Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Huize Molenveld, Weert: Thuis wonen met hulp en zorg
Initiatiefnemers Ilse Greefkens en Frenk Niesten. (Beeld: Irene van Wel Fotografie)

Huize Molenveld, Weert: Thuis wonen met hulp en zorg

Op 4 januari jongstleden is in Weert Huize Molenveld geopend, een vernieuwend woonzorgconcept voor senioren met dementie en/of lichamelijke klachten. De bewoners wonen zelfstandig in één van de 42 studio’s, maar kunnen 24/7 een beroep doen op hulp en zorg. Een gesprek met initiatiefnemers Ilse Greefkens en Frenk Niesten.

Huize Molenveld is gelegen op een centrale locatie in Weert, middenin de wijk Fatima, en vast tegen de kapel aan gebouwd. (Beeld: Irene van Wel Fotografie)

Huize Molenveld is een franchiseconstructie, powered by Proteion. Een bekende organisatie voor beide initiatiefnemers die samen al meer dan 75 jaar ervaring hebben in de zorg. Zo was Niesten jarenlang tactisch manager van drie Proteion-locaties in de gemeente Leudal en was Greefkens teamleider zorg en verpleging van een zorgcentrum in ­Haelen. “Mijn grote droom was om ‘ooit’ zorgondernemer te worden. Ook Frenk was daarvan op de hoogte en uiteindelijk heb ik hem zover gekregen om mee te doen”, lacht Greefkens. “Op dat moment was een projectontwikkelaar samen met Proteion bezig met de plannen voor een nieuwe locatie in Weert. Ze hadden een ‘tentje’ maar nog geen ‘ventje’. Nadat wij onze wensen kenbaar hadden gemaakt, ging het snel.” Na een uitvoerige screening, het afleggen van een assessment en het inpassen van alle procedures werden in september 2021 de hand­tekeningen gezet.

In de sfeervolle huiskamer vindt de dagbesteding plaats en wordt iedere dag vers gekookt.

Geloofwaardig starten

Op de plek van Huize Molenveld was voorheen een oud klooster gesitueerd. Het gebouw was niet meer te redden, stond al vele jaren leeg en was zwart geblakerd van de schimmel. Sloop bleek de enige optie. Een mooi uitgangspunt voor Peters Project Ontwikkeling uit Schaijk om een nieuw gebouw neer te zetten dat aan alle moderne eisen voldoet. “Het oorspronkelijke ontwerp bestond uit 34 appartementen met een kale huur boven de huurtoeslaggrens. Dat was voor ons absoluut een showstopper, ook gezien het gemiddeld bruto jaarinkomen van de inwoners in de wijk Fatima”, benadrukt Niesten. “We zijn vervolgens met de architect en projectontwikkelaar om tafel gegaan en tot een aangepast ontwerp gekomen met 42 zorgstudio’s, waardoor de netto huur lager werd. Een mooi aantal om geloofwaardig te starten.” 

Levendige wijk

Huize Molenveld is gelegen op een centrale locatie in Weert, middenin de wijk Fatima, en vast tegen de kapel aan gebouwd. “De kapel is momenteel in gebruik door de Stichting Turkse Moskee”, weet Niesten. “Ook het tegenovergelegen Fatimahuis bruist van het leven. Iedere zondag vindt er bijvoorbeeld een Eucharistieviering plaats vanuit de Eritrese bevolking die wordt bezocht door vele honderden gelovigen. Al met al dus een zeer levendige wijk met bovendien een rijk verenigingsleven en een sterke sociale cohesie en maatschappelijke betrokkenheid. Dat werd ook wel duidelijk tijdens de bouw. Als men iets niet vertrouwde, werd direct geschakeld met het bouwbedrijf.”

De bewoners hebben allemaal de beschikking over een smaakvol ingerichte studio van 24 m2.

De nieuwbouw telt drie bouwlagen. Een glasgevel zorgt voor de overgang tussen ‘oud’ en ‘nieuw’. Met de sloop van het voormalig klooster is de oorspronkelijke poort naar de kapel ook weer bloot komen te liggen. “De poort wordt in oude luister hersteld en wordt ’s avonds fraai aangelicht. Een ware eyecatcher bij onze ‘glazen’ hoofdentree en tevens een knipoog naar het verleden.” Het nieuwe gebouw is gasloos en draait op twee warmtepompen die worden gevoed door groene energie, waaronder zonnepanelen op het dak.

Geborgenheid

Het concept van Huize Molenveld is gebaseerd op thuis wonen met hulp en zorg. “Dankzij het geclusterd woonconcept kunnen we heel efficiënt (en snel) zorg leveren”, zegt Greefkens. “Dat is ondenkbaar als deze mensen verspreid door de wijk of stad zouden wonen. Daardoor ervaren ze ook een stukje geborgenheid en veiligheid.” De bewoners hebben allemaal de beschikking over een smaakvol ingerichte studio van 24 m2 en een royale huiskamer op elke verdieping. “De studio’s bestaan uit een pantry en een sanitaire ruimte, waarvan één wand helemaal opengeklapt kan worden mocht de zorgbehoefte erom vragen. De studio’s zijn verder volledig ingericht met een hoog-/laagbed, vitrage, vloer- en wandbekleding”, legt Greefkens uit. In de sfeervolle huiskamer vindt de dagbesteding plaats en wordt iedere dag vers gekookt. Over flexibiliteit en vrijheid gesproken, bewoners kunnen gewoon 24/7 vrij in- en uitlopen. “Het is met recht een open huis. We bieden alles rondom zorg en veilig samenleven in een huiselijke en prettige omgeving. Een vorm die nieuw is voor Weertse begrippen en die goed ontvangen is. We hebben een warm welkom gehad in de wijk. Want, zoals gezegd, de omgeving is heel betrokken.”

Op 9 januari hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in Huize Molenveld. “De instroom van bewoners en personeel loopt gefaseerd, maar gestaag”, merkt Greefkens op. “De verwachting is dat eind maart alle bewoners zijn ingehuisd.” Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan de inrichting van het buitenterrein. “Ook hier proberen we zoveel mogelijk de verbinding te maken met de wijk”, zegt Niesten. “Zo wordt onder meer aan de voorzijde een fraaie tuin met terras aangelegd met zicht op het levendige Fatimapark en Fatimahuis. Daarnaast maken we ons sterk voor het behoud van een kunstwerk met bronzen plaquette dat refereert aan de voormalige Drukkerij Smeets, een bedrijf dat in het verleden veel heeft betekend voor de werkgelegenheid in deze regio. De projectontwikkelaar is in gesprek met het college van B&W om het kunstwerk een plek te geven in onze voortuin. Last but not least bevorderen we met Huize Molenveld ook de natuurlijke doorstroming in de omgeving. In een tijd van woningschaarste komen er toch mooi 42 woningen vrij.” 

Elegante raamdecoratiebrengt sfeer in Huize Molenveld

Huize Molenveld is een woonzorginitiatief met een sterke focus op thuis wonen in een huiselijke en prettige omgeving. Mede om die reden werd Mooswonen uit Nederweert ingeschakeld, van origine een particuliere woninginrichter, om invulling te geven aan een sfeervolle raamdecoratie. En van het één kwam het ander…

Tekst & beeld: Roel van Gils

Image with no description

“We zijn al in een vroegtijdig stadium benaderd door Ilse Greefkens en Frenk Niesten”, begint Rob van de Moosdijk, eigenaar van Mooswonen. “De initiatiefnemers van Huize Molenveld werken bij voorkeur samen met lokale ondernemers. Ze hadden zelf al een goed beeld voor ogen van het gewenste resultaat. Samen zijn we op zoek gegaan naar een passende stof voor zowel de overgordijnen als de vitrage in de huiskamers en de 42 studio’s. Uiteindelijk hebben we eenzelfde stofkleur gekozen voor zowel de huiskamers als de studio’s, een kleur die als het ware ‘blendt’ in iedere ruimte. Het zorgt ook bij de bewoners voor een bepaalde rust.”

De elegante raamdecoratie ‘blendt’ in iedere ruimte. Het zorgt ook bij de bewoners voor een bepaalde rust.

Sterk in confectioneren

Inleven in de klant, het juiste advies geven en een goede service en nazorg, dat is waar Mooswonen voor staat. En dat maakt dat het bedrijf ook steeds vaker wordt gevraagd als projectinrichter. “We zijn bovendien sterk in de wijze van confectioneren met oog voor detail, planning en alle eisen. Alle raamdecoratie hier in Huize Molenveld is bijvoorbeeld brandvertragend uitgevoerd en met een specifiek garen geweven”, verduidelijkt Van de Moosdijk. De samenwerking tussen Mooswonen en Huize Molenveld gaat overigens verder dan alleen de raamdecoratie. “Tijdens onze gesprekken over en weer kwamen we al snel op het thema meubilair, hét vakgebied van mijn partner Joyce. Samen met Ilse heeft zij een prachtige selectie gemaakt van meubels die voldoen aan alle hedendaagse eisen voor toepassing in een zorgomgeving, maar met de uitstraling van de jaren zeventig. Een feest der herkenning voor de bewoners. Ook het meubilair ‘matcht’ uiteraard perfect met de raamdecoratie. Al met al een sfeervol totaalplaatje en voor ons een mooie referentie die smaakt naar meer.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details