AZ Groeninge ziekenhuis
01:02
03-07-2018

‘Huis van Beweging’ efficiënt beschut tegen de zon dankzij Renson doekzonwering.

Achteraan op de site van het nieuwe AZ Groeninge ziekenhuis in Kortrijk (België) springt een bijzonder gebouw in het oog. Het ‘Huis van Beweging’ staat niet alleen letterlijk los van het ziekenhuis, het therapeutisch centrum ziet er met de moderne nieuwbouwuitbreiding bij de gerenoveerde hoeve ook helemaal anders uit. En het blijft dankzij de buitendoekzonwering van Renson ook gevrijwaard van oververhitting.

AZ Groeninge ziekenhuis

Gezond en comfortabel binnenklimaat
“In het Huis van Beweging is het brede behandel-aanbod van onze psychiatrie gehuisvest”, vertelt Wim Engelen, manager medische en technische diensten bij AZ Groeninge. “Voor de nieuwbouwuitbreiding bij de gerenoveerde hoeve stuurden wij vooral aan op een gezond en comfortabel binnenklimaat. Energiezuinigheid is uiteraard belangrijk, maar mag niet ten koste gaan van de mensen die er moeten werken en revalideren. Om in het goed geïsoleerde gebouw met grote raampartijen het risico op oververhitting in de zomer te voorkomen, werden dan ook screens voorzien. Die buitenzonwering zorgt er op een efficiënte manier mede voor dat het hier in de zomer niet ondraaglijk warm wordt binnen.” Architect Bert Dehullu: “Met het doek aan de buitenkant krijgt de zon zelfs niet de kans om het glas te bereiken en het binnen op te warmen. Anderzijds zorgt ook het stukje luifel via de passerelles hier mede voor de nodige zonwering.”

AZ Groeninge ziekenhuis

Doekzonwering perfect geïntegreerd in architectuur
“Voorwaarde was wel dat de buitendoekzonwering op een subtiele manier in de architectuur van het gebouw kon worden ingewerkt”, blikt Bert Dehullu op het project terug. “Logisch, als je weet dat men het gebouw zo goed als mogelijk wilde integreren in de natuurlijke omgeving. Die ‘natuurlijke touch’ komt ook helemaal terug in de opvallende houten gevelbekleding, die geïnspireerd is op het riet in de vijver waar het gebouw bovenuit kraagt. Bijkomend voordeel is dat zelfs met de doekzonwering naar beneden het zicht naar buiten toch steeds behouden blijft.”

AZ Groeninge ziekenhuis

AZ Groeninge ziekenhuis

www.renson.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

André van der GunPassion for Care