest tanteLouise bij de grootkeukens in al haar vestigingen al jarenlang voor de ervaring van Hakvoort Professional. “Zoals gezegd, voldoet ook de grootkeuken in Hoogerwaard aan al onze specifieke wensen. De opstelling met de juiste apparatuur is opnieuw heel doordacht”, vertelt Aper, die zeer te spreken is over de samenwerking met Hakvoort Professional. “Als erkende grootkeukenleverancier weet zij als geen ander welke aspecten belangrijk zijn bij de inrichting van een zorgkeuken. En als er onverhoopt een technisch defect is, reageert de servicedienst daar heel snel op. Ook bij overige vragen over onze zorgkeukens staat zij altijd voor ons klaar.” 

In al haar vestigingen kiest tanteLouise voor de ervaring van Hakvoort Professional. (Beeld: Maurice Tiggeler)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details