Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hotfloor wordt het nieuwe hart voor Rode Kruis Ziekenhuis
Impressie van de in aanbouw zijnde hotfloor. (Beeld: RKZ)

Hotfloor wordt het nieuwe hart voor Rode Kruis Ziekenhuis

Nieuwe hotfloor en renovatie van bestaand hoofdgebouw

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk is in maart van start gegaan met een grootschalige vernieuwingsoperatie. Op een parkeerterrein pal voor het ziekenhuis werd de eerste paal geslagen voor een geheel nieuwe hypermoderne en duurzame hotfloor, het nieuwe hart van het RKZ. Als die eind volgend jaar in gebruik wordt genomen, volgt een grondige renovatie van het bestaande, 50 jaar oude hoofdgebouw.

Bouwdirecteur Willem-Jan Hanegraaf. (Beeld: RKZ)

Uitdagende toekomstplannen, zo omschrijft het ziekenhuis de hoogst noodzakelijke bouwkundige ingrepen. Met de vernieuwing speelt het ziekenhuis in op de veranderende zorg, stelt SEH-arts Mark van Zanten. “Op de nieuwe hotfloor gaan we meerdere afdelingen samenvoegen. Onze werkprocessen kunnen we dan anders inrichten, met een betere samenwerking tussen de verschillende afdelingen en kortere lijnen als resultaat. We kunnen zo efficiënter zorg verlenen, met logischere patiëntenstromen. Met onze ketenpartners – de ambulancedienst, thuiszorg, ggz en huisartsenvereniging – werken we aan een nieuw zorgconcept. Straks is er één ingang voor het fysieke spoedplein, waar in de acute zorgbehoefte voor de gehele regio IJmond wordt voorzien. Dat is nodig omdat de zorgvraag in de toekomst alleen maar toeneemt; er komen steeds meer kwetsbare mensen. Dat is overigens een landelijk probleem dat wij op ons af zien komen. Met deze nieuwbouw kunnen we daar op inspelen.”

Positieve vibe

De nieuwe centrale hal van het RKZ. (Beeld: RKZ)

De nieuwbouw biedt de mogelijkheid om zorgvernieuwing te implementeren, stelt zorgmanager Judith Ferwerda. “Alle doktoren en verpleegkundigen werken straks op één vloer. Door afdelingen en functies bij elkaar te zetten, kunnen we ons personeel efficiënter en zo flexibel mogelijk inzetten. Voor hen betekent dat ook meer afwisseling, het werk wordt leuker. We kunnen een mogelijk personeelstekort zo ook beter opvangen. Door de nieuwbouw is dat proces in een versnelling gekomen. Voor onze werknemers betekent dat een grote verandering, dat wordt nog een spannende fase, maar we merken nu al een positieve vibe bij het team.”

Om de ambitieuze toekomstplannen tot uitvoering te brengen, heeft het RKZ een expertgroep samengesteld voor total engineering, bestaande uit Adviesbureau Vriesema voor het bouwmanagement, Sweegers en de Bruijn als adviseur technische installaties en energie en Siemens Healthineers als ontwikkelpartner technologie. Daarnaast is het ontwerp van de nieuwbouw na veel overleg met artsen, verpleging, patiënten en ook buurtbewoners tot stand gekomen. De nieuwbouw is ontworpen door Bureau Berndsen voor architectuur, dat is gespecialiseerd in het ontwerp van zorggebouwen.

De bouwplaats van de hotfloor ligt pal voor het hoofdgebouw.

Modernste technologie

De nieuwe vleugel rust op 133 palen, die om overlast te beperken allemaal de grond in zijn gedraaid. Bouwdirecteur Willem-Jan Hanegraaf: “Het gebouw krijgt een oppervlak van 5.000 vierkante meter, verdeeld over meerdere bouwlagen. In de nieuwbouw komen op de begane grond de Spoedeisende Hulpafdeling, een Huisartsenpost en een overdekte ambulancehal. Daarboven ligt een complete Radiologie-afdeling voor beeldvormende diagnostiek met onder meer MRI- en CT-scan en een Acute Opname Afdeling. Op de bovenste verdieping ligt het Operatiecentrum, voorzien van zes operatiekamers, opdekruimten en een verkoeverruimte. In de toekomst kan een van de operatiekamers ook als hybride operatiekamer worden ingericht. Alle afdelingen worden uitgerust met de modernste technologie.” De oplevering van de nieuwe hotfloor is voorzien in augustus 2024, waarna deze gefaseerd voor eind dat jaar in gebruik wordt genomen.

Na de oplevering van de nieuwbouw ontstaat in het bestaande gebouw ruimte voor een ingrijpende renovatie van zowel de verpleegafdelingen als de poliklinieken. Hanegraaf: “De oudbouw is niet meer van deze tijd. Er is sprake van lekkages en het gebouw gebruikt veel energie en is niet duurzaam. Het laboratorium en de poli KNO zijn afgelopen maanden al gerenoveerd. We zijn ook al begonnen met de vernieuwing van de ICT-infrastructuur. Zo wordt er een nieuw medisch alarmeringssysteem uitgerold. Daarnaast wordt vooruitlopend op de renovatie de technische infrastructuur volledig vernieuwd. Dan gaat het om de gebouwgebonden installaties, waarmee we het gebouw willen verduurzamen. We gaan voor een aardgasloze oplossing, de bronnen voor de warmtekoudeopslag zijn al geboord. We gaan ook de riolering, verwarming en koeling aanpakken, we gaan het in één keer goed doen. En als het mogelijk is, willen we bestaande materialen hergebruiken. Zo gaan we de recent geïnstalleerde MRI te zijner tijd verplaatsen naar de nieuwbouw.”

Ook het Brandwondencentrum, dat een integraal onderdeel vormt binnen het RKZ, wordt betrokken bij de vernieuwingsoperatie. Ferwerda: “In de tweede fase van de vernieuwing kijken we wat we daarmee gaan doen. Daarvoor maken we nu verschillende concepten en scenario’s en daar nemen we volgend jaar een besluit over.”

Schuifplan

Om deze renovatie mogelijk te maken, dienen verschillende functies in het ziekenhuis tijdelijk te worden verplaatst. Hiervoor is door het ziekenhuis een schuifplan opgesteld waarin is aangegeven waar en in welke volgorde de functies worden verplaatst. Ferwerda: “De grote uitdaging is om tijdens alle bouwwerkzaamheden onze zorg te kunnen blijven aanbieden. En dat met zo min mogelijk overlast voor patiënten, werknemers en gasten.” Het RKZ zal na de omvangrijke modernisering ongeveer evenveel bedden tellen als nu. De verbouwing van het ziekenhuis moet begin 2029 zijn afgerond.  

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever Rode Kruis Ziekenhuis, Beverwijk
  • Bouwmanagement Adviesbureau Vriesema
  • Ontwerp Bureau Berndsen voor architectuur, Arnhem
  • Adviseur technische installaties en energie Sweegers en de Bruijn
  • Ontwikkelpartner technologie Siemens Healthineers
  • Uitvoering Medexs, Rhenen
  • Bouwperiode maart 2023 – medio 2029

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details