rvb-20200123-091_095-kopieren

Visuals fleuren de ontvangstruimte van de Borstkliniek op.

03:01
15-05-2020

Huiskamergevoel in nieuw oncologiecentrum

Bijna alle oncologische zorg van Franciscus Gasthuis & Vlietland vindt voortaan plaats op één locatie. Na een flinke verbouwing is het nieuwe centrum eind januari in gebruik genomen. Het resultaat overtreft de verwachtingen, volgens projectleider Vastgoed en Huisvesting Jaap Venema: “Het is nog mooier geworden dan we in gedachten hadden.”

naamloos-1-kopieren

V.l.n.r.: Robby van Wijngaarden, Jaap Venema en Take Vrijlandt.

 

Het is de eerste grote verbouwing in Franciscus Vlietland, de Schiedamse locatie van het in 2015 ontstane fusieziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland. In 2008 is dit gebouw geopend en dus was men nog niet gewend aan langdurige hak- en breekwerkzaamheden. Inmiddels is dat achter de rug en zijn het Franciscus Oncologiecentrum en de Borstkliniek al enkele maanden volop in bedrijf. “We hebben de Borstkliniek er meteen bij betrokken omdat deze kliniek nauw gerelateerd is aan de oncologische zorg. De over twee verdiepingen verdeelde verbouwing is daarom een gecombineerd project in ontwerp en uitvoering”, vertelt Venema.

rvb-20200123-221_225-kopieren

Volop daglicht in de behandelkamer door de ligging aan de buitengevel.

 

De patiënt staat centraal

Elke specialist die iets met oncologie doet, werkt voortaan vanuit het nieuwe centrum. Dat heeft als voordeel dat er kortere lijnen zijn en dat er makkelijker overlegd en beter onderzoek gedaan kan worden. De patiënt staat centraal en daaromheen is de zorg gebouwd. Het voordeel daarvan is dat deze niet meer langs verschillende loketten moet.

Om het zorgproces zo prettig en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is goed nagedacht over de sfeer en inrichting. “Beleving, welzijn, comfort en kwaliteit van de zorg zijn belangrijke uitgangspunten. We wilden een ‘huiskamergevoel’ creëren”, vertelt Venema. Het traject werd opgestart door de afdeling Vastgoed en Huisvesting in samenwerking met het in zorg gespecialiseerde adviesbureau ptg. Zij inventariseerde de wensen van de gebruikers en verwerkte deze in een Programma van Eisen.

Daglicht en ronde vormen

Het vertalen van de eisen naar een beleving en gevoel lag in handen van Take Vrijlandt van a/d Amstel architecten. “Dat komt heel nauw voor een Oncologiecentrum”, vertelt hij. “Het mag geen kermis worden, maar het moet ook niet te treurig zijn.” Hij legde verschillende alternatieven voor aan een klankbordgroep, bestaande uit medewerkers van het ziekenhuis. Daaruit kwam een duidelijke voorkeur voor een organisch en natuurlijk ontwerp naar voren, met ronde vormen en natuurlijke kleuren en materialen. “We halen buiten naar binnen”, omschrijft de architect. “De groen- en natureltinten van het meubilair, de ronde vormen en de grote visuals van bloemen zijn hier de vertaling van.”

“Belangrijk is het reduceren van verwarring”, vult Venema aan. “Wanneer mensen binnenkomen, moeten ze zich meteen kunnen oriënteren. Waar moet ik me melden? Waar zijn de spreekkamers? Waar moet ik wachten? Het is fijn als je dat in één oogopslag ziet. Dat is hier heel goed gelukt.”

A/d Amstel architecten heeft veel daglicht in het ontwerp gebracht, zowel in de wachtruimtes als in de spreekkamers en behandelruimtes. De gangen lopen rond, wat er vriendelijker uitziet en zorgt voor een betere oriëntatie. De behandelkamer is bewust aan de gevel gesitueerd, zodat je van daaruit een mooi uitzicht hebt. Doordat het in een binnenhoek ligt, oogt het bovendien minder groot.

naamloos-1-kopieren

De ronde vormen en natuurtinten komen ook terug in de spreekkamers.

 

‘Open hart operatie’

Om het nieuwe Oncologiecentrum en de Borstkliniek te realiseren, was een schuifplan nodig binnen het ziekenhuis. Op de eerste verdieping is ruimte gemaakt voor de polikliniek en op de tweede verdieping is het behandelcentrum ingetekend. Bouwbedrijf Metz Nederland B.V. uit Schiedam kreeg de opdracht om de verbouwing te realiseren. Dit begon met het slopen van de binnenwanden, wat wel wat spannende momenten opleverde, vertelt directeur Robby van Wijngaarden. “Met respect voor de omgeving van patiënt en medewerkers is er zoveel als mogelijk op aangepaste tijden ‘zwaar sloopwerk’ uitgevoerd.”

Ondanks de uitdagingen in het begin is de bouw nagenoeg zonder klachten verlopen. Een goede voorbereiding in samenspraak met de opdrachtgever en bouwpartners is daarbij cruciaal, volgens Van Wijngaarden. “We realiseren ons terdege dat we met een ‘open hart operatie’ in een ziekenhuis bezig zijn. Als bouwer moeten we ervoor zorgen dat patiënten en bedrijfsvoering zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden.    

Dat kan alleen als je veel tijd en energie steekt in de voorbereiding en planning. Doordat we veel ervaring hebben in het bouwen voor de zorg, weten we hoe we dit moeten aanpakken. Wij sturen vooral op de bewustwording van onze medewerkers: waar, waarom en wat ben je aan het doen? Als ze dat beseffen, zijn ze ook beter geneigd zich aan de afspraken te houden.”

rvb-20200123-166_170-kopieren

De ruime ontvangstruimte van de poli Oncologie.

 

Nul opleverpunten

Dat het bouwteam een mooie prestatie heeft geleverd, blijkt wel uit de woorden van Venema. “De doelstelling was nul opleverpunten op 12 december en dat is ook gelukt. Deskundigheid, wederzijds vertrouwen en de wil om bovengemiddelde kwaliteit te leveren, heeft geresulteerd in een prachtig nieuw centrum dat nog mooier is geworden dan we vooraf voor ogen hadden. Complimenten ook aan a/d Amstel architecten, dat een ontwerp heeft gemaakt waarover iedereen erg enthousiast is én dat budgettair binnen de perken is gebleven. Het is geen ‘the sky is the limit’ afdeling. De luxe zit hem niet in dure materialen, maar in de uitgekiende combinatie van kleuren, vormen en verlichting.”     

Tekst | Margot Visser Beeld | Take Vrijlandt

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

‘Trots op een brede bijdrage’

Onafhankelijk en marktgericht adviesbureau ptg advies feliciteert Franciscus Gasthuis & Vlietland met het nieuwe oncologiecentrum en de nieuwe borstkliniek op de locatie Vlietland. “Wij zijn trots op onze brede bijdrage aan dit project en de prettige samenwerking met het team van Franciscus Gasthuis & Vlietland, a/d Amstel architecten en technisch adviseur Sweegers en de Bruijn”, aldus het bedrijf. “Wij hebben de hele planontwikkeling van Programma van Eisen en ontwerp tot en met de succesvolle prijs- en contractvorming begeleid. Hierbij hebben we onze uitgebreide inhoudelijke kennis van zorg en huisvesting ingezet en het projectmanagement verricht. Samen met de gebruikers hebben wij de werkprocessen en het Programma van Eisen uitgewerkt voor de klinische afdeling, dagbehandeling en polikliniek. Door met alle betrokkenen gezamenlijk het plan ‘vanuit de zorg’ te ontwikkelen, zijn we erin geslaagd om tot een gedragen en haalbaar plan te komen. De belangrijke succesfactor? Met alle gebruikers en betrokkenen aan tafel in gesprek, luisteren naar elkaars ideeën, werkwijzen, belangen en onzekerheden en daarna samen de afwegingen en keuzes maken. Het project is met de beoogde kwaliteit, binnen planning en budget en met veel trots bij de gebruikers opgeleverd.”

Bouwen aan de Zorg partners

dscf2431-kopierensint-jozefpaviljoen-1-kopieren